Αποσχιστικό φαινόμενο οι τελευταίες δηλώσεις Ακιντζί λέει ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταδίκασε έντονα την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 34 χρόνια. Τόνισε ότι η ενέργεια αυτή δεν συνάδει ποσώς με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί στο Κυπριακό και αποτελούν τη βάση προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.
 
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις δηλώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα ενώ κληθείς να αναφερθεί στις προκλήσεις που συνεχίζονται και στις πληροφορίες ότι σήμερα εμφανίστηκαν ακόμη τέσσερα τουρκικά μαχητικά, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε ανάλογα φαινόμενα.
 
"Η μια παρανομία διαδέχεται την άλλη, η μεγίστη παρανομία ήταν η εισβολή, το επόμενο ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους," επεσήμανε. "Από τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη αλλά και άλλων Τούρκων πολιτικών φαίνεται ότι διαμορφώνουν μια πολιτική η οποία ποσώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα οποία προσδοκούμε.
 
Εν πάση όμως περιπτώσει δεν θέλω να προχωρήσω πέραν από την έντονη καταδίκη ενός αποσχιστικού φαινομένου, το οποίο δεν συνάδει ποσώς με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί και αποτελούν τη βάση προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό", κατέληξε ο Πρόεδρος.
 
Τις προσπάθεις της Τουρκίας και ορισμένων κύκλων της τ/κ ηγεσίας «να επιβάλουν νέα παράνομα τετελεσμένα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να προβάλουν διχοτομικές "εναλλακτικές λύσεις"», επικρίνει, με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι «το μόνο που υποδηλώνουν είναι περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας», με αφορμή, σήμερα, την 34η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
 
Επισημαίνει δε ότι «η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει ποτέ να συνεργήσει στη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο».  
 
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να εργάζεται υπεύθυνα για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, μέσω της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αποσαφηνίζοντας ότι «η επανένωση της Μεγαλονήσου και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος Εγγυήσεων και τον τερματισμό της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων».
 
ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό