Στην επιτροπή για την κατάργηση των πυρηνικών ICAN το Νόμπελ Ειρήνης
12:12 - 06 Οκτωβρίου 2017
H Διεθνής Εκστρατεία για την κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – ή ICAN) τιμήθηκε σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής «για το έργο της στην προσέλκυση της προσοχής της διεθνούς κοινής γνώμης στις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες από την χρήση πυρηνικών όπλων και για τις προσπάθειές να επιτευχθεί μια συμφωνία απαγόρευσης τέτοιων όπλων.»
97 βραβεία Νόμπελ από το 1901
97 βραβεία Νόμπελ έχουν απονεμηθεί από το 1901. Ο πρώτος αποδέκτης του Νόμπελ Ειρήνης το 1901 ήταν ο Ερρίκος Ντυνάν, ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Ο Ντυνάν γεννήθηκε το 1828 στη Γενεύη και η οικογένειά του ήταν γνωστή για το αξιοσημείωτο φιλανθρωπικό της έργο.
Μεταξύ των δημοφιλέστερων νικητών, σύμφωνα με τον νορβηγικό οργανισμό, ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ, η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσουφζάι (η νεαρή ακτιβίστρια που μάχεται σθεναρά για το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν εκπαίδευση), η Μητέρα Τερέζα, ο Έλι Βίζελ και ο Νέλσον Μαντέλα.
Υπάρχουν όμως και αρκετοί αποδέκτες που αμφισβητήθηκε έντονα κατά πόσον άξιζαν να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Αουνγκ Σαν Σούου Κίι, η ηγέτιδα της Μιανμάρ, που δέχεται σφοδρή κριτική για την απραξία της στις μαζικές δολοφονίες και σε ένα κύμα βίας, το οποίο έχει αναγκάσει πάνω από 400.000 χιλιάδες μουσουλμάνους Ροχίνγκια να φύγουν από τη χώρα.
Άλλο παράδειγμα ο Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Νίξον, που είχε τιμηθεί για τις προσπάθειές του να σταματήσει ο πόλεμος του Βιετνάμ, αλλά υπεραμύνθηκε των βομβαρδισμών στη Καμπότζη, ενώ στήριξε στρατιωτικά πραξικοπήματα στην Ινδονησία, στη Χιλή και στην Αργεντινή.