Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του πόθεν έσχες ορισμένων δημόσια προσώπων και αξιωματούχων

Η Επιτροπή Νομικών κατέληξε στο νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων και ορισμένων αξιωματούχων και θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε να ψηφιστεί σε νόμο  μέχρι την 8 Δεκεμβρίου, που θα διακόψει το νομοθετικό έργο η Βουλή.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ο κατάλογος των προσώπων ή κατηγοριών ελεγχομένων προσώπων που υποχρεούνται σε δήλωση πόθεν έσχες μειώθηκε σε 71 πρόσωπα ή και κατηγορίες, ενώ ο κατάλογος των προσώπων, αξιωματούχων ή κατηγοριών αξιωματούχων προσώπων των οποίων η δήλωση περιουσιακών στοιχείων θα δημοσιοποιείται μειώθηκε σε 17.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε περαιτέρω ότι ως έχει ο νόμος που δεν τέθηκε σε εφαρμογή, τα ελεγχόμενα πρόσωπα ανέρχονταν σε 7.500 περίπου και με το προωθούμενο νομοσχέδιο ως αυτό έχει διαμορφωθεί εξαιρέθηκαν αρκετές χιλιάδες, αφού σκοπός του νομοθέτη είναι ο έλεγχος αυτών που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Οι 17 κατηγορίες αξιωματούχων και δημόσια εκτεθειμένων προσώπων, των οποίων οι δηλώσεις θα δημοσιοποιούνται, αφορούν αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι δεν είναι μέλη της Βουλής, αρχηγούς μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Διευθυντές, του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, του γραφείου του Προέδρου της Βουλής, Δημάρχους μη κατεχόμενων δήμων, τον Διοικητή και Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον Γενικό Ελεγκτή και τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, τον Προεδρικό Επίτροπο, τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΠΑ, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, Γενικούς Διευθυντές, της Βουλής, της ΕΠΣΑ, τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Γενικό Λογιστή και τον Βοηθό του και τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε επίσης ότι υπήρξε κατάληξη στις κατάλληλες διατάξεις, οι οποίες θα διέπουν τη δέσμη νομοσχεδίων και κανονισμών για τη διαφθορά στην Αστυνομία.

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι θα γίνει ανταλλαγή απόψεων στην επόμενη συνεδρία επί των τελικών κειμένων ώστε αυτά να είναι ενώπιον της Ολομέλειας στις 24 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων