Αναστασιάδης: Γνωρίζω τα όριά μου και μέχρι πού μπορώ να διαπραγματευτώ

Η ε/κ πλευρά εμμένει και επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση αν η Τουρκία εμμείνει στη διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας η θέση αυτή έγινε αποδεκτή και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
 
Παράλληλα, από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης για τη μέρα μνήμης κρατητηρίων στην Κοκκινοτριμιθιά, επανέλαβε την ετοιμότητά του να προσέλθει στον διάλογο αν αυτός προετοιμαστεί καλά και να δοκιμαστούν οι θέσεις της Τουρκίας.
 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασάδης απηύθυνε έκκληση για ενότητα και όπως υπάρξουν ηπιότεροι τόνοι όξυνσης στο εσωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος.
 
Επεσήμανε ακόμη, πως και οι Τ/κ «ως αποτέλεσμα της εισβολής υποφέρουν από μια απομόνωση που η Τουρκία τους επέβαλε». «Για αυτό και η έκκληση μας είναι να συνειδητοποιήσουν ότι η δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού θα λειτουργήσει προς όφελος όλων ανεξαίρετα των νομίμων κατοίκων αυτού του νησιού», είπε .
 
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτό που κρατά ακόμα άλυτο το εθνικό μας πρόβλημα είναι η εμμονή της Τουρκίας μέσω της Κύπρου να ενασκεί τις πολιτικές που εξυπηρετούν την Τουρκία και όχι τους Κύπριους πολίτες». «Για αυτό και η εμμονή μου και η αξίωση μου, κάτι που έγινε τελικά δεκτό και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση αν η Τουρκία εμμείνει στη διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, αν η Τουρκία εμμείνει πως τάχα για την εξωτερική ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτείται η δημιουργία στρατιωτικής βάσης και η εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων», τόνισε.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση, πρόσθεσε, είναι νέος συμβιβασμός, αλλά που θα βασίζεται στις αρχές και αξίες των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της ΕΕ.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως ο ίδιος κατέστησε σαφές στον ΓΓ του ΟΗΕ  ότι είναι έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρξει προετοιμασία. «Αλλά αν είναι να αποδώσει αυτός ο διάλογος σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, χρειάζεται προετοιμασία, χρειάζεται να δοκιμαστούν οι θέσεις της Τουρκίας. Εννοεί ή όχι αυτά που παραπλανητικά άφησε να εννοούνται προς τον ΓΓ την τελευταία νύχτα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά;», είπε και διερωτήθηκε «γιατί θα πρέπει να αναμένουμε την τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων να διαπιστωθεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις;» «Γιατί πρέπει ακόμα και ένας ΓΓ των ΗΕ να γίνεται θύμα παραπλάνησης;», είπε.  
 
Λέγοντας πως ο ίδιος γνωρίζει τα όρια μέχρι πού μπορεί να διαπραγματευτεί και ποια λύση μπορεί να παρουσιάσει στο λαό, επανέλαβε ότι «δεν θα οδηγήσω τον λαό να αναλάβει τις ευθύνες που ο ίδιος θα πρέπει να αναλάβω. Δεν θα παρουσιάσω σχέδιο στον λαό το οποίο δεν πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στην αξιοπρέπεια ενός λαού που καλείται να συμβιβαστεί με υπέρτερες δυνάμεις, που καλείται χάρη της επανένωσης της πατρίδας του να δεχθεί να υποστεί θυσίες».
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάλεψα με τα ρεύματα και έφτασα με δυσκολία, λέει ο αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν με φουσκωτό στην Εύβοια
Το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση του τριετούς πολέμου
Ώρες αγωνίας για τον 46χρονο Γιώργο Χριστοφή που απουσιάζει από την οικία του
Ευκαιρία για Άγκυρα και Ουάσιγκτον να κλείσουν το μέτωπο των F-35 με «νέα αρχή» λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία
Αγωνία για κωπηλάτη που αγνοείται στη θάλασσα στην Κρήτη–Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι «βρήκε αγοραστή για το TikTok»
«Θερμική βόμβα» σαρώνει την Ευρώπη- Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αγγλία
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Επαρχία Πάφου
ΒΙΝΤΕΟ: Θυελλώδεις άνεμοι σήκωσαν στον αέρα τροχόσπιτο στη Σαντορίνη
Συνελήφθησαν 24 παράνομοι μετανάστες μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας