Οι γυναίκες δουλεύουν δύο μήνες το χρόνο δωρεάν σε σχέση με άνδρες συναδέλφους τους
15:42 - 31 Οκτωβρίου 2017
Η Κομισιόν επιθυμεί να ηγηθεί της καταπολέμησης των μισθολογικών αδικιών κατά των γυναικών στην ΕΕ και ανακοινώνει σήμερα ότι σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, στο πλαίσιο του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που θα υπογράψουν οι 28 στις 17 Νοεμβρίου στο Γκέτεμποργκ.
Η μέση ωριαία αμοιβή των γυναικών στην Ευρώπη είναι κατά 16,3 % χαμηλότερη από αυτήν των ανδρών, καταγράφει η Κομισιόν με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής ημέρας ισότητας των αμοιβών (3 Νοεμβρίου), πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι γυναίκες χάνουν μέχρι και δύο μισθούς ανά δωδεκάμηνο σε σχέση με τους άνδρες.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και οι επίτροποι Μαριάν Τάισεν και κα Βέρα Γιούροβα δήλωσαν σχετικά πως η ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, σημειώνοντας πως κατά τα τελευταία έτη το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων δεν έχει κατ` ουσίαν γεφυρωθεί.
"Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες εργάζονται για δύο μήνες το χρόνο δωρεάν σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη και απαράδεκτη αδικία στην Ευρώπη του 21ου αιώνα", σημειώνουν. "Πρέπει επειγόντως να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά αυτό το επίμονο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει τις γυναίκες και τις κοινωνίες μας σε πολλά άλλα θέματα", αναφέρουν τα τρία μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων. "Οι γυναίκες εξακολουθούν να τείνουν να εργάζονται σε τομείς χαμηλής αμοιβής και να υποεκπροσωπούνται σε διευθυντικές θέσεις. Επίσης, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά στα οποία η μόνη πηγή εισοδήματος είναι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων της παιδικής φτώχειας και των επακόλουθων μειονεκτημάτων", σημειώνουν.
Τα τρία μέλη του Κολεγίου αναφέρουν με την αφορμή της 3ης Νοεμβρίου ότι "το μισθολογικό χάσμα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα και πως "πρόσφατες αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης υπογραμμίζουν το ενίοτε εχθρικό περιβάλλον εργασίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, με προφανείς συνέπειες για την επαγγελματική τους εξέλιξη και ευημερία".
ΚΥΠΕ