Συμβιβαστική πρόταση για το θέμα του Ελληνικού

Σε μια συμβιβαστική πρόταση, που φαίνεται να ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να προβληματίζει τον επενδυτή, κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση για το θέμα του Ελληνικού.
 
Το ΚΑΣ αποφάσισε την ανακήρυξη ως αρχαιολογικής ζώνης 280 από τα συνολικά 6200 στρέμματα της έκτασης της περιοχής στο παλιό αεροδρόμιο, όπου έχει ήδη συμφωνηθεί να προχωρήσει μια μεγάλη επένδυση ανάπλασης. Τα μέλη του ΚΑΣ κατέληξαν στη συγκεκριμένη απόφαση μετά από πολύμηνες αναβολές και ενώ είχε προηγηθεί έντονο πολιτικό παρασκήνιο.
 
Σημειώνεται ότι το ΚΑΣ απέρριψε την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης.
 
Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, στην υπόλοιπη έκταση (5950 περίπου στρέμματα) μπορεί να προχωρήσει η εφαρμογή του μνημονίου το οποίο υπέγραψαν το Υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό ΑΕ, και στο οποίο προβλέπονται οι ενέργειες που θα οφείλει να κάνει ο επενδυτής αν βρεθούν αρχαία κατά τη διάρκεια της ανάπλασης. Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφρασαν, μετά την απόφαση του ΚΑΣ, την ικανοποίησή τους για τη νέα εξέλιξη, και σημείωσαν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με την τήρηση του νόμου και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες αντιδράσεις κύκλων του επενδυτή, η εταιρεία εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με το σκέλος της απόφασης για τα 280 στρέμματα, καθώς πρόκειται για περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται το σημείο στο οποίο σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου καθώς και κατοικιών.

Δειτε Επισης

Σε τρία μέτωπα η μάχη με τη φωτιά στην Ιεράπετρα-Έφτασαν στο νησί ενισχύσεις από την Αθήνα
Πύρινη κόλαση στην Κρήτη-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν οικισμοί (vid&pics)
Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρή δεκατετράχρονη που έπεσε από γέφυρα
Τούρκος βίασε γυναίκα σε παραλία στην Ελλάδα-Το αποτύπωμα που τον πρόδωσε
Κατέληξε η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο στη Λάρισα
Η Ελλάδα καταδίκασε στα Ηνωμένα Έθνη την επίθεση στη Δαμασκό
Αποφυλάκιση Κασιδιάρη προτείνει η Εισαγγελέας Εφετών
Νέα αποκάλυψη για τους θανάτους των βρεφών στην Αμαλιάδα-Εύρημα δείχνει ασφυξία
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν το κράτος
Ενοχή για τους επτά προτείνει η Εισαγγελέας στην πρώτη δίκη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ