Προεδρία προς Τούρκους: Σταματάτε τους εορτασμούς, δείξτε βούληση για λύση

Έκκληση προς την Τουρκία και τη σημερινή ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, αντί να εορτάζουν προκλητικά την επέτειο μιας διεθνούς καταδικασθείσας ενέργειας, να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών με πραγματική πολιτική βούληση για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, απευθύνει η Προεδρία της Δημοκρατίας.
 
Σε ανακοίνωσή της, με την οποία καταδικάζει την σημερινή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η Προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει πως «η προσπάθεια και η προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς επίσης των αρχών και αξιών της Ε.Ε., της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος μετά από τη λύση του Κυπριακού».
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:
 
«Συμπληρώνονται φέτος 34 χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησε στην παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους που καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που χαρακτηρίζουν νομικά άκυρη την εν λόγω ενέργεια.
 
Η προσπάθεια και η προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς επίσης των αρχών και αξιών της ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος μετά από τη λύση του Κυπριακού.
 
Καλούμε την Τουρκία και τη σημερινή ηγεσία των Τουρκοκυπρίων αντί να εορτάζουν προκλητικά την επέτειο μιας διεθνούς καταδικασθείσας ενέργειας, να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών με πραγματική πολιτική βούληση για την επίτευξη συνολικής λύσης που θα δημιουργήσει τις συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, χωρίς τα όποια εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων». 
 
Αποσχιστικό φαινόμενο…
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταδίκασε έντονα την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και σε δηλώσεις του νωρίτερα το πρωί έξω από το Προεδρικό.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η ενέργεια αυτή δεν συνάδει ποσώς με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί στο Κυπριακό και αποτελούν τη βάση προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις δηλώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα, ενώ κληθείς να αναφερθεί στις προκλήσεις που συνεχίζονται και στις πληροφορίες ότι σήμερα εμφανίστηκαν ακόμη τέσσερα τουρκικά μαχητικά, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε ανάλογα φαινόμενα.
 
«Η μια παρανομία διαδέχεται την άλλη, η μεγίστη παρανομία ήταν η εισβολή, το επόμενο ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους», επεσήμανε.
 
«Από τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη αλλά και άλλων Τούρκων πολιτικών φαίνεται ότι διαμορφώνουν μια πολιτική, η οποία ποσώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα οποία προσδοκούμε.
 
Εν πάση όμως περιπτώσει δεν θέλω να προχωρήσω πέραν από την έντονη καταδίκη ενός αποσχιστικού φαινομένου, το οποίο δεν συνάδει ποσώς με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί και αποτελούν τη βάση προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό», κατέληξε ο Πρόεδρος.
 
 

Δειτε Επισης

Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
«Η ΕΕ ανέκαθεν στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού»
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ