“Μη συμμορφούμενη με τους κανόνες της ΕΕ η Κύπρος”
11:52 - 26 Οκτωβρίου 2017
Εισήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας να χαρακτηριστεί η Κύπρος ως χώρα «μη συμμορφούμενη» με τους κανόνες της ΕΕ περί αντιμετώπισης υποθέσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ζητά Βρετανός βουλευτής.
Το αίτημα διατυπώνεται από τον Εργατικό βουλευτή Ίαν Όστιν, σε επιστολή προς τον οικονομικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Στίβεν Μπάρκλεϊ, την οποία φέρνει στο προσκήνιο η εφημερίδα Times.
Όπως αναφέρεται αφορμή για το αίτημα αυτό είναι η "συνεργασία Λευκωσίας και Μόσχας" για δίωξη για φοροδιαφυγή που έχει ασκηθεί από τις ρωσικές αρχές κατά του Μπιλ Μπρόουντερ, γεννημένου στις ΗΠΑ Βρετανού υπηκόου.
Επίσης σημειώνεται πως ως διευθυντής του hedge fund Hermitage, ο κ. Μπρόουντερ είχε αποκαλύψει προ δεκαετίας απάτη ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία εμπλέκονταν Ρώσοι αξιωματούχοι.
Η υπόθεση είχε έρθει στο προσκήνιο όταν ο Ρώσος δικηγόρος του Μπρόουντερ Σεργκέι Μαγκνίτσκι πέθανε το 2009, ενώ κρατείτο στη Ρωσία, εν μέσω καταγγελιών ότι είχε υποστεί βασανισμό.
Στην επιστολή του ο κ. Όστιν υποστηρίζει ότι οι κυπριακές αρχές δεν πραγματοποίησαν επαρκείς έρευνες επί των αρχικών καταγγελιών από τον κ. Μπρόουντερ και ότι είχαν μπλοκάρει γαλλικά αιτήματα για βοήθεια στον εντοπισμό 23 εκατομμυρίων ευρώ που θεωρούνται προϊόν ξεπλύματος χρήματος.
Η εφημερίδα παραθέτει απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης που αναφέρει ότι έχει εκτελέσει «ένα μικρό μέρος κάποιων εκ των αιτημάτων» της Ρωσίας, αλλά «εντός του προαναφερθέντος πλαισίου» των οδηγιών της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί του τρόπου αντιμετώπισης των καταγγελιών ξεπλύματος χρήματος, η Λευκωσία δηλώνει ότι «όχι μόνο δεν έχει παρεμποδιστεί οποιαδήποτε έρευνα, αλλά η έρευνα είναι σε εξέλιξη».
Οι Times αναφέρουν ότι το ζήτημα Μπρόουντερ τέθηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αναστασιάδη.
Ο ίδιος ο κ. Μπρόουντερ δηλώνει στους Times ότι η υπόθεση αυτή «θα καθορίσει κατά πόσο η (βρετανική) κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Κύπρο να γίνει ο Δούρειος Ίππος της Ρωσίας στην Ευρώπη με την εγκληματικότητά της».
Σύμφωνα με τους Times, ο οικονομικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών φέρεται να εξετάζει το ζήτημα, το οποίο ίσως τεθεί από τη Βρετανία σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης το Δεκέμβριο.
ΚΥΠΕ