Μουγκάμπε: Είμαι καλά στην υγεία μου, έχω τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό από το στρατό
14:56 - 15 Νοεμβρίου 2017
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος του είπε ότι βρίσκεται υπό περιορισμό στο σπίτι του από τον στρατό, αλλά είναι καλά στην υγεία του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νοτιοαφρικανική προεδρία.
Στην ανακοίνωση της προεδρίας προστίθεται πως ο Ζούμα, ως πρόεδρος της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC), στέλνει ειδικούς απεσταλμένους στη Ζιμπάμπουε τον υπουργό Άμυνας και Βετεράνων Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα, και τον υπουργό Κρατικής Ασφάλειας Μπονγκάνι Μπόνγκο, προκειμένου να συναντηθούν με τον Μουγκάμπε και τη Δύναμη Άμυνας της Ζιμπάμπουε, που κατέλαβε την εξουσία στη Χαράρε.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο Ζούμα τάχθηκε εναντίον κάθε «αντισυνταγματικής» αλλαγής καθεστώτος στη Ζιμπάμπουε, όπου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με σκοπό να εξαλείψει τους «εγκληματίες» που πρόσκεινται στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις στην κρατική τηλεόραση ότι ο 93χρονος ηγέτης και η οικογένειά του είναι «σώοι και αβλαβείς».
Ο Ζούμα είναι «πολύ ανήσυχος» από την κατάσταση στη γειτονική χώρα και «κάλεσε σε ηρεμία και σε αυτοσυγκράτηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε δεν θα οδηγήσουν σε μια αντισυνταγματική αλλαγή κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωση ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος.
Προέτρεψε επίσης τις αρχές και τον στρατό της χώρας να «επιλύσουν φιλικά το πολιτικό αδιέξοδο» και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ζιμπάμπουε «να φροντίσουν ώστε η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή να μην κινδυνεύσουν».
Η SADC παραμένει «έτοιμη να βοηθήσει όπου αυτό είναι απαραίτητο», υπογράμμισε επίσης ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος.
Ο πρόεδρος Ζούμα είναι πιστός υποστηρικτής του ομολόγου του Μουγκάμπε, του πιο ηλικιωμένου εν ενεργεία αρχηγού κράτους στον κόσμο που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της το 1980.
Στο μεταξύ, η Βρετανία δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε είναι ρευστή και πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί και κάλεσε όλα τα μέρη στην πρώην βρετανική αποικία να αποφύγουν τη βία.
«(Η κατάσταση) είναι πολύ ρευστή και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πως θα εξελιχθεί», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. «Το πιο σημαντικό είναι πως όλοι θέλουν να δουν μια σταθερή και επιτυχημένη Ζιμπάμπουε και νομίζω πως πραγματικά καλούμε όλους να αποφύγουν τη βία», είπε.
Ανησυχία ΕΕ για Ζιμπάπουε και έκκληση για σεβασμό συντάγματος και δημοκρατίας
Έκκληση για σεβασμό της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατικής διακυβέρνησης στη Ζιμπάμπουε, απηύθυνε σήμερα η Κομισιόν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα και την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Υπάτης Εκπροσώπου Φ. Μογκερίνι, ερωτηθείσα σχετικά κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, τόνισε ότι η ΕΕ έχει γνώση των εξελίξεων και ζητά από τα εμπλεκόμενα μέρη να αρχίσουν το διάλογο για ειρηνική επίλυση των διαφορών τους.
Αναλυτικά, η Κάθριν Ρέι δήλωσε "είδαμε τις τρέχουσες εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους ειδικά σε σχέση με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Είναι θέμα ανησυχίας για την ΕΕ, παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει επί του εδάφους, υπογραμμίζοντας ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών πρέπει να γίνουν σεβαστά, και η συνταγματική τάξη και η δημοκρατική διακυβέρνηση να διατηρηθεί. Καλούμε όλους τα σχετικά μέρη να μετακινηθούν από την σύγκρουση στο διάλογο με στόχο την ειρηνική επίλυση".
Η ίδια εκπρόσωπος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την κατάσταση στο Λίβανο, επεσήμανε και πάλι ότι το κύριο μήνυμα από τη συνάντηση της Φ. Μογκερίνι με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Μπασίλ, είναι η στήριξη της ΕΕ στη σταθερότητα, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας. "Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει το Λίβανο", είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η Κομισιόν εσχάτως επαίνεσε τα επιτεύγματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό το τελευταίο διάστημα, περιλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών εκλογών. Η ΕΕ έκανε έκκληση να σταματήσει κάθε εξωτερική επέμβαση στη χώρα.