Στην τελική ευθεία η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και των στελεχών της
18:17 - 25 Οκτωβρίου 2017
Ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της 1ης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της, με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς με την τελική απόφαση να ανακοινώνεται στις 14 Δεκεμβρίου.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης για τους οποίους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου Ευθυμίου ολοκλήρωσε το δεύτερο και τελευταίο μέρος της τελικής της αγόρευσης που άρχισε την περασμένη Τετάρτη και κάλεσε το Δικαστήριο να κρίνει ένοχους τους κατηγορούμενους στις εναντίον τους κατηγορίες. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί οι τελικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Στη γραπτή της αγόρευση, την οποία κατέθεσε προς το Δικαστήριο, η κα. Ευθυβούλου αναφέρει ότι «μέσα από μια μακρά και δύσκολη δίκη, είναι η θέση μας ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέδειξε πέραν λογικής αμφιβολίας τα αδικήματα για τα οποία διώκονται οι κατηγορούμενοι».
«Η υπόθεση, αν και δύσκολη στην εκδίκασή της, είναι απλή ως προς τα γεγονότα της. Δεν πρόκειται για υπόθεση που θα κριθεί κυρίως σε θέματα αξιοπιστίας αλλά στα ίδια τα γεγονότα όπως καταγράφηκαν από σωρεία εγγράφων που συντάχθηκαν κατά την εξέλιξη των γεγονότων, και τα οποία επεξηγήθηκαν ενώπιον σας» σημειώνει η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής στην αγόρευσή της.
Αναφέρει επίσης ότι «οι κατηγορούμενοι είναι έμπειροι Διοικητικοί Σύμβουλοι της 1ης Κατηγορούμενης(Τράπεζας Κύπρου), που αποτελεί δημόσια εταιρεία η οποία διαπραγματεύεται τίτλους στο ΧΑΚ. Είναι η θέση μας», και προσθέτει «ότι το έλλειμμα για σκοπούς ΕΑΤ ανερχόταν στις 14/6/12 στα 400 εκ περίπου αλλά το κοινό γνώριζε ότι το έλλειμμα όχι μόνο ήταν στα 200 εκ. αλλά και ότι η Τράπεζα θα το κάλυπτε χωρίς εξωτερική βοήθεια».
«Οι κατηγορούμενοι, είναι η θέση μας ότι όφειλαν να πληροφορήσουν αμέσως το κοινό για να μπορεί να δράσει επενδυτικά, έχοντας ολοκληρωμένη πληροφόρηση. Δεν το έπραξαν ούτε στις 15/6/12, ούτε στις 18/6/12, ούτε στις 19/6/12, ούτε στις 22/6/12. Περίμεναν μέχρι την υστάτη, στις 27/6/12 για να του ανακοινώσουν ότι το έλλειμμα από 200 εκ, ανερχόταν πλέον στα περίπου 500εκ και θα αποτείνονταν για κρατική στήριξη», όπως υποστηρίζει.
«Και ακριβώς», συνεχίζει, «επειδή το βάρος απόδειξης ικανοποιείται στα πλαίσια μιας λογικής (και όχι παράλογης) προσέγγισης με γνώμονα την κοινή ανθρώπινη λογική, είναι η θέση μας ότι το Σεβαστό και έμπειρο δικαστήριο σας θα πρέπει να εστιάσει στο τι όφειλαν να κάμουν οι κατηγορούμενοι αλλά δεν έκαμαν, φοβούμενοι την αντίδραση του κόσμου και βάζοντας τις προσωπικές τους φιλοδοξίες πάνω από τις νομικές τους υποχρεώσεις», σημειώνει η κα. Ευθυβούλου.
Απευθυνόμενη προς τους τρεις δικαστές του Κακουργιοδικείου τους καλεί να κρίνει ένοχους τους κατηγορούμενους στις εναντίον τους Κατηγορίες.
Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφασή του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία. Με την ίδια απόφαση είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ