Ελίζαμπεθ Σπέχαρ : Από το λαό να προέλθει η ειρήνη
21:45 - 02 Νοεμβρίου 2017
Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν ρόλο να διαδραματίσουν αλλά εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος των πολιτών και η επίτευξη ειρήνης στο νησί είναι μια διαδικασία που πρέπει να προέλθει από το λαό, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Η κ. Σπέχαρ ήταν ομιλήτρια σε απογευματινή συζήτηση με τίτλο «Cyprus Reunification Talks: Where do we go from here?’’ στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου του Εcononist στη Λευκωσία.
H κ. Σπέχαρ αναφέρθηκε στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η συνάντηση του περασμένου Ιανουαρίου στο Κραν Μοντάνα αποτέλεσε σταθμό στις διαπραγματεύσεις, αλλά δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Επανέλαβε την ετοιμότητα των ΗΕ να βοηθήσουν τα μέρη όταν αυτά αποφασίσουν να εμπλακούν εκ νέου στο διάλογο. Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο στο τραπέζι του διαλόγου να γίνουν γενναία βήματα, να υπάρχει εμπιστοσύνη και επίδειξη πραγματικής ηγεσίας . Ανέφερε ότι ο ρόλος των ηγετών στην κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία δεν πρέπει να υποτιμάται, ωστόσο σημείωσε πως και ο λαός έχει λόγο και το τι λέει είναι εξίσου σημαντικό. Σε αυτή τη διαδικασία είπε, πρέπει εμπλοκή να έχει και ο λαός.
Αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας λέγοντας ότι πρόκειται για σημαντική πτυχή και ότι πέραν από τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις σημασία έχει και το πως πρέπει να νοιώθει ο κόσμος στην καθημερινότητά του και το πως απαντώνται οι φόβοι του.
Στη συζήτηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των υποψηφίων Προέδρων.
Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη ανέφερε ότι για να συζητήσει κανείς για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό απαραίτητο είναι να κάνει ένα βήμα πίσω και να δει την μεγάλη εικόνα και να καταθέτει προτάσεις αντί να κάνει κηρύγματα. Ανέφερε πως επιτεύχθηκε πρόοδος στις συνομιλίες τα τελευταία χρόνια κάτι που παραδέχθηκε και η ίδια η κ. Σπέχαρ και ότι ενδεχομένως μετά τις εκλογές να υπάρξει αναθέρμανση στο διάλογο. Είπε ότι οι συνέπειες της τραγωδίας στο Κυπριακό επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και ότι πρέπει να δούμε τις μεγάλες δυνατότητες που μπορεί να έχει ο τόπος μας όταν επανενωθεί.
Ο Τουμάζος Τσιελεπής μιλώντας εκ μέρους του υποψηφίου Σταύρου Μαλά αναφέρθηκε εν συντομία στο τι έγινε στο Κραν Μοντάνα , λέγοντας ότι δυστυχώς καταλήξαμε σε ένα αδιέξοδο. Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί το βήμα εκείνο για να συνεχίσουμε και διαβεβαίωσε ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος ο κ. Μαλάς θα συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν , δεν θα αποσύρει ούτε και μια σύγκλιση με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα πράξει το ίδιο. Ο κ. Τσιελεπής ανέφερε πως για να διανύσουμε και το τελευταίο μίλι πρέπει να εμπλακούμε σε ένα διάλογο το συντομότερο διαφορετικά ο κίνδυνος της διχοτόμησης είναι ορατός όσο ποτέ.
Η Αννα Προκοπίου -Κουκκίδη, εκπρόσωπος του υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου αναφέρθηκε στη δική της παρέμβαση στη νέα στρατηγική του υποψηφίου Προέδρου λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό η Ε/κ πλευρά να δεχτεί οτιδήποτε που θα καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Η λύση πρέπει να βασίζεται στο κράτος δικαίου ανέφερε. Η κ. Κουκκίδη μίλησε και για την επιβολή «δασμών» στα προϊόντα που στέλνονται στους εγκλωβισμένους λέγοντας ότι πρόκειται για καθαρή καταπάτηση της συνθήκης της τρίτης Βιέννης και ότι τα ΗΕ έπρεπε να είχαν μια πιο σαφή στάση και να είχαν καταδικάσει την καταπάτηση αυτή.
Εκ μέρους του υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα, ο Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι η λύση είναι σημαντικό να προσφέρει ασφάλεια και να είναι βιώσιμη και ότι το ΣΑ πρέπει να εγγυηθεί την εφαρμογή της λύσης και την ασφάλεια των πολιτών.
Ο κ. Αποστόλου είπε ότι δική μας πλευρά έδωσε ό,τι μπορούσε στο τραπέζι του διαλόγου και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε και τις κόκκινες γραμμές. Είπε πως το Κυπριακό σήμερα είναι σε δύσκολη καμπή και ότι μια νέα προσπάθεια πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένη. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να εξεταστούν οι προθέσεις της Άγκυρας αλλά και των Τ/κ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ