Αξιολόγησαν πότε και πως θα γίνουν τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό
17:25 - 24 Οκτωβρίου 2017
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου η τ/κ πλευρά και η Τουρκία συζητούν άλλωστε τα βήματα που μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερα μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να συνεχίσουν να το πράττουν. Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παρά το ότι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κυπριακό.
Στο μεταξύ, πρόσκληση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα αποδέχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, και τώρα απομένει να οριστούν ημερομηνίες.
Στη συνέντευξη τύπου πάντως, ο Έλληνας Υπουργός δεν έκανε καμιά αναφορά στο Κυπριακό. Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ότι καλούν τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ανακοίνωσαν επίσης ότι το Φεβρουάριο του 2018, θα πραγματοποιηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι χθες το βράδυ (στο δείπνο) συζήτησαν το Κυπριακό. “Μαζί με τον Νίκο Κοτζιά είχαμε διαπραγματεύσεις για 11 μέρες στο Κραν Μοντάνα αλλά δυστυχώς δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα. Από πλευράς Τουρκίας θέλω να πω ότι τόσο η τδβκ όσο και η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας διαδραματίσαμε ένα εποικοδομητικό ρόλο και επιδείξαμε μια στάση επικεντρωμένη στη λύση”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Στο τέλος ποια βήματα θα κάνουμε, - άλλωστε συχνά συναντόμαστε με τον Νίκο Κοτζιά, κάνουμε και ανεπίσημες συναντήσεις-τι θα γίνει και τί βήματα θα κάνουμε και πότε τα συζητήσαμε. Εμείς άλλωστε μαζί με την τδβκ συζητούμε ποια βήματα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα μετά τις εκλογές στο νότο και πρέπει να συνεχίσουμε να τα συζητούμε. Τελικά μια λύση στο Κυπριακό είναι για όλους ωφέλιμη”.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να καταγράψουν πρόοδο στο εμπόριο και πως στόχος είναι ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών να φτάσει τα δέκα δις δολάρια, προσθέτοντας ότι άνετα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους 8 στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν τους επέστρεψε» κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στην Τουρκία, όπως είπε. Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα «να μην καταστεί βάση-ασύλου για τα μέλη της FETÖ». Όπως είπε, 995 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα και πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιοι από αυτούς είναι γκιουλενιστές και ποιοι έχουν επωφεληθεί της κατάστασης.
Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε χαρά που θα συναντούσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε ‘σπουδαίο ηγέτη της γείτονος’.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι στοχεύουν σε όσο το δυνατόν πιο στενές και ανθρώπινες σχέσεις λέγοντας ότι οι λαοί μας έχουν να κερδίσουν από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. “Έχουμε διαφορές αλλά και θετική ατζέντα”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς. Είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει με πάθος τη δημοκρατία και εξαρχής τάχθηκε ενάντια στο πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο Νίκος Κοτζιάς είπε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο κερδισμένη από μια Τουρκία μέλος της ΕΕ. “Το πιστεύουμε και το θέλουμε”, ανέφερε. Ο Έλληνας Υπουργός είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να κρατούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, προσθέτοντας ότι από αυτή τη σκοπιά οι συναντήσεις των ΥΠΕΞ είναι σημαντικές.
Ο Έλληνας Υπουργός είπε ακόμη ότι δύο είναι τα πιο σημαντικά σημεία. Πρώτον η 5η συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Φεβρουάριο του 2018 και δεύτερον η επίσημη πρόσκληση την οποία θα απηύθυνε αργότερα στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη συνάντησή τους. “Ο Ερντογάν είναι καλοδεχούμενος. Ο κ. Παυλόπουλος τον περιμένει με μεγάλη χαρά”, ανέφερε. Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για καλύτερη λειτουργία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και για καλύτερη παρουσία της ελληνικής μειονότητας από την Ίμβρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος Υπουργός λίγο αργότερα επέκρινε τον Έλληνα ομόλογό του επειδή αναφέρθηκε σε ‘μουσουλμανική μειονότητα’ και όχι ‘τουρκική μειονότητα’ όπως την αποκαλεί η Τουρκία. “Εμείς δεχόμαστε τον όρο ελληνική μειονότητα, εκείνοι γιατί δεν αποδέχονται τον όρο τουρκική μειονότητα;”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Σε ερώτηση της ΕΡΤ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπάρχει ομοφωνία πως δεν πρέπει να υπάρχει ένταση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται και οι δύο πλευρές να είναι προσεκτικές και όχι μόνο η μία. Όπως είπε, πρέπει να αποφεύγεται η προβοκατόρικη ρητορική και πράξεις. “Σε αυτό το θέμα, ιδιαίτερα ο Υπουργός Άμυνας, γνωρίζουμε ότι είναι ο πρόεδρος του μικρού κόμματος της κυβέρνησης με το οποίο αναγκάστηκαν να συνεργαστούν. Ο Νίκος Κοτζιάς μου λέει συχνά ότι είναι καλός άνθρωπος αλλά αυτό δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι θέμα δύο χωρών και κατά συνέπεια πολύ συχνά βλέπουμε τις προβοκατορικες δηλώσεις του και πιστεύουμε ότι τα θέματα πρέπει να λυθούν με διπλωματία και θετική ατζέντα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνουν ατυχήματα”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η απάντησή του ήταν μεγάλη αλλά και η ερώτηση είπε ήταν προβοκατόρικη.
Για την αναφορά του δημοσιογράφου ότι υπάρχει αύξηση στη ροή προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι δικοί τους αριθμοί δείχνουν δραματική μείωση. “Ποιος σας δίνει αυτούς τους αριθμούς;”, είπε ο Τούρκος Υπουργός. Επέκρινε μάλιστα την ΕΕ επειδή, όπως είπε, δεν έχει δώσει ακόμη τα τρία δις που υποσχέθηκε στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και κάλεσε την Ελλάδα να υπενθυμίσει στην ΕΕ τις υποσχέσεις της. Ο Τούρκος Υπουργός ευχαρίστησε επίσης την Αθήνα για τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία στο Κυπριακό, όπως είπε.
Σε ερώτηση του Ανατολού για τους οχτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, ο Τούρκος Υπουργός κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να απαντήσει ωστόσο ο Νίκος Κοτζιάς του είπε να απαντήσει εκείνος πρώτος. “Και στο Κραν Μοντάνα το ίδιο έκανε. Έλεγε συνεχώς να απαντήσει ο Μεβλούτ πρώτος”, είπε ο Τούρκος Υπουργός αστειευόμενος. Ο Τούρκος Υπουργός αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει τους πραξικοπηματίες, στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι το άσυλο είναι απόφαση του δικαστηρίου και όχι της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν καταρρίψει πολύ συχνά νομοσχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. “Η δικαιοσύνη σκέφτεται με δικό της τρόπο. Δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις της αλλά τις σεβόμαστε”, ανέφερε.