«Είσαι αποτελεσματικός γονέας;»

Οι περισσότεροι σύγχρονοι γονείς ανησυχούν για το πόσο καλοί γονείς είναι και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ανάπτυξη των παιδιών τους. Κάποιοι από αυτούς αναζητούν τρόπους και «συνταγές» για να καταφέρουν να γίνουν τέλειοι ή ιδανικοί γονείς.

Πόσο εφικτό είναι αυτό;
 
Η Επιστήμη της Ψυχολογίας απαντά πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέλειος γονιός. Η συνειδητοποίηση ότι κανένας γονιός δεν μπορεί, αλλά και δε χρειάζεται να είναι τέλειος είναι το βασικό βήμα για να μπορεί κανείς να διαμορφώσει το γονεϊκό του ρόλο με το βέλτιστο τρόπο για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Αν όχι τέλειος, τότε τι;, θα διερωτηθεί κανείς. 
 
Η οπτική του αποτελεσματικού γονέα στη θέση του τέλειου/ιδανικού γονέα είναι πιο ευέλικτη και επιτρέπει στον καθένα να διαμορφώσει το γονεϊκό του ρόλο με τρόπο που να είναι κατάλληλος για τον ίδιο και για τα δικά του παιδιά.
 
Μάλιστα, έτσι γίνεται αποδεκτό ότι οι γονείς μπορούν να εξελιχθούν σε αυτό το ρόλο τους και να βοηθηθούν στην εφαρμογή γονεϊκών πρακτικών ανατροφής που φαίνεται να συμβάλλουν στην ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών (π.χ. μέσα από Συμβουλευτική ή Σχολές Γονέων).

Και πώς μοιάζει ο αποτελεσματικός γονέας;
 
Ο δημοκρατικός τύπος γονέα είναι πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε αποτελεσματικό γονέα, καθώς αντιμετωπίζει το παιδί με συναισθηματική ζεστασιά και στοργή, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες του παιδιού, αλλά και θέτοντας λογικά όρια, έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες και απαιτήσεις από αυτό (Παππά, 2006).
 
Το δημοκρατικό γονεϊκό στυλ θεωρείται ενδεδειγμένο, καθώς συνδέεται με καλύτερα επίπεδα ψυχικής υγείας στα παιδιά, υψηλότερη αυτοεκτίμηση, καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση, μειωμένη παραβατική συμπεριφορά (π.χ. χρήση ναρκωτικών στην εφηβεία) και μεγαλύτερη κοινωνική επάρκεια (Bornstein & Bornstein, 2007. Παππά, 2006).

Εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα σέβεστε τις μοναδικές ανάγκες του δικού σας παιδιού, τότε μάλλον είστε κοντά στον αποτελεσματικό γονέα, χωρίς να χρειάζεται να είστε τέλειος.
 
 
*Διαλεχτή Χατζούδη, MA
Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος (#298)
Συν-συντονίστρια Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας, Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου
Τηλέφωνο: 7000 1260, Email: info@cypsa.org.cy
  
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Bornstein, L., & Bornstein, M. H. (2007). Parenting Styles and Child Social Development. In R.E. Tremblay, R.G. Barr, R. De V. Peters (eds.) Encyclopedia on Early Childhood Development (pp. 1-4) [online]. Montreal, Quebec: Centre of Excellence for Early Childhood Development.
Παππά (2006). Επάγγελμα γονέας: Ψυχολογικοί τύποι γονέων και συμπεριφορά παιδιών και εφήβων. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη.