Στήριξη στην υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά ανακοίνωσε η ΠΕΟ
21:40 - 16 Νοεμβρίου 2017
Σύσταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς του, «όταν πανηγυρίζουν για τις οικονομικές και κοινωνικές τους επιτυχίες, να επιδεικνύουν λίγη περισσότερη σεμνότητα» έκανε από το βήμα του 27ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΠΕΟ που άρχισε απόψε, ο ΓΓ της Ομοσπονδίας, Πάμπης Κυρίτσης, εκφράζοντας επίσης την απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος από την πολιτεία «να παρέμβει θεσμικά και νομοθετικά για να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα τα εργασιακά δικαιώματα».
Η έναρξη του 3ημερου συνεδρίου με επίκεντρο την ανασκόπηση της τελευταίας πενταετίας έγινε απόψε στο συνεδριακό κέντρο της Λευκωσίας, με τον κ. Κυρίτση να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη της ΠΕΟ στην υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά, που ήταν παρών.
Στην έναρξη του συνεδρίου της ΠΕΟ παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Βουλευτές, οι ηγεσίες εργοδοτικών οργανισμών, συντεχνιών, συνδικαλιστικών οργανώσεων, επαγγελματιών, εκπρόσωποι τ/κ οργανώσεων και κομμάτων αλλά και από ξένες χώρες και διεθνείς οργανισμούς εργαζομένων. Στην έναρξη παρευρέθηκε επίσης και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.
Οικονομία – κοινωνική πολιτική
---------------------------------------
Ο ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε στην πρωτοφανή – όπως είπε - διαδικασία του κουρέματος, την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, στην ανεργία, ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων σε βάρος των πολλών, δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και συρρίκνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων.
Αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, με βάση τα οποία η Κύπρος είναι σήμερα η χώρα με την πιο δραματική και γρήγορη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας σε ολόκληρη την ΕΕ. Ενώ, εξήγησε, οι μισθοί έπεσαν αισθητά και κατά συνέπεια το κόστος της εργασίας, αντί αυτό να ενισχύσει υποτίθεται την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τις επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην πράξη ενισχύεται η εκμετάλλευση της εργασίας και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Εάν συμπληρώσουμε, πρόσθεσε, αυτή την εικόνα με την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτος, την δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλοσυνταξιούχων, τις περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα και στους αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς, «τότε γίνεται ξεκάθαρο ποιος έχει πραγματικά πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει τον λογαριασμό της κρίσης. Γι’ αυτό με όλο το σεβασμό, θα συστήναμε στον Πρόεδρο και τους Υπουργούς του, όταν πανηγυρίζουν για τις οικονομικές και κοινωνικές τους επιτυχίες, να επιδεικνύουν λίγη περισσότερη σεμνότητα».
Δεν μηδενίζουν, συνέχισε, ούτε υποτιμούν τη σχετική βελτίωση κάποιων από τους δείχτες της οικονομίας, όπως το δείκτη της ανάπτυξης, ο οποίος ύστερα από την καθίζηση που υπέστη μέχρι το 2014, έχει επανέλθει σε θετικό πρόσημο. «Αυτοί οι δείκτες όμως δεν αποτελούν από μόνοι τους ένδειξη οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Τουλάχιστον όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο».
Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το Συνδικαλιστικό κίνημα, για μια ακόμη φορά, τις δύσκολες για την χώρα στιγμές που ακολούθησαν την συμφωνία για το κούρεμα, έδειξε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αξιολόγησε την τακτική που ακολούθησαν σωστή και επιβεβλημένη.
Μέσα σε σκληρές και αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να διατηρήσουν τις συλλογικές συμβάσεις, εμπόδισαν με κινητοποιήσεις και σκληρό αγώνα την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων οργανισμών κοινής ωφελείας, της CYTA και της ΑΗΚ, που «ήταν στόχος πρώτης γραμμής στο Μνημόνιο Αναστασιάδη».
Σημείωσε δε ότι από την 1/01/18 οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από συμβάσεις και «οι εργοδότες τους σέβονται στοιχειωδώς τις κοινωνικές συμφωνίες, θα πάρουν ΑΤΑ, έστω και προσωρινά κουτσουρεμένη».
Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι στις σημερινές συνθήκες, οι υπάρχοντες μηχανισμοί και τα υφιστάμενα εργαλεία που παραδοσιακά παρέχει το εργασιακό σύστημα στην Κύπρο, δεν αποτελούν πλέον επαρκή και αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και γι’ αυτό το Συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί από την πολιτεία» να παρέμβει θεσμικά και νομοθετικά για να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα τα εργασιακά δικαιώματα. Η πολιτεία οφείλει να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε οι συλλογικές συμβάσεις όχι μόνο να συνομολογούνται αλλά και να εφαρμόζονται από όλους».
Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική του κράτους, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «έχει κουρευτεί κυριολεκτικά». Η σημερινή κυβέρνηση στο όνομα της στόχευσης έχει μετατρέψει την κοινωνική πολιτική σε ελεημοσύνη μόνο για εκείνους που έχουν πατήσει στο κατώφλι της εξαθλίωσης, πρόσθεσε. «Στην καλύτερη περίπτωση πήραμε από τους φτωχούς για να δώσουμε στους φτωχότερους».
Κατά τον ΓΓ της ΠΕΟ η παροχή υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο έχει υποβαθμιστεί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι βιώνουν δραματική υποβάθμιση στο βιοτικό τους επίπεδο, συρρικνώθηκε και οπισθοδρόμησε η κοινωνική πολιτική για τους πολύτεκνους, τους ανάπηρους, τους φοιτητές, τους μονογονιούς. «Ο αγώνας για αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ξηλωθεί, αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πυλώνα στις προτεραιότητες της ΠΕΟ».
Θα παλέψουν, πρόσθεσε, για να εφαρμοστεί ολοκληρωμένα το ΓΕΣΥ, να επανέλθουν τα δικαιώματα των συνταξιούχων, να επανεξεταστούν τα κριτήρια στήριξης των πολύτεκνων, των αναπήρων, των φοιτητών και των άλλων ευάλωτων ομάδων, να υπάρξει ξανά στεγαστική πολιτική για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, ενώ προτεραιότητα αποτελεί επίσης η προστασία του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Κυπριακό - Στήριξη Σταύρου Μαλά
----------------------------------------------------
Η κατάρρευση της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία, είπε ο Πάμπης Κυρίτσης, σκόρπισε απογοήτευση στον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, και μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον. ΟΗΕ και γενικότερα ο διεθνής παράγοντας, πρόσθεσε, δεν επιρρίπτουν έστω και έμμεσα την ευθύνη της αποτυχίας στην κατοχική δύναμη με αποτέλεσμα η παρατεταμένη στασιμότητα στην οποία έχει μπει το κυπριακό, να μην είναι μόνο άγονη αλλά και πολύ επικίνδυνη. Είναι ξεκάθαρο, συνέχισε, ότι σε αυτές τις συνθήκες οι μόνοι που επιχαίρουν είναι οι εχθροί της επανένωσης , όλοι όσοι βιάζονται να αναζητήσουν λύσεις εκτός των «παραμέτρων του ΟΗΕ».
«Για να εξελιχθούν με αυτό τον τρόπο τα πράγματα, σοβαρή ευθύνη έχουν κατά την άποψη μας και οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη. Ιδιαίτερα οι παλινδρομήσεις του και η έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας που επέδειξε στην διαχείριση της κρίσιμης αυτής διαπραγμάτευσης».
Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι θεωρούν τις επικείμενες προεδρικές εκλογές σημαντικές και καθοριστικές για τον τόπο ενώ όσον αφορά το κυπριακό σήμερα, η πρώτη τους έγνοια είναι πως πάμε παρακάτω.
Άμεση προτεραιότητα, πρόσθεσε, είναι η επανέναρξη της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε, ώστε να φτάσει η διαπραγμάτευση όσο γίνεται πιο γρήγορα σε θετικό αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο όμως, προϋποθέτει συνέπεια, σταθερότητα και δημιουργική προσέγγιση, ώστε να αξιοποιηθεί σωστά το πλαίσιο που κατάθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είπε ο κ. Κυρίτσης.
«Τέτοια συνέπεια και σταθερότητα δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης ούτε έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ούτε και φαίνεται να προσανατολίζεται να επιδείξει στο μέλλον. Άλλωστε η αξιοπιστία του και στο Κυπριακό, έχει πλέον σημαντικά διαβρωθεί. Ούτε όμως η «νέα στρατηγική» του κ. Παπαδόπουλου, που είναι καλά γνωστή και δεν είναι τόσο νέα, μπορεί να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου και στο ξεπέρασμα της άγονης και επικίνδυνης στασιμότητας. Αντίθετα μια πολιτική άρνησης και κούφιων συνθημάτων, θα κάμει την κατάσταση ακόμα χειρότερη».
Χρειάζεται, συνέχισε, Πρόεδρος που να χαρακτηρίζεται από καθαρότητα και σταθερότητα στην επιδίωξη λύσης ΔΔΟ, που στηρίζεται στις αρχές όπως αυτές συλλογικά έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν στο Εθνικό Συμβούλιο και που διαθέτει την αναγκαία δημιουργική προσέγγιση ώστε να ξεπερνιούνται τα προβλήματα με ευελιξία ώστε να αξιοποιηθεί σωστά το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.
Στην οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση ο τόπος και ο λαός, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, χρειάζονται σήμερα ένα Πρόεδρο ο οποίος θα στηρίξει την δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, θα προστατεύσει το δημόσιο χαρακτήρα των οργανισμών κοινής ωφέλειας και θα τους εκσυγχρονίσει, θα στηρίζει τους εργαζόμενους, θα ενεργήσει για αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και θα εισάξει ρυθμίσεις που να προστατεύουν τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και τον υγιή και σωστό ανταγωνισμό, που θα φροντίσει ώστε ο καθένας που εργάζεται να έχει ένα ελάχιστο επίπεδο δικαιωμάτων που θα είναι από το νόμο κατοχυρωμένο.
Ένα πρόεδρο, ανέφερε, που θα αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος, θα δει με ευαισθησία τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους, θα προωθήσει άμεσα το ΓΕΣΥ και θα κοιτάξει στα μάτια τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
«Αυτός ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ούτε ο κ. Αναστασιάδης, ούτε όμως και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος συμπορεύτηκε με τον κ. Αναστασιάδη και το κόμμα του, και στήριξε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια για να υλοποιηθούν οι πολιτικές της φτωχοποίησης και της κοινωνικής ανισότητας. Αυτός ο Πρόεδρος μπορεί να είναι μόνο, ο Σταύρος Μαλάς».
Η έναρξη του 3ημερου συνεδρίου με επίκεντρο την ανασκόπηση της τελευταίας πενταετίας έγινε απόψε στο συνεδριακό κέντρο της Λευκωσίας, με τον κ. Κυρίτση να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη της ΠΕΟ στην υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά, που ήταν παρών.
Στην έναρξη του συνεδρίου της ΠΕΟ παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Βουλευτές, οι ηγεσίες εργοδοτικών οργανισμών, συντεχνιών, συνδικαλιστικών οργανώσεων, επαγγελματιών, εκπρόσωποι τ/κ οργανώσεων και κομμάτων αλλά και από ξένες χώρες και διεθνείς οργανισμούς εργαζομένων. Στην έναρξη παρευρέθηκε επίσης και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.
Οικονομία – κοινωνική πολιτική
---------------------------------------
Ο ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε στην πρωτοφανή – όπως είπε - διαδικασία του κουρέματος, την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, στην ανεργία, ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων σε βάρος των πολλών, δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και συρρίκνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων.
Αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, με βάση τα οποία η Κύπρος είναι σήμερα η χώρα με την πιο δραματική και γρήγορη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας σε ολόκληρη την ΕΕ. Ενώ, εξήγησε, οι μισθοί έπεσαν αισθητά και κατά συνέπεια το κόστος της εργασίας, αντί αυτό να ενισχύσει υποτίθεται την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τις επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην πράξη ενισχύεται η εκμετάλλευση της εργασίας και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Εάν συμπληρώσουμε, πρόσθεσε, αυτή την εικόνα με την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτος, την δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλοσυνταξιούχων, τις περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα και στους αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς, «τότε γίνεται ξεκάθαρο ποιος έχει πραγματικά πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει τον λογαριασμό της κρίσης. Γι’ αυτό με όλο το σεβασμό, θα συστήναμε στον Πρόεδρο και τους Υπουργούς του, όταν πανηγυρίζουν για τις οικονομικές και κοινωνικές τους επιτυχίες, να επιδεικνύουν λίγη περισσότερη σεμνότητα».
Δεν μηδενίζουν, συνέχισε, ούτε υποτιμούν τη σχετική βελτίωση κάποιων από τους δείχτες της οικονομίας, όπως το δείκτη της ανάπτυξης, ο οποίος ύστερα από την καθίζηση που υπέστη μέχρι το 2014, έχει επανέλθει σε θετικό πρόσημο. «Αυτοί οι δείκτες όμως δεν αποτελούν από μόνοι τους ένδειξη οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Τουλάχιστον όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο».
Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το Συνδικαλιστικό κίνημα, για μια ακόμη φορά, τις δύσκολες για την χώρα στιγμές που ακολούθησαν την συμφωνία για το κούρεμα, έδειξε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αξιολόγησε την τακτική που ακολούθησαν σωστή και επιβεβλημένη.
Μέσα σε σκληρές και αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να διατηρήσουν τις συλλογικές συμβάσεις, εμπόδισαν με κινητοποιήσεις και σκληρό αγώνα την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων οργανισμών κοινής ωφελείας, της CYTA και της ΑΗΚ, που «ήταν στόχος πρώτης γραμμής στο Μνημόνιο Αναστασιάδη».
Σημείωσε δε ότι από την 1/01/18 οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από συμβάσεις και «οι εργοδότες τους σέβονται στοιχειωδώς τις κοινωνικές συμφωνίες, θα πάρουν ΑΤΑ, έστω και προσωρινά κουτσουρεμένη».
Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι στις σημερινές συνθήκες, οι υπάρχοντες μηχανισμοί και τα υφιστάμενα εργαλεία που παραδοσιακά παρέχει το εργασιακό σύστημα στην Κύπρο, δεν αποτελούν πλέον επαρκή και αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και γι’ αυτό το Συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί από την πολιτεία» να παρέμβει θεσμικά και νομοθετικά για να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα τα εργασιακά δικαιώματα. Η πολιτεία οφείλει να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε οι συλλογικές συμβάσεις όχι μόνο να συνομολογούνται αλλά και να εφαρμόζονται από όλους».
Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική του κράτους, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «έχει κουρευτεί κυριολεκτικά». Η σημερινή κυβέρνηση στο όνομα της στόχευσης έχει μετατρέψει την κοινωνική πολιτική σε ελεημοσύνη μόνο για εκείνους που έχουν πατήσει στο κατώφλι της εξαθλίωσης, πρόσθεσε. «Στην καλύτερη περίπτωση πήραμε από τους φτωχούς για να δώσουμε στους φτωχότερους».
Κατά τον ΓΓ της ΠΕΟ η παροχή υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο έχει υποβαθμιστεί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι βιώνουν δραματική υποβάθμιση στο βιοτικό τους επίπεδο, συρρικνώθηκε και οπισθοδρόμησε η κοινωνική πολιτική για τους πολύτεκνους, τους ανάπηρους, τους φοιτητές, τους μονογονιούς. «Ο αγώνας για αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ξηλωθεί, αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πυλώνα στις προτεραιότητες της ΠΕΟ».
Θα παλέψουν, πρόσθεσε, για να εφαρμοστεί ολοκληρωμένα το ΓΕΣΥ, να επανέλθουν τα δικαιώματα των συνταξιούχων, να επανεξεταστούν τα κριτήρια στήριξης των πολύτεκνων, των αναπήρων, των φοιτητών και των άλλων ευάλωτων ομάδων, να υπάρξει ξανά στεγαστική πολιτική για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, ενώ προτεραιότητα αποτελεί επίσης η προστασία του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Κυπριακό - Στήριξη Σταύρου Μαλά
----------------------------------------------------
Η κατάρρευση της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία, είπε ο Πάμπης Κυρίτσης, σκόρπισε απογοήτευση στον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, και μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον. ΟΗΕ και γενικότερα ο διεθνής παράγοντας, πρόσθεσε, δεν επιρρίπτουν έστω και έμμεσα την ευθύνη της αποτυχίας στην κατοχική δύναμη με αποτέλεσμα η παρατεταμένη στασιμότητα στην οποία έχει μπει το κυπριακό, να μην είναι μόνο άγονη αλλά και πολύ επικίνδυνη. Είναι ξεκάθαρο, συνέχισε, ότι σε αυτές τις συνθήκες οι μόνοι που επιχαίρουν είναι οι εχθροί της επανένωσης , όλοι όσοι βιάζονται να αναζητήσουν λύσεις εκτός των «παραμέτρων του ΟΗΕ».
«Για να εξελιχθούν με αυτό τον τρόπο τα πράγματα, σοβαρή ευθύνη έχουν κατά την άποψη μας και οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη. Ιδιαίτερα οι παλινδρομήσεις του και η έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας που επέδειξε στην διαχείριση της κρίσιμης αυτής διαπραγμάτευσης».
Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι θεωρούν τις επικείμενες προεδρικές εκλογές σημαντικές και καθοριστικές για τον τόπο ενώ όσον αφορά το κυπριακό σήμερα, η πρώτη τους έγνοια είναι πως πάμε παρακάτω.
Άμεση προτεραιότητα, πρόσθεσε, είναι η επανέναρξη της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε, ώστε να φτάσει η διαπραγμάτευση όσο γίνεται πιο γρήγορα σε θετικό αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο όμως, προϋποθέτει συνέπεια, σταθερότητα και δημιουργική προσέγγιση, ώστε να αξιοποιηθεί σωστά το πλαίσιο που κατάθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είπε ο κ. Κυρίτσης.
«Τέτοια συνέπεια και σταθερότητα δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης ούτε έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ούτε και φαίνεται να προσανατολίζεται να επιδείξει στο μέλλον. Άλλωστε η αξιοπιστία του και στο Κυπριακό, έχει πλέον σημαντικά διαβρωθεί. Ούτε όμως η «νέα στρατηγική» του κ. Παπαδόπουλου, που είναι καλά γνωστή και δεν είναι τόσο νέα, μπορεί να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου και στο ξεπέρασμα της άγονης και επικίνδυνης στασιμότητας. Αντίθετα μια πολιτική άρνησης και κούφιων συνθημάτων, θα κάμει την κατάσταση ακόμα χειρότερη».
Χρειάζεται, συνέχισε, Πρόεδρος που να χαρακτηρίζεται από καθαρότητα και σταθερότητα στην επιδίωξη λύσης ΔΔΟ, που στηρίζεται στις αρχές όπως αυτές συλλογικά έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν στο Εθνικό Συμβούλιο και που διαθέτει την αναγκαία δημιουργική προσέγγιση ώστε να ξεπερνιούνται τα προβλήματα με ευελιξία ώστε να αξιοποιηθεί σωστά το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.
Στην οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση ο τόπος και ο λαός, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, χρειάζονται σήμερα ένα Πρόεδρο ο οποίος θα στηρίξει την δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, θα προστατεύσει το δημόσιο χαρακτήρα των οργανισμών κοινής ωφέλειας και θα τους εκσυγχρονίσει, θα στηρίζει τους εργαζόμενους, θα ενεργήσει για αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και θα εισάξει ρυθμίσεις που να προστατεύουν τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και τον υγιή και σωστό ανταγωνισμό, που θα φροντίσει ώστε ο καθένας που εργάζεται να έχει ένα ελάχιστο επίπεδο δικαιωμάτων που θα είναι από το νόμο κατοχυρωμένο.
Ένα πρόεδρο, ανέφερε, που θα αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος, θα δει με ευαισθησία τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους, θα προωθήσει άμεσα το ΓΕΣΥ και θα κοιτάξει στα μάτια τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
«Αυτός ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ούτε ο κ. Αναστασιάδης, ούτε όμως και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος συμπορεύτηκε με τον κ. Αναστασιάδη και το κόμμα του, και στήριξε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια για να υλοποιηθούν οι πολιτικές της φτωχοποίησης και της κοινωνικής ανισότητας. Αυτός ο Πρόεδρος μπορεί να είναι μόνο, ο Σταύρος Μαλάς».