ΠΟΦΕΝ και ΦΕΠΑΝ αντιδρούν για την κατανομή της Φοιτητικής Χορηγίας
19:40 - 04 Οκτωβρίου 2017

Σε όσους «αδικαιολογήτως» δεν εγκρίθηκαν ως λήπτες της φοιτητικής χορηγίας συγκαταλέγονται και φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έχουν γονείς άνεργους ή/και λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αναφέρει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) σε ανακοίνωσή της.
Σε δική της ανακοίνωση επί του θέματος η Φοιτητική Ένωση Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ) εκφράζει «έντονη δυσαρέσκεια καθώς φέτος υπήρξε μείωση κατά 770 δικαιούχων του Φοιτητικού Πακέτου σε σχέση με πέρσι, αριθμός που μεταφράζετε σε ποσοστό στο 20% των περσινών δικαιούχων, δηλαδή ένας στους πέντε δικαιούχους συμφοιτητές μας δεν πήραν το επίδομα».
Η ΠΟΦΕΝ απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και διερωτάται «γιατί λοιπόν θα πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ώσπου το Υπουργείο να πρέπει να πάρει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης; Τι θα γίνει του χρόνου με τα συγκεκριμένα χρήματα, θα μπορούν να δαπανηθούν;».
Αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας, μετά από ανακοίνωσή του στις 27/9, διαθέτει επιπλέον 1,5 εκατομμύριο ευρώ στο Φοιτητικό Πακέτο και συνακόλουθα αυξάνει τους δικαιούχους οι οποίοι για φέτος ήταν λιγότεροι κατά 770 άτομα σε σχέση με πέρσι.
Η ΠΟΦΕΝ τοποθετείται για ζητήματα που το Υπουργείο Παιδείας εγείρει στην ανακοίνωσή του τις 27ης Σεπτεμβρίου και σημειώνει ότι δόθηκαν μεν περισσότερα χρήματα «όλα αυτά τα μέτρα όμως πάρθηκαν μετά τη μείωση 770 δικαιούχων και την πρόκληση πολλών αντιδράσεων».
Αναφέρει επίσης ότι στο Υπουργείο Παιδείας «ισχυρίζονται ότι πέρσι επωφελήθηκαν 3546 φοιτητές βάσει όμως των περσινών αποτελεσμάτων που δόθηκαν δημόσια, εγκρίθηκαν 3823, δηλαδή ενώ εγκρίνονται άτομα, τελικά δεν έλαβαν τα επιδόματα, απόρροια των σοβαρών προβλημάτων στη διαδικασία».
Η ΠΟΦΕΝ εκφράζει απαρέσκεια «αφού τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν αργοπορημένα και φοιτητές είτε να μην μπορούν να παρουσιάσουν αποδείξεις εντός των δοσμένων χρονικών περιθωρίων, είτε ανέμεναν ακριβώς να πάρουν τα χρήματα του φοιτητικού πακέτου για να προχωρήσουν σε αυτές τις αγορές, αφού αλλιώς αδυνατούν οικονομικά».
Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται και η ΦΕΠΑΝ σημειώνοντας πως «παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι πιέσεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος έφεραν κάποια αποτελέσματα, όλα αυτά τα μέτρα από πλευράς του Υπουργού Παιδείας αποτελούν ημίμετρα με προεκλογική χροιά, μόνο και μόνο για να καλύψουν κενά και όχι να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα».
Τόσο η ΠΟΦΕΝ όσο και η ΦΕΠΑΝ διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται για επαναφορά των οκτώ εκατομμυρίων που αποκόπηκαν πέρσι από την Φοιτητική Χορηγία καθώς και άλλων διεκδικήσεων του φοιτητικού κινήματος, όπως η μεταφορά ολόκληρου του αδιανέμητου κονδυλίου της φοιτητικής χορηγίας που προκύπτει στο φοιτητικό πακέτο, και η επαναφορά των κριτηρίων στα επίπεδα του 2012.
