Ν. Αναστασιάδης: Σπάνια μορφή ανθρώπου ο Κυριάκος Μάτσης

Σπάνια μορφή ανθρώπου χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον ήρωα Κυριάκο Μάτση σε
χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου «Κυριάκος Μάτσης η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ». 

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος είπε ότι στο βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να μελετήσει άγνωστες πτυχές από τη ζωή του ήρωα.

Μεγάλο μέρος του υλικού που παρατίθεται, πρόσθεσε, "ιδίως όσον αφορά γραπτά κείμενα μέσω των οποίων μας μιλά ο ίδιος, δεν έχει δει ποτέ το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα".

Είπε ακόμη ότι στο βιβλίο, ο Κυριάκος Μάτσης παρουσιάζεται και σαν πρότυπο που ενδόμυχα θα επιθυμούσε να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, όπως και η ίδια η συγγραφέας, επισημαίνει για νέους του σήμερα, μα και του αύριο.

"Στο βιβλίο αυτό πιστεύω ακόμα, πως ψάχνοντας κανείς μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλύψει αθησαύριστα ντοκουμέντα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας για τη συγκεκριμένη φάση που καθόρισε τις απαρχές του κυπριακού κράτους και ανεξαρτησίας. Αυτός ήταν εξάλλου και ο βασικότερος στόχος της συγγραφέως" συνέχισε.

Έτσι, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, γινόμαστε κοινωνοί σε μέχρι πρότινος άγνωστες πληροφορίες, καθώς η συγγραφέας ασχολείται με τη νεαρή ηλικία του Κυριάκου Μάτση στην Αμμόχωστο, ακολουθεί τα βήματά του στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρακολουθεί στενά τα σχέδια και το ανεκπλήρωτο όνειρο του για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, ακριβώς λίγο πριν από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ.

"Μέσα από τα τεκμηριωμένα γραπτά του, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για σπάνια μορφή ανθρώπου, ενός στοχαστή που πατά στέρεα στη γη, καθώς μελετά φιλοσοφία, γράφει λογοτεχνία, κρατά προσωπικά ημερολόγια και αγωνίζεται ακατάπαυστα για την ελευθερία της πατρίδας" κατέληξε.

Δειτε Επισης

Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος
Χαιρετίζει την κατάθεση νομοσχέδιου για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ
Στα €523 εκατομμύρια το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024