Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάλειπτα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάλειπτα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ του λαού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τη δυναμική του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της κοινωνίας μας, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Σε χαιρετισμό της στο 27ο  Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ, τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου  Ανδρέας Ασσιώτης,  η κα. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι «στόχος της Κυβέρνησής μας ήταν και παραμένει η ουσιαστική ενδυνάμωση των θεσμών που διέπουν και ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις. Παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες που βίωσε ο τρόπος μας, η πολιτική που εφαρμόστηκε στόχευε στη δημιουργία των συνθηκών που θα απέτρεπαν την όποια θεσμική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».
 
Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, πρόσθεσε, «η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε το μόνο κράτος το οποίο κατά τη σύναψη μνημονίου στήριξης, δεν περιέλαβε οποιοδήποτε μέτρο για τη διαφοροποίηση του συστήματος εργασιακών σχέσεων, για τη μείωση του κατώτατου μισθού ή για την προώθηση οποιωνδήποτε θεσμικών αλλαγών σε σχέση με τους όρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα».
 
Είναι ευρέως γνωστό, τόνισε, « ότι στην Κύπρο εφαρμόζουμε το, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικά πετυχημένο εθελοντικό μοντέλο εργασιακών σχέσεων», προσθέτοντας ότι «
συστήματα όπως το κυπριακό σύστημα, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες και στις εξελίξεις της οικονομίας, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσων προσαρμογών όταν αυτές καθίστανται απολύτως αναγκαίες».
 
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι « η εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου εργασιακών σχέσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπήρξε ένας από τους θεμελιώδεις θεσμικούς μηχανισμούς που συντέλεσαν στην έγκαιρη έξοδο μας από την ύφεση και στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε».
Ο ακρογωνιαίος λίθος του ελεύθερου συστήματος εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, είπε, « είναι ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων,  που γιορτάζει φέτος 40 χρόνια ύπαρξης και η οποία, παρά τον εθελοντικό του χαρακτήρα, τυγχάνει σεβασμού από όλους τους κοινωνικούς εταίρους». 
 
Η Υπουργός είπε ότι «πολλές προκλήσεις παραμένουν και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικεντρώνει την προσοχή του στην αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της ανεργίας, στη βελτίωση της απασχόλησης, μέσω της  αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού, στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, αλλά και στην ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
 
«Παρά τις μεγάλες πιέσεις που αντιμετώπισε η αγορά εργασίας, και κυρίως οι εργαζόμενοι, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, έχει διατηρηθεί την κρίσιμη περίοδο η εργατική ειρήνη, μέσω της διατήρησης της τριμερούς συνεργασίας, αλλά και μέσω έγκαιρων και ισορροπημένων παρεμβάσεων μας, ενώ διασφαλίστηκε και διατηρήθηκε το ύψος του κατώτατου μισθού, ως ένα σημαντικό εργατικό κεκτημένο», σημείωσε.
 
Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, « δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περαιτέρω ενίσχυση και θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, να έχει θεσπισθεί η πενθήμερη εργασία στα Ξενοδοχεία και η πενθήμερη εργασία στα γενικά καταστήματα, ενώ έχουν θεσμοθετηθεί και άλλα σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Ανέφερε ότι «η θεσμοθέτηση ρυθμίσεων όπως οι ανωτέρω, μέσω της ενσωμάτωσης τους στη νομοθεσία για πρώτη φορά, όπως ήταν και το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καταδεικνύει με τον πιο σαφή και ουσιαστικό τρόπο τη δέσμευση της Κυβέρνησης για ουσιαστική ενδυνάμωση των θεσμών που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις».
 
Η Υπουργός τόνισε ότι «το θέμα της Ίσης Μεταχείρισης στην απασχόληση έχει ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και έχουμε καταρτίσει Νομοθεσία, βάσει της οποίας διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλων των εργαζομένων για εργασία ίδιας αξίας, ώστε να αποφεύγεται η εκμετάλλευση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων και η περιθωριοποίηση άλλων στην ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται να κατοχυρωθεί και η ίση μεταχείριση στην εργοδότηση ανδρών και γυναικών, μια και η έμφυλη ανισότητα είναι ήδη διαπιστωμένη από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση». 
Ανακοίνωσε επίσης ότι «τις αμέσως επόμενες βδομάδες θα  κατατεθεί και η πρόταση της Κυβέρνησης για απόδοση σύνταξης χηρείας και στους άντρες, επί ίσοις όροις με τις γυναίκες, ώστε να διορθωθεί μία  αυταπόδεικτη αδικία και διάκριση που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ ανδρών και γυναικών».
 
Ως Κυβέρνηση, είπε, « θέσαμε από την αρχή σε ύψιστη προτεραιότητα την οικονομική εξυγίανση, με την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κοινωνικά αποδεκτών μέτρων που επέτρεψαν στην Κύπρο να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, και τα οποία έχουν συμβάλει θετικά στην αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας».

Επεσήμανε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης   «παραμένει η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, ιδιαίτερα  μεταξύ των νέων, καθώς και η πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, με την παράλληλη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται η υλοποίηση μέτρων που έχουν ως βασικό στόχο την παροχή κινήτρων και την ενίσχυση της απασχόλησης».
 
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, είπε η Υπουργός, « η ανεργία μειώθηκε από το 15,9 όπου βρισκόταν τον Μάρτιο 2013 στο 10,3%, ενώ ο Σεπτέμβριος 2017 ήταν ο 41ος συνεχόμενος μήνας, κατά τον οποίο η ανεργία  μειώθηκε σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Προφανώς, η Κυβέρνηση δεν  εφησυχάζει, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και εντείνουμε τις προσπάθειες μας για περαιτέρω μείωση της ανεργίας», συμπλήρωσε.
 
Στόχος του Υπουργείου και στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης, ανέφερε, « είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η προώθηση της επανένταξης στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα για τα πρόσωπα που ανήκουν σε εργασιακά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».
Για το σκοπό αυτό,  ανέφερε, «υλοποιούνται σειρά ειδικών και στοχευμένων Σχεδίων που επικεντρώνονται στους άνεργους νέους, στους μακροχρόνια άνεργους, σε άτομα με αναπηρία και τους χρόνια ασθενείς, με στόχο την παροχή κινήτρων για την πρόσληψη και απασχόληση τους ή και την κατάρτιση των ανέργων αυτών σε κλάδους,  στους οποίους είναι δυνατό άμεσα να προσληφθούν, όπως για παράδειγμα στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία».
 
Η ενίσχυση αυτή, είπε, «προωθείται ιδιαίτερα προς τις ευάλωτες ομάδες, στις οποίες παρέχεται ήδη σημαντική στήριξη μέσω της ευρείας μεταρρύθμισης του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος». 
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Κυβέρνηση,  σημείωσε, «έχουν θέσει μέσα στις  ύψιστες προτεραιότητες τους την αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και προς τούτο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία, για την αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης».
 
Η Υπουργός αναφέρθηκε τέλος, στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για επαναφορά του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, « που αποτελεί μια πολύ μεγάλης σημασίας για το εργατικό κίνημα ρύθμιση. Παρά τις όποιες περί του αντιθέτου προγνώσεις, η Κυβέρνηση κατάφερε να πείσει ότι ο σημαντικός θεσμός της ΑΤΑ δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να εκσυγχρονιστεί», κατέληξε.

Δειτε Επισης