Νεκροί 14 άμαχοι στη Συρία
10:15 - 24 Οκτωβρίου 2017
Αεροπορική επιδρομή στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνοικία αλ Κούσουρ στην πόλη Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άμαχοι, όπως ανακοίνωσαν η συριακή κρατική τηλεόραση, ένας Σύρος αξιωματούχος και μια μη κυβερνητική οργάνωση τη Δευτέρα.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξήγαγαν την επιδρομή, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 32.
Τον διεθνή συνασπισμό κατηγόρησε επίσης ένας Σύρος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η ΜΚΟ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι δεν είναι σαφές σε ποια χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη που εξαπέλυσαν την επιδρομή, ενώ ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 22 με βάση τις δικές της πληροφορίες.
Ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι θα προσπαθήσει να εξακριβώσει τι ακριβώς συνέβη, αλλά σημείωσε ότι δεν υπήρχε λόγος αεροσκάφη του συνασπισμού να στοχοθετήσουν θέσεις στη Ντέιρ Εζόρ διότι δεν επιχειρούν σε αυτήν μαχητές της αραβοκουρδικής συμμαχίας Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ).
Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κατέχει ένα τμήμα της Ντέιρ Εζόρ, αλλά η επιδρομή έγινε σε μια συνοικία που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα, σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνοντας λόγο περί πιθανού λάθους.
Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων, ανέκτησαν τον έλεγχο σχεδόν όλης της πόλης Ντέιρ Εζόρ αφού έσπασαν την πολιορκία του ΙΚ σε πολλές συνοικίες της -που κράταγε σχεδόν τρία χρόνια- τον Σεπτέμβριο.
Έρευνα για τα χημικά
Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αποφασίσει σε μια ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη εάν θα παρατείνει ή όχι τις έρευνες για τις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στη Συρία με χημικά όπλα, γνωστοποίησαν διπλωμάτες τη Δευτέρα.
Την παράταση της έρευνας ενδέχεται να εμποδίσει, ασκώντας το βέτο που διαθέτει, η Ρωσία –σύμμαχος του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ– η οποία θέλει να εξετάσει πριν από τη δημοσιοποίησή της την Πέμπτη μια έκθεση για την επίθεση με αέριο σαρίν τον Απρίλιο στο χωριό Χαν Σεϊχούν, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 80 και πλέον ανθρώπους, προτού πάρει την απόφασή της.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί ενός σχεδίου απόφασης το οποίο διένειμαν την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο προβλέπει να δοθεί η εξουσιοδότηση σε μια επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να συνεχίσουν για άλλον έναν χρόνο την προσπάθειά τους να εξακριβώσουν ποιοι ήταν οι δράστες των επιθέσεων με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του εξαετούς πολέμου στη Συρία.
Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι άσκησε πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή καλώντας το να «αναλάβει δράση τώρα», τασσόμενο υπέρ της παράτασης της εντολής των ειδικών.
Η τρέχουσα εντολή της επιτροπής –η οποία έχει γίνει γνωστή με την ονομασία Κοινός Μηχανισμός Έρευνας (Joint Investigative Mechanism, JIM)– εκπνέει τη 18η Νοεμβρίου.