Ερτουγρούλογλου: Από δω και μπρος συζητούμε μόνο για συνομοσπονδία

Από δω και μπρος η τουρκική πλευρά μπορεί να αποδεχθεί για βάση συνομιλιών μια συνομοσπονδία και όχι ομοσπονδία, δήλωσε ο ‘υπουργός εξωτερικών’ Ταχσίν Ερτουγρούλογλου από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για επαφές.

“Πλέον μπορούμε να προσπαθήσουμε για αναγνώριση της τδβκ από τη διεθνή κοινότητα. Η δεύτερη επιλογή είναι μια αυτόνομη δημοκρατία, όπως το μοντέλο Μονακό - Γαλλία ή Βρετανία - Γιβραλντάρ”, ανέφερε. Ωστόσο είπε πως δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν, προσθέτοντας πως θα το αποφασίσουν μαζί με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Ταχσίν Ερντουγρούλογλου στη Νέα Υόρκη είπαν στα Ηνωμένα Έθνη πως από δω και μπρος διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να διεξαχθούν μόνο σε επίπεδο ‘κράτος με κράτος’ και πως θέλουν να ορίσουν το νέο οδικό τους χάρτη πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο, είπε πως η τουρκική πλευρά αν χρειαστεί θα χτυπήσει, αν και κάτι τέτοιο δεν το προτιμούν, όπως ανέφερε. Για την ειρηνευτική δύναμη τον Ηνωμένων Εθνών είπε ότι δεν έχει νόημα η ύπαρξή της ωστόσο μπορεί να μετατραπεί σε μια δομή που να συντονίζει ανθρωπιστικά ζητήματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ έπειτα από τη Νέα Υόρκη ο Ταχσίν Ερτουγρούλογου πήγε στην Ουάσιγκτον όπου είχε επαφές και στη συνέχεια παρακάθισε σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών και οργανώσεων think tank.
 
Στη συνάντηση αυτή ο Ταχσίν Ερτουρούλογλου απάντησε σε ερωτήσεις και ανέφερε πως μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είπαν στα Ηνωμένα Έθνη πως αν από δω και πέρα πραγματοποιηθούν ξανά διαπραγματεύσεις τότε μόνο σε επίπεδο ‘κράτος με κράτος’ μπορεί να πραγματοποιηθούν και ο στόχος τους μπορεί να είναι μόνο η συνομοσπονδία, όχι η ομοσπονδία.
 
 “Για μας η επιλογή της ομοσπονδίας έχει πεθάνει. Αυτή είναι μια αποτυχία 50 χρόνων. Δεν επιθυμούμε να προτείνουμε νέες μεθόδους ή να επιβάλουμε την άποψή μας. Αν θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας, αυτό επιθυμούμε να το πράξουμε διά διαλόγου με τη διεθνή κοινότητα. Αλλά αν θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θέλουμε να ορίσουμε το νέο οδικό μας χάρτη πριν από τις εκλογές των Ε/κ”, ανέφερε.

Σε ερώτηση ποιος είναι ο βασικός πολιτικός στόχος, απάντησε ότι πλέον έφτασε η ώρα να ξεκινήσει η προσπάθεια αναγνώρισης διεθνώς. “Μέχρι σήμερα το αποφύγαμε. Αλλά πλέον μπορούμε να προσπαθήσουμε για διεθνή αναγνώριση. Η δεύτερη επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι μια αυτόνομη δημοκρατία. Μια δομή όπως Γαλλία - Μονακό ή Βρετανία - Γιβραλντάρ. Δηλαδή μια δημοκρατία στην οποία να μεταβιβάσουμε τις αρμοδιότητες μας στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στην Τουρκία και τα υπόλοιπα να τα διοικήσουμε εμείς. Ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε. Θα καθίσουμε μαζί με την Άγκυρα και θα αποφασίσουμε”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν είναι ανοιχτοί να συζητήσουν με την ε/κ πλευρά τις εργασίες έρευνας σχετικά με την αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταχσίν Εροτυγρούλογλου διερωτήθηκε εάν πραγματικά πιστεύουν ότι οι Ε/κ θέλουν να συζητήσουν αυτό το θέμα. “Ωστόσο εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε εκείνοι να μην συνεχίσουν κάνοντας του κεφαλιού τους. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ξένες εταιρείες είναι ότι αυτή τη δουλειά δεν θα μπορέσουν να την κάνουν με τους Ε/κ. Γνωρίζετε ότι μετά από δική μας πρόσκληση ήρθε ένα τουρκικό σκάφος για έρευνες. Ελπίζουμε ότι οι Ε/Κ δεν θα επιμένουν σε μονομερή έρευνα. Εδώ και χρόνια με την εφαρμογή του εμπάργκο διαπράτουν ληστεία αλλά αυτή τη φορά δεν θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην τους μείνει κανένα κέρδος”.
 
Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν εννοεί ότι η τουρκική πλευρά θα τα χτυπήσει και του υπενθύμισαν ότι ανάμεσα στις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες είναι και αμερικανικές. “Εάν χρειαστεί ναι. Ασφαλώς αυτό δεν το προτιμούμε. Αλλά αν υπάρξει ένταση τί άλλο να κάνουμε; Περιμένουν ότι θα κλείσουμε τα μάτια στα τετελεσμένα που προκαλούν οι Ε/κ; Εάν η ένταση αυξηθεί, υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς δήθεν ιδρύσαμε μαζί εκείνη τη Δημοκρατία. Τότε πού είναι οι Τ/κ; Μας ρώτησε κανείς που είναι τα αποθέματα και τί δικαιώματα έχουμε σε αυτά;”, ανέφερε.

Σε ερώτηση τί θα γίνει η ειρηνευτική δύναμη στο νησί, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν έχει νόημα πλέον μια στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών αλλά μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε μια πολιτική δομή η οποία να συντονίζει ανθρωπιστικά ζητήματα. “Δεν λέμε να τα μαζέψει η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και να φύγει αλλά λέμε ότι πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής. Σαν στρατιωτική μονάδα δεν ωφελεί αλλά σαν ανθρωπιστικό πρακτορείο ίσως να χρειάζεται”, είπε. 

Σε ερώτηση εάν είναι αρνητικοί και για τους άλλους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ τους είπαν ότι πλέον δεν θα δώσουν άδεια στα κονβόι των Ηνωμένων Εθνών τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Ε/κ και Μαρωνίτες που ζουν στα κατεχόμενα. “Επειδή, πρώτον δεν την έχουν ανάγκη, δεύτερον πουλούν αυτή τη βοήθεια που τους δίνουν και κερδίζουν και χρήματα από πάνω. Δεύτερον, αυτός ο μηχανισμός δημιουργεί την εντύπωση ότι και οι Ε/κ και οι Μαρωνίτες που ζουν στο βορρά είναι υπό πολιορκία. Εντούτοις οι συνοριακές πύλες (εννοεί τα οδοφράγματα) μεταξύ βορρά και νότου είναι ανοιχτές από το 2003. Οι συγγενείς και οι φίλοι τους μπορούν να τους φέρουν ό,τι θέλουν. Επιπλέον τα προϊόντα που παράγουν μπορούν να τα πουλούν κανονικά στην τδβκ ”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν ανησυχούν πως το γεγονός ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις περνούν μια δύσκολη περίοδο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά τη στήριξη της Άγκυρας προς τους Τ/κ, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η μόνη χώρα που δεν τους πούλησε είναι η Τουρκία.

“Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τους εμπιστευόμαστε. Όσο ισχυρή είναι η Άγκυρα τόσο ισχυροί είναι και οι Τ/κ. Τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/κ δεν είναι διαφορετικά. Αν χρειάζεται να πούμε κάτι στην Άγκυρα το λέμε σαν οικογένεια στις συζητήσεις μας πίσω από κλειστές πόρτες. Αλλά εδώ δεν μπορείτε να με δείτε εμένα να επικρίνω την κυβέρνηση της Άγκυρας. Όποιο κόμμα και να είναι στην εξουσία στην Άγκυρα πάντοτε θα έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις. Τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει. Η Τουρκία αν χρειαστεί είναι έτοιμη να στείλει τα παιδιά της να πεθάνουν για τους Τ/κ”, είπε.
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Συνελήφθησαν 42 παράνομοι αλλοδαποί έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας-Οι εννέα επαναπατρίστηκαν
Αυξάνονται οι περιπολίες και οι έλεγχοι της Αστυνομίας ενόψει εορταστικής περιόδου
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»