Πρόστιμο και στον Νικόλα για ενοχλητικά SMS και τηλεφωνήματα

Τρεις νέες καταγγελίες έφτασαν στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναφορικά με ενοχλητικά SMS που στάλθηκαν σε πολίτες, αυτή τη φορά, από το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου
 
Συνολικά, η Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαίδου επέβαλε στο επιτελείο του υποψηφίου προέδρου πρόστιμο συνολικού ύψους 2,200 ευρώ για τρεις καταγγελίες.
 
Στην πρώτη περίπτωση η παραπονούμενη κατήγγειλε ότι στις 6/10/2017 έλαβε ανεπιθύμητο μήνυμα sms πολιτικού περιεχόμενου με όνομα αποστολέα «NIKOLAS2018», το οποίο αφορούσε πρόσκληση σε συγκέντρωση στην Λακατάμεια στις 9/10/2017, χωρίς τη συγκατάθεση της και χωρίς να είναι μέλος του κόμματος.
 
Σημειώνεται ότι το μήνυμα περιλάμβανε δωρεάν αριθμό με τον οποίο να μπορούσε ο παραλήπτης να ζητήσει να μην λαμβάνει μηνύματα ατελώς.
 
Στη δεύτερη περίπτωση ο παραπονούμενος κατήγγειλε ότι στις 12/10/2017 δέχθηκε τηλεφωνική κλήση (με ανθρώπινη παρέμβαση) από το επιτελείο, από τον αριθμό 22260994, χωρίς την συγκατάθεση του και χωρίς να είναι μέλος του κόμματος.
 
Στην τρίτη περίπτωση ο παραπονούμενος πολίτης κατήγγειλε ότι στις 11/10/2017 δέχθηκε τηλεφωνική κλήση (με ανθρώπινη παρέμβαση) από το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλο, από τον αριθμό 22050020, κατά την οποία ζήτησε να μην ενοχληθεί ξανά ούτε τηλεφωνικώς, αλλά ούτε μέσω μηνυμάτων.
 
Παρά το ότι είχε ζητήσει να μην ενοχληθεί ξανά, στις 13/10/2017 και 16/10/2017 έλαβε μηνύματα sms με όνομα αποστολέα «NIKOLAS2018», τα οποία αφορούσαν πρόσκληση σε πολιτική συγκέντρωση στον Στρόβολο στις 16/10/2017. Σημειώνεται ότι τα μηνύματα περιλάμβαναν δωρεάν αριθμό με τον οποίο να μπορούσε ο παραλήπτης να ζητήσει να μην λαμβάνει μηνύματα.
 
Η Επίτροπος ζήτησε με τρεις διαφορετικές επιστολές εξηγήσεις από το Επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου για να πάρει απαντήσεις από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Γιώργο Σολωμού.
 
Ο κ. Σολωμού σε απαντητικές επιστολές του υποστήριξε πως  οι αριθμοί τηλεφώνων παράγονται τυχαία από ειδικό λογισμικό πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί με συγκεκριμένο αλγόριθμο και παράγει τυχαία τηλεφωνικούς αριθμούς χωρίς ταυτοποίηση του κατόχου, ενώ ο εν λόγω αλγόριθμος δεν χρησιμοποιεί οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση του ατόμου, το οποίο συνδέεται με τον αριθμό τηλεφώνου το οποίο παράγεται και ως εκ τούτου δεν γνωρίζει τα στοιχεία του κατόχου του αριθμού.
 
Ο κ. Σολωμού υποστήριξε επίσης πως  δεν τηρείται αρχείο στο οποίο να περιλαμβάνονται ή να καταχωρούνται οι αριθμοί τηλεφώνων, καθώς επίσης και ότι ο αριθμός της παραπονούμενης έχει προστεθεί σε ειδικό κατάλογο ώστε να μην ξαναπαραχθεί από τον αλγόριθμο.
 
Για τις τηλεφωνικές κλήσεις ο κ. Σολωμού πρόσθεσε πως ο εν λόγω αλγόριθμος δεν χρησιμοποιεί οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση του ατόμου, το οποίο συνδέεται με τον αριθμό τηλεφώνου το οποίο παράγεται και ως εκ τούτου δεν γνωρίζει τα στοιχεία του ατόμου το οποίο καλεί. Επίσης υποστήριξε πως στην αρχή κάθε κλήσης και πριν την τηλεφωνική ενημέρωση, ζητείται η έγκριση του καλούμενου, και η τηλεφωνική ενημέρωση γίνεται μόνο μετά τη συγκατάθεση του,
 
Για την τρίτη περίπτωση που ο πολίτης ενοχλήθηκε δύο φορές από το Επιτελείο, ο κ. Σολωμού υποστήριξε πως παρά το ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία στις 11/10/17, η παραπονούμενη ζήτησε όπως μην ενοχληθεί ξανά, ούτε τηλεφωνικώς ούτε μέσω μηνυμάτων, δυστυχώς ο αριθμός της δεν προστέθηκε την ίδια μέρα στον ειδικό κατάλογο με τους αριθμούς που δεν πρέπει να ξαναπαραχθούν από τον αλγόριθμο που παράγει τυχαία τηλεφωνικούς αριθμούς.
 
Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις η Επίτροπος επέβαλε πρόστιμα 700 ευρώ για κάθε μια, και για την τρίτη περίπτωση πρόστιμο 800 ευρώ.
 
Σημειώνεται πως πρόστιμο, ύψους 500 ευρώ, για κλήσεις και μήνυμα πολιτικού περιεχομένου από το επιτελείο του, επέβαλε πρόσφατα η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργο Λιλλήκα.
 

Δειτε Επισης

Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ
Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ