Πάρκο Οδικής Κυκλοφορίας εις μνήμη του Γιώργου Μαυρίκιου απέκτησε ο Στρόβολος

Το όνομα του Γιώργου Μαυρίκιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς του 2007, όταν πεζός παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από μηχανοκίνητο όχημα, φέρει πάρκο οδικής κυκλοφορίας, από σήμερα, Τετάρτη, παρά την οδό Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ στο Στρόβολο. Ο Μάριος Μαυρίκιος ήταν μόλις 17 ετών.

 Σε χαιρετισμό του στην τελετή ονοματοδότησης του πάρκου, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου δήλωσε ότι φέτος μετρούμε 43 νεκρούς στην άσφαλτο, μεταξύ αυτών, 13 νέους κάτω των 25 ετών και 11 πεζούς. 

 Ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι «εκείνο, ωστόσο, που μας εκπλήσσει, που μας προκαλεί έντονη ανησυχία, είναι η επιφανειακή στάση μεγάλης μερίδας Κυπρίων οδηγών απέναντι στο οξύ πρόβλημα των τροχαίων συγκρούσεων».ίζουν να αδιαφορούν, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα και επιπόλαια, συνεχίζουν να μην ακολουθούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να παραβαίνουν ασύστολα τους σχετικούς Νόμους και Κανονισμούς», σημείωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Πρόσθεσε ότι αυτοί οι οδηγοί αποτελούν «υψηλό κίνδυνο για τον ίδιο τους τον εαυτό, για τις οικογένειές τους, αλλά και για όλους τους ευσυνείδητους συνανθρώπους μας, οι οποίοι χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο».
 
Όπως είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, «είναι τεκμηριωμένο μέσα από την έρευνα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων συγκρούσεων είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης αμέλειας, είναι απόρροια ανεύθυνης και ασυνείδητης συμπεριφοράς μερίδας του πληθυσμού».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που καταγράφηκαν στον τόπο μας σύμφωνα με τα οποία από τους 43 θανάτους συνανθρώπων μας, συνεπεία των φετινών τροχαίων συγκρούσεων και οι 43 ανάγονται στον ανθρώπινο παράγοντα».

Ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι «ο τραγικός κατάλογος των θυμάτων, ως επίσης η διαπίστωση για ανθρώπινη υπαιτιότητα, δεν μας αφήνει, ως Αστυνομία, οποιοδήποτε περιθώριο εφησυχασμού και διττός είναι ο ρόλος μας, τόσο προληπτικός όσο και κατασταλτικός».
 Στο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, είπε ότι «τα παιδιά, ως οι πλέον ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, έχουν το δικαίωμα να μάθουν να προστατεύουν άμεσα και αποτελεσματικά τους εαυτούς τους».

Πρόσθεσε ότι «είναι γενική μας ευθύνη να δώσουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα ερεθίσματα ώστε, κατά την ενηλικίωσή τους, να εξελιχθούν σε πραγματικά συνειδητοποιημένους πολίτες, με αυτοσεβασμό και ταυτόχρονα σεβασμό για τους συμπολίτες τους, αρετές που θα μετουσιώνονται σε ορθολογική και υπεύθυνη οδική συμπεριφορά».

 Ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι «ακλόνητη είναι, η πεποίθησή μας, ότι η θεαματική και μόνιμη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, μπορεί να εδραιωθεί, κυρίως, μέσω της δημιουργίας κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης».

Ανέφερε πως «έμφαση, λοιπόν, πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη των ενδεδειγμένων στάσεων και συμπεριφορών, έτσι ώστε ο Κύπριος πολίτης να εισέλθει στο στάδιο μιας κοινωνικά ώριμης οδικής συμπεριφοράς».
 
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο, «καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η τοποθέτηση 90 σταθερών και 20 κινητών συσκευών Φωτοεπισήμανσης, οι οποίες εύχομαι ότι θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία κατά τις αρχές του 2018».

«Δέον να σημειωθεί ότι οι πρώτες συσκευές Φωτοεπισήμανσης, που τοποθετήθηκαν το 2006, σε καθορισμένα σημεία, είχαν επιφέρει, κατά το χρόνο λειτουργίας τους, αισθητή μείωση στις οδικές τροχαίες συγκρούσεις, σε ποσοστό που άγγιζε το 53%», είπε, ο κ. Χρυσοστόμου.

Απευθυνόμενος στην μητέρα του Γιώργου Μαυρίκιου, Λένα, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι «ως σύμβουλος και καθοδηγητής, ταχθήκατε σε ένα ιερό σκοπό, αποφασισμένη να συμβάλετε ενεργά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για δραστική μείωση των ανθρωπίνων ζωών που χάνονται στην άσφαλτο».

«Θέλω να ξέρετε ότι στην Αστυνομία σας θεωρούμε πολύτιμο σύμμαχο και αναγνωρίζουμε την ανιδιοτελή και μέγιστη προσφορά σας στον τομέα αυτό», είπε στην μητέρα του Γιώργου Μαυρίκιου, η οποία ευχαριστώντας τον Αρχηγό της Αστυνομίας αναφέρθηκε στη σημασία καλλιέργειας οδικής συνείδησης και κάλεσε ειδικά τους νέους να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης