Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός τους-Ενοχλήθηκαν από τα εγκώμια Σόιμπλε

Αφορμή για μετωπική σύγκρουση μεταξύ Κυβέρνησης και μερίδας της αντιπολίτευσης και υποψήφιων για την Προεδρία της Δημοκρατίας έδωσαν τα όσα ανέφερε ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην τελευταία του μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας FAZ.
 
Ο κ. Σόιμπλε έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, χαρακτηρίζοντας ως μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην καριέρα του ως Υπουργός Οικονομικών, ήταν το Eurogroup που αφορούσε το πρόγραμμα σωτηρίας της Κύπρου.
 
«Κανείς δεν μιλά πια για την Κύπρο», είπε ο κ. Σόιμπλε, για τονίσει: «Και όμως, απ’ ό,τι θυμάμαι, αυτή ήταν η πιο δραματική νύχτα από όλες. Καθόμασταν μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο σε αυτά τα απερίγραπτα δωμάτια των Βρυξελλών. Και εκείνος άρχισε να επιχειρηματολογεί με γεωπολιτικά κριτήρια...
 
…Τότε του είπαμε: Όλα αυτά δεν βοηθούν». Πρέπει να εξυγιάνεις τις τράπεζες σου. Βέβαια, είχε κληρονομήσει το πρόβλημα από τον προκάτοχό του. Και όμως τα κατάφερε θαυμάσια. Εκφράζω τον ιδιαίτερο θαυμασμό μου για αυτό».
 
Ο Μαλάς
Τις συγκριμένες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να σχολιάσει το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά.
 
«Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν εκ των εμπνευστών  και ηθικών αυτουργών του κουρέματος. Επόμενο λοιπόν είναι να επαινεί τον άξιο εκτελεστή Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος  υλοποίησε σχεδιασμούς που κατάφεραν καίριο πλήγμα στην Κυπριακή Οικονομία», υπήρξε το σχόλιο του επιτελείου Μαλά.
 
Το ΑΚΕΛ
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΑΚΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Λουκαίδη, σε γραπτή του δήλωση, ν’ αναφέρει:   
 
«Ο ιδεολογικός φίλος και συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, Γερμανός τ. Υπ. Οικονομικών Βόλφανκ Σόιμπλε, εγκωμίασε προεκλογικά τον κ. Αναστασιάδη για το Κυπριακό success story. Πρόκειται για μια απολύτως λογική και αναμενόμενη  πράξη εκ μέρους του.
 
Νίκος Αναστασιάδης, Σόιμπλε και Μέρκελ, δικαιούνται όντως να πανηγυρίζουν μαζί, αφού μαζί μας κούρεψαν, μαζί μας έκλεισαν τις τράπεζες, μαζί μας επέβαλαν το χειρότερο στην Ευρώπη μνημόνιο, μαζί είναι που μας τιμώρησαν με αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των πολλών που ακόμη υποφέρουν, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ελάχιστοι προνομιούχοι.
 
Η “επιτυχία” για όσα ακόμη υποφέρει ο λαός μας από τη καταστροφική θεραπεία του Μαρτίου του 2013, δικαιωματικά όμως ανήκει και στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο οποίος, από την περίοδο του Αβέρωφ-Παπαδόπουλου το γένος Ορφανίδη που μαζί συγκάλυπταν τη τραπεζική ληστεία έως και σήμερα, υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης και υποστηριχτής των επιλογών Αναστασιάδη-Σόιμπλε».
 
Οι Οικολόγοι
Απαρατήρητη η δήλωση Σόιμπλε δεν πέρασε ούτε από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
 
«Τα δημόσια συγχαρητήρια που δέχτηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Β. Σόιμπλε, είναι το επισφράγισμα της πίστης του ΠτΔ στις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας που επεβλήθησαν στον κυπριακό λαό.
 
Η "εξυγίανση" του τραπεζικού τομέα, που από κοινού υλοποίησαν Ε.Ε. και κυβέρνηση Αναστασιάδη άφησε πίσω της χιλιάδες ανθρώπους, να χάνουν τους κόπους μιας ζωής.
 
 Έναντι της απομείωσης των καταθέσεών τους, οι άνθρωποι αυτοί ως και σήμερα το μόνο που λαμβάνουν είναι αόριστες υποσχέσεις και εμπαιγμό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που πρόσφατα αναφέρθηκε σε παρερμηνεία των λεγομένων του για αποκατάστασή τους.
 
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κατάφερε να πείσει το Eurogroup για τον απλούστατο λόγο ότι πήγε εντελώς απροετοίμαστος.
 
Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως όσοι ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή του τόπου και τον τρόπο της εκ των υστέρων διαχείρισής της, αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».
 
Αιδώς Αργείοι
Άμεση στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υπήρξε η αντίδραση της Κυβέρνησης, διά του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου.
 
«Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτοί που οδήγησαν με πράξεις και παραλείψεις την κυπριακή οικονομία προ της χρεοκοπίας, ανάγκασαν τον κυπριακό λαό να ζήσει τον χειρότερο εφιάλτη μετά την τουρκική εισβολή, δηλαδή το ΑΚΕΛ και ο Υπουργός του κ. Χριστόφια, Σταύρος Μαλάς, αλλά και αυτοί που βοήθησαν στην εκλογή ΑΚΕΛ-Χριστόφια στην εξουσία, όπως το Κίνημα Οικολόγων και ο κ. Περδίκης, θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη επειδή ο κ. Σόιμπλε είπε το αυτονόητο που βλέπει όλος ο κόσμος διεθνώς»,  τόνισε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.  
 
«Ότι δηλαδή η Κύπρος», συνέχισε, «με τον Νίκο Αναστασιάδη στο πηδάλιο κατάφερε να γλυτώσει τη βέβαιη χρεοκοπία της Οικονομίας και το υπό κατάρρευση τραπεζικό σύστημα που παρέδωσε η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια.
 
Ότι κατάφερε να εξέλθει του μνημονίου γρηγορότερα απ’ ό,τι προγραμματιζόταν, και συνάμα κατάφερε να επιστρέψει, αντίθετα με όλες τις προβλέψεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,5%.
 
Με τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη η Κύπρος κατάφερε να επιστρέψει ξανά στις αγορές από την οποίαν την έβγαλε η διακυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ, απολαμβάνοντας τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού 15ετίας.
Κατάφερε επίσης να μειώσει κατά 30% την ανεργία στην οποία έριξε την κοινωνία η Κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ, ενώ κατάφερε να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά λειτουργώντας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Δημιουργώντας έτσι συνθήκες ασφάλειας για τον κυπριακό λαό και συνθήκες αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της οικονομίας της διεθνώς, που οδηγούν στο κύμα ξένων και ντόπιων επενδύσεων που βλέπουμε στον τόπο μας αυτή την πενταετία».
 
Και καταλήγει ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:
 
«Είναι επίσης εκπληκτικό ότι το ΑΚΕΛ, ο Σταύρος Μαλάς και το Κίνημα Οικολόγων, με αφορμή και πάλι τη δήλωση Σόιμπλε για το κούρεμα καταθέσεων, αντί να απολογηθούν στον κυπριακό λαό για τη στάση που τήρησαν απέναντι στην πρώτη απόφαση που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Eurogroup, και που κατά γενική ομολογία ήταν η καλύτερη υπό τις περιστάσεις αφού προνοούσε εφάπαξ φορολογία επί όλων των καταθέσεων που ισοδυναμούσε με λιγότερο από δύο χρόνια τόκους, την απέρριψαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων χωρίς να έχουν ουσιαστική αντιπρόταση, επιφέροντας με την απόφαση τους το πραγματικό κούρεμα καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας για το οποίο κατηγορούν σήμερα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Aντί να χαίρονται όταν γίνονται εγκωμιαστικά σχόλια διεθνώς για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, στεναχωριούνται διότι αυτό δεν εξυπηρετεί τις προεκλογικές τους σκοπιμότητες.
 
Αιδώς Αργείοι θα έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, ή απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του, όπως λέει η κυπριακή λαϊκή θυμοσοφία».
 
 

Δειτε Επισης

Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ