Ν. Αναστασιάδης: Οι εμμονές της Τουρκίας οδήγησαν σε αδιέξοδο στο Κρανς Μοντάνα

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους, όπως τις καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως  η Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των απηρχαιωμένων Συνθηκών Εγγύησης, των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και της παραμονής τουρκικού στρατού σε στρατιωτική βάση επ’ αόριστον ή για πάντα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως στόχος της δικής μας πλευράς παραμένει, όπως η Κύπρος εξελιχθεί σε ένα «φυσιολογικό κράτος’», όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δηλαδή να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων.
 
«Είναι βαθιά η πεποίθησή μας πως η επίτευξη μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος θα είναι ομολογουμένως και η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατά τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  
 
«Πέραν των εμφανών πλεονεκτημάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού», συνέχισε, «μια λύση θα ενισχύσει το ρόλο μας ως μοντέλο ασφάλειας σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου, εμβαθύνοντας παράλληλα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και τη συνολική αρχιτεκτονική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
«Όπως καλά γνωρίζετε», υπέδειξε, «παρά την παντελή έλλειψη προόδου που εν τη ουσία παρατηρείτο από το Νοέμβριο του 2016, αποδέχθηκα στις 17 Μαΐου 2017 να οδηγηθούμε εκ νέου σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Κύπρο, προκειμένου να συμβάλουμε στην προσπάθεια των Η.Ε. να επιτευχθεί καταρχήν μια στρατηγική συμφωνία που θα οδηγούσε στην τελική διαπραγμάτευση και κατ’ ευχήν και στην τελική λύση του Κυπριακού.
 
Μια διάσκεψη στην οποία, στη βάση και του Ανακοινωθέντος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Ιουνίου, για πρώτη φορά ρητά και με σαφήνεια καταγράφηκε πως χωρίς την επίλυση ή την επίτευξη επαρκούς προόδου στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων δεν θα μπορούσε να αναμένεται θετικό αποτέλεσμα από την όλη διαδικασία».
 
«Δυστυχώς», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, «λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των απηρχαιωμένων Συνθηκών Εγγύησης, των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και της παραμονής τουρκικού στρατού σε στρατιωτική βάση επ’ αόριστον ή για πάντα, κατ’ αντίθεση με τις παραμέτρους που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ μέσα στις οποίες θα έπρεπε να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις, η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
 
Θέσεις, οι οποίες εάν γίνονταν αποδεκτές θα έθεταν υπό την κηδεμονία ή  την επιρροή της εγγυήτριας, τη μία των κοινοτήτων και κατ’ επέκταση το Kράτος, με κίνδυνο αποσταθεροποίησης ή και ενίσχυσης ρευμάτων απόσχισης».
 
«Εκείνο που θα ήθελα να καταστήσω σαφές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους, όπως τις καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και όπως καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων τόσο της Γενικής Συνέλευσης όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και ταυτόχρονα που θα σέβονται απόλυτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού η χώρα μας είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και δεν μπορεί να υστερεί των υπολοίπων κρατών μελών είτε σε δικαιώματα των πολιτών της είτε σε λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, αποτελεσματικότητα».
 
«Στόχος μας», επισήμανε, «παραμένει όπως η Κύπρος εξελιχθεί σε ένα ‘’φυσιολογικό κράτος’’, όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, δηλαδή να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων.
 
Ένα σύγχρονο κράτος που θα δίδει πραγματικά την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης σε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους κατοίκους του νησιού.
 
Ένα κράτος, που μέσω μιας λύσης που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους και θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές του, απομακρύνοντας όλα τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στην πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας».
 
 

Δειτε Επισης

Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ