Αναφορές στο Κυπριακό στο χαιρετισμό Βούτση στη 2η Τριμερής
11:20 - 02 Νοεμβρίου 2017
Άρχισε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων η 2η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης κήρυξε την έναρξη της τριμερούς συνάντησης σημειώνοντας ότι η συνεργασία των τριών χωρών εδράζεται σε κοινές αξίες και την διαπνέει ο κοινός πόθος για ειρήνη.
Είπε ότι η Κύπρος προχωρεί με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της με βάση το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην υλοποίηση των αγωγών σύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.
Η παρούσα συνάντηση, ανέφερε, σκοπεί στη συγκεκριμενοποίηση δράσεων που συμφωνήθηκαν κατά την πρώτη τριμερή συνάντηση στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Ιανουάριο.
Στη Συνάντηση, την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ Yuli Yoel Edelstein, συνοδευόμενος από τον νέο Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ισραήλ-Κύπρου στην Κνεσσέτ Yakov Margi.
Από κυπριακής πλευράς παρίστανται οι βουλευτές Ανδρέας Καυκαλιάς, Άγγελος Βότσης, Νίκος Νουρής, Δημήτρης Δημητρίου, Μιχάλης Γιωργάλλας και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μέλη των Ομάδων Εργασίας που συστάθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Παρόντες είναι επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας του Ισραήλ Sami Abu Janeb.
Τις εργασίες της 2ης Τριμερούς Συνάντησης θα απασχολήσουν γενικότερα θέματα συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των τριών χωρών, καθώς και θέματα που αφορούν ιδιαίτερα στους υδάτινους πόρους και στην επιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία και εκπαίδευση. Στο πλαίσιο συζήτησης των συγκεκριμένων θεμάτων, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν με σχετικές παρουσιάσεις τους εμπειρογνώμονες, επίσης μέλη των Ομάδων Εργασίας.
Με αναφορές στο Κυπριακό και το Μεσανατολικό, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης χαιρέτισε από την πλευρά του τη 2η Τριμερή Συνάντηση, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασιών για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο χαιρετισμό του στην έναρξη της συνάντησης, ο κ. Βούτσης είπε ότι "αυτή η πρωτοβουλία εδράζεται στη συστηματική δουλειά, η οποία έχει γίνει από αρμόδιους, από βουλευτές και των τριών κοινοβουλίων, πάνω σε μία ατζέντα με θέματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή μας, εδράζεται στη πίστη που έχουμε οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των τριών χωρών ότι θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο για όλη την περιοχή αυτό που κάνουμε, εδράζεται επίσης στη στρατηγική των κυβερνήσεων των τριών χωρών, που συστηματικά τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει γέφυρες, έχουν βάλει θεμέλια σε μία περισσότερο σημαντική συνεργασία".
Επίσης, είπε ότι "όσο περισσότερες και από περισσότερες πλευρές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται ανάμεσα σε χώρες, σε θρησκευτικούς ηγέτες, σε κοινωνικές ομάδες, σε πολιτισμικές ομάδες, σε πανεπιστημιακά ή επιχειρηματικά φόρα αυτού του επιπέδου, διαμορφώνεται ένα πλέγμα σχέσεων που μπορεί να εγγυηθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον μία διαφορετική μοίρα και για τους λαούς μας και για την ευρύτερη περιοχή".
Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι "ως προς την Κύπρο, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ωριμάσουν συμπεφωνημένες, δίκαιες και βιώσιμες λύσεις του κυπριακού προβλήματος, βασισμένες στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, και επίσης είναι απαραίτητο για να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι δυνατότητες της χώρας σε μία τέτοια προοπτική λύσης".
"Ως προς το Μεσανατολικό, που είναι ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα, η ειρηνική του επίλυση στη βάση μίας ταύτισης απόψεων για ειρηνική συνύπαρξη των λαών, με συμφωνία και με λύσεις σε ότι αφορά το λεγόμενο Μεσανατολικό-Παλαιστινιακό με τη λύση των δύο κρατών, αναγκαίες λύσεις, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής", είπε.
Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι η συνεργασία, επεσήμανε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ Yuli Yoel Edelstein, προσθέτοντας ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι σημαντική σε διάφορα επίπεδα.
Ο κ. Edelstein ανέφερε ότι "η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες" και επεσήμανε ότι "και οι τρεις χώρες μας είναι δημοκρατικές και βρίσκονται σε μία περιοχή δύσκολη - το καταλαβαίνουμε - αλλά πράγματα τα οποία κατανοούμε εμείς απόλυτα, όπως η συμπολίτευση, η αντιπολίτευση, οι εκλογές, οι εναλλαγές των διαφόρων ηγετών και των διαφόρων κυβερνήσεων, δεν είναι πράγματα που κατανοούνται πάρα πολύ απλά και πάρα πολύ εύκολα από τους γείτονές μας".
Ανέφερε ότι "πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει το κάθε κοινοβούλιο". Ο κ. Edelstein πρόσθεσε ότι "από τη στιγμή που βάλαμε σε αυτό το παιγνίδι και τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις μας, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι τα κοινοβούλια επίσης ελέγχουν τα τεκταινόμενα και τις πράξεις των κυβερνήσεων, άρα εμείς πρέπει να ελέγξουμε ότι οι κυβερνήσεις μας συνεχίζουν αυτές τις καλές πρακτικές και, αν κάτι καθυστερήσει, εμείς να έρθουμε να βοηθήσουμε ώστε αυτά τα προβλήματα να μπορέσουν να ξεπεραστούν".
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα μεταναστευτικά ρεύματα, είπε: "Δεν ξέρω πότε θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά ξέρω ποιος είναι ο δρόμος για να φθάσουμε στην ειρήνη. Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι η συνεργασία, είναι να χαμηλώσουμε τα επίπεδα της έντασης, να χαμηλώσουμε τα επίπεδα του μίσους, και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο".
ΚΥΠΕ