Κοτζιάς: Ελλάδα και Τουρκία να συζητήσουν τα δύσκολα θέματα του Κυπριακού

Να συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία τα δύσκολα θέματα που άπτονται του Κυπριακού, πριν από ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του προβλήματος, ζήτησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου από τον Έλληνα ομόλογό του κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Κοτζιά στην Άγκυρα.

Αυτό δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα στους διπλωματικούς συντάκτες. Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρόταση «θετικό βήμα» καθώς, όπως είπε, αυτό ήταν κάτι που είχε θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία.
 

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε ότι στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ακριβείς ημερομηνίες της επίσκεψης θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το θέμα που έθιξε ο κ.Τσαβούσογλου για την παρουσία «γκιουλενιστών» στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι, η Αθήνα δεν έχει καμία διάθεση να προστατεύσει πραξικοπηματίες, όμως ως κράτος δικαίου επιδεικνύει σεβασμό στη δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την τύχη όσων ζητούν άσυλο από την Ελλάδα.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να γίνει η γειτονική χώρα ευρωπαϊκό κράτος και τόνισε ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τακτική επαφή των δύο Υπουργείων ανά εξάμηνο, στην περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στην εξέταση σειράς θεμάτων που αφορούν την παρουσία του χριστιανικού και ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο αντιπροσωπειών που θα γίνει τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη. 

Δειτε Επισης

Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ