Πρόεδρος: Να προετοιμαστούν όλοι καλύτερα για να μην αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα του Κρανς Μοντάνα

Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους οι γενιές που έρχονται, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «για να πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας θα πρέπει όλες μας οι ενέργειες να εστιάζουν στον μεγάλο στόχο που είναι η απαλλαγή από την κατοχή».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ΝΕΔΗΣΥ για τα 30χρονα της, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι  «με κάθε τρόπο, αποφεύγοντας τη συγκρουσιακή ρητορική, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου και ως γνωστόν έχω μεταφέρει στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, τόσο με επιστολή όσο και διά ζώσης την θέση μου».

«Αυτό που διεκδικούμε είναι αυτή τη φορά ο διεθνής παράγοντας, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβάλουν στην καλύτερη προετοιμασία μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια αδιέξοδα που προκάλεσε η τουρκική στάση στο Κραν Μοντανά», συμπλήρωσε.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτή την προσπάθεια και θέλω να διαβεβαιώσω τον κάθε ένα πως γνωρίζω πολύ καλά τα όρια του συμβιβασμού, τα όρια που η εθνική αξιοπρέπεια επιβάλλει» είπε, επισημαίνοντας ότι «για να πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας θα πρέπει όλες μας οι ενέργειες να είναι απόλυτα τεκμηριωμένες και να εστιάζουν στον μεγάλο στόχο που είναι η απαλλαγή από την κατοχή και η δημιουργία ενός κράτους ικανού να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών του. Σε αυτό τον στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι και επίμονοι», είπε.

Πρόσθεσε ότι «αποτελεί διαπίστωση μου πως πολλοί τομείς στον τόπο μας χρειάζονται μεταρρύθμιση εκ βάθρων», σημειώνοντας ότι «αυτή είναι μία διαπίστωση στην οποία έχω καταλήξει πέραν πάσης αμφιβολίας ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη τραγική μας εμπειρία με την οικονομική κρίση».

Εξέφρασε επίσης τη διαπίστωση πως «καμιά αλλαγή δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να επηρεάσει καθεστηκυίες συμπεριφορές και συντεχνιακά συμφέροντα», φέροντας ως παράδειγμα «τις αντιδράσεις που προκαλεί η μεγάλη μεταρρύθμιση που επιχειρούμε στην παιδεία μας με την κατάργηση του απηρχαιωμένου καταλόγου διοριστέων και αντικατάσταση του από ένα αξιοκρατικό, σύστημα αξιολόγησης όλων όσοι στο μέλλον θα κληθούν να διδάξουν στα παιδιά και τους νέους μας».

«Και δεν είναι μόνο αυτό. Όλοι παρακολουθούν τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμη, στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά και άλλων μεταρρυθμίσεων που τροχοδρομούμε», είπε ο Πρόεδρος, αναφέροντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν τα αναφέρω ως άλλοθι για αποδοχή της παρούσης κατάστασης. Το αντίθετο. Τα επισημαίνω γιατί πρέπει να ευρισκόμαστε σε εγρήγορση και εμείς ως Κυβέρνηση να δημιουργούμε διαρκώς τις προϋποθέσεις ανάπτυξης των προοπτικών στη χώρα μας. Να εμπνέουμε και όχι να καθηλωνόμαστε στα παραδοσιακά και ξεπερασμένα», σημείωσε.

«Τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε, « κάναμε σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές σε πολλούς τομείς στον τόπο μας. Είμαστε, όμως, στην αρχή γιατί η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο των νέων. Για αυτό και ήδη από τον περασμένο Μάιο υιοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, γιατί όπως και τότε είχα αναφέρει ‘μία κοινωνία που δεν επενδύει στη νέα γενιά, είναι μία κοινωνία χωρίς μέλλον… και το μέλλον θα το διαμορφώσουμε σήμερα, μαζί με τους νέους μας που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή’».

«Κύριο μέλημα της Κυβέρνησής μας από την αρχή της θητείας της», όπως είπε, « ήταν να άρουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος για να δημιουργήσουμε μια πιο ποιοτική και αποτελεσματική παιδεία», σημειώνοντας ότι «για να μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια τη νέα γενιά, θα πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επιλυθεί το μεγάλο εθνικό μας θέμα».

«Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους οι γενιές που έρχονται, και είναι ως εκ τούτου το πρώτο μας καθήκον να τους προσφέρουμε μία πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα. Μία πατρίδα πρότυπο για την περιοχή μας και μοντέλο λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία συνιστά το προνομιακό μας πεδίο λειτουργίας», ανέφερε.
 

Δειτε Επισης

Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία