«Δεν είναι εμπόδιο για το Κυπριακό η βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας»

Σε σχεδιασμούς για ανέγερση νοσοκομείου στην Πάφο, σε συνεργασία με τη Ρωσία, στο οποίο θα εφαρμόζεται μια πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, με τη συμμετοχή Ρώσων δημοσιογράφων.
 
Μεταξύ των άλλων, που έχουν συζητηθεί προτεραιότητα δίνεται στην ανέγερση ενός νοσοκομείου στο οποίο θα εφαρμόζεται πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου με μια νέα τεχνολογία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως πρόθεση είναι να ανεγερθεί ένα νοσοκομείο με τη ρωσική κυβέρνηση και λοιπούς εταίρους στην Πάφο.
 
Ανέφερε πως, τόσο ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να επιταχυνθεί η αδειοδότηση και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Και αυτό που  αναμένουμε είναι την τελική έγκριση της επένδυσης, κάτι που συζήτησαν ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επεσήμανε .
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε εν εκτάσει στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως κέντρο για επενδύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό  είπε πως η βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας «όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο, αντίθετα πιθανόν να αποτελεί και ευκαιρία  μια χώρα που μπορεί να ασκήσει επιρροή πάνω στην Τουρκία και κατανοεί το πρόβλημα να συμβάλει με ένα θετικό τρόπο προς την σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να μεταφέρει μηνύματα προς την Άγκυρα».
 
Επίσης αναφέρθηκε στις επτά διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, που θα υπογραφούν το απόγευμα, στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως «μέσα από αυτό καταδεικνύεται και η σημαντική σχέση που διατηρούμε και όσον αφορά την οικονομική πτυχή, τις επενδύσεις».

Συγκριμένα, στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η επίσκεψη μου εντάσσεται στα πλαίσια της ενίσχυσης των ήδη άριστων σχέσεων μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Ρωσική Κυβέρνηση καθώς και με τον Πρόεδρο Πούτιν», προσθέτοντας ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Επεσήμανε ότι «στόχος και σκοπός της επίσκεψης είναι μέσα από τον διάλογο να εξετάσουμε τις διμερείς σχέσεις και να ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και την ευκαιρία να δούμε τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τον ρόλο που μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει στην περιοχή.
 
Επτά νέες συμφωνίες
Κατά τη απογευματινή συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Πούτιν θα υπογράψουμε επτά νέες συμφωνίες και κοινές δράσεις όπως το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2018- 2020,  το οποίο που θα υπογραφεί από τους Προέδρους, συμφωνίες για την εμπορική ναυτιλία, τις οδικές μεταφορές, τις επικοινωνίες, για τη συνεργασία για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις καθώς και μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε Υπουργείο Δικαιοσύνης και Γενικό Εισαγγελέα και κοινή διακήρυξη για τον εκσυγχρονισμό των Οικονομικών των δύο χωρών.  Μέσα από αυτό καταδεικνύεται η σημαντική μας σχέση και σε ό,τι αφορά την  οικονομική πτυχή αλλά και τις επενδύσεις.
 
Αν είναι κάτι που δημιουργεί πλέον τους ισχυρότατους δεσμούς δεν είναι μόνο οι καλές σχέσεις μεταξύ των Κυβερνήσεων, αλλά και οι επιχειρηματικές διασυνδέσεις και οι επαφές των πολιτών μεταξύ τους. Φέτος 840 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο, ενώ η ρωσική κοινότητα στην Κύπρο υπερβαίνει τις 35 χιλιάδες, κάτι που δείχνει το εύρος των σχέσεων και την εμπιστοσύνη που κτίζεται μεταξύ Κυβερνήσεων και λαών μας».
 
Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Σε ερώτηση ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και κληθείς να αναφέρει τομείς επενδύσεων που θεωρεί ότι είναι οι πιο υποσχόμενοι, ο Πρόεδρος είπε ότι τα πλεονεκτήματα της Κύπρου δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των κινήτρων που έχουν δοθεί για προσέλκυση επενδύσεων.
 
«Παρά την κρίση που περάσαμε και τις τραγικές καταστάσεις του 2013 εντούτοις ακολουθώντας δημοσιονομική πειθαρχία αποφύγαμε να αυξήσουμε τον εταιρικό φόρο», δίδοντας ένα μήνυμα, είπε ο Πρόεδρος προσθέτοντάς ότι  «μέσα από πειθαρχημένες δράσεις και μεθοδικότητα ανταποκριθήκαμε στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε την κρίση, να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης.
 
Από το 2014 ισοσκελίσαμε τους προϋπολογισμούς και είμαστε σε πορεία ανάπτυξης από το 2015, ενώ φέτος έχουμε 3,5% ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Αυτό δημιούργησε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και τη σταθερότητα που ο κάθε επενδυτής θα επιθυμούσε, με τα όσα η Κύπρος προσφέρει. Αποκαταστάθηκε επίσης η αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα.
 
Αυτά δεν είναι προπαγάνδα από πλευράς μου, αλλά διαπιστώσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης που έχουν αναβαθμίσει την κυπριακή οικονομία σε ένα στάδιο προ της επενδυτικής βαθμίδας.
 
Πέραν από τη σταθερότητα και αξιοπιστία του κράτους έχουμε δώσει σειρά κινήτρων όπως ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, από τα πιο σταθερά στην Ευρώπη, φορολογικά κίνητρα για όσους επιλέγουν Κύπρο ως μόνιμη τους διαμονή και για όσους θα επενδύσουν σε νεοφανείς επιχειρήσεις.
 
Υπάρχουν και άλλο παράγοντες που συντελούν όπως είναι το νομικό σύστημα, οι έμπειροι νομικοί, ελεγκτές λογιστές, δηλαδή οι παροχείς υπηρεσιών. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι επενδυτές δρουν υπό συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
 
Ταυτόχρονα δίδεται η ευκαιρία σε επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο προκειμένου να επεκταθούν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη βόρειο Αφρική και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα: Η γεωγραφική θέση και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.
 
Αν προσθέσετε το άριστο κλίμα, τις κοινές πολιτιστικές, θρησκευτικές, ιστορικές ρίζες των λαών μας τότε καταλαβαίνεται πόσο ελκυστική είναι η Κύπρος για επενδύσεις από τη Ρωσία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η τεχνολογία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι πάρχει ευρύ φάσματα ευκαιριών για επενδύσεις στην Κύπρο».
 
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες
Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει ώστε να επιταχυνθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με τη δημιουργία επενδυτικών έργων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος και ερωτηθείς για συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο που αφορά Ρώσους επενδυτές, ο Πρόεδρος είπε ότι πρόθεση είναι να γίνει ένα νοσοκομείο με στην Πάφο από Ρώσους και άλλους εταίρους, σημειώνοντας ότι τόσο ο κυπριακός οργανισμός προώθησης επενδύσεων όσο και ο ίδιος έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιτάχυνση της αδειοδότησης και για ξεπέρασμα γραφειοκρατίας και επεσήμανε ότι αυτό που αναμένεται είναι η τελική έγκριση της επένδυσης.
 
Η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας
Σε ερώτηση αν η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας ενοχλεί τη Λευκωσία, ο Πρόεδρος είπε ότι «τόσο κατά τη χθεσινή μου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό όσο και σήμερα με τον Πρόεδρο αυτό που μεταφέρω είναι τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό».
 
Πρόσθεσε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο αλλά πιθανότατα να αποτελούν ευκαιρία για άσκηση επιρροής στην Τουρκία από μια χώρα που κατανοεί το πρόβλημα, ώστε να μεταφέρει μηνύματα προς την Άγκυρα.
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος, επί παραδείγματι, επειδή έχουμε άριστες σχέσεις με Ρωσία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε με τις ΗΠΑ, ή το ίδιο με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. «Συνεπώς το πιο σημαντικό είναι ο αλληλοσεβασμός και η βοήθεια εκεί και όπου ο καθένας μπορεί να επηρεάσει.
 
Εμείς ως μέλος της ΕΕ προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε θετικοί μέσα στην ΕΕ για τις σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε., έτσι μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 

Δειτε Επισης

«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ