Νέα πυρά Ερντογάν κατά ΗΠΑ - «Αυτή δεν μπορεί να είναι δημοκρατία»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  συνέχισε το Σάββατο τη διπλωματική διένεξη στην οποία έχει εμπλακεί η κυβέρνησή του με εκείνη των ΗΠΑ, στηλιτεύοντας την Ουάσινγκτον για την «αντιδημοκρατική» δίωξη σε βάρος των ανδρών της ασφάλειάς του.


Οι δηλώσεις του Ερντογάν μοιάζουν να τερματίζουν τις όποιες ελπίδες υπήρχαν περί ταχείας διευθέτησης της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO.Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Άγκυρα έχουν πάψει να εκδίδουν βίζες η καθεμία για τους πολίτες της άλλης.

«Λένε ότι οι ΗΠΑ είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Αυτή δεν μπορεί να είναι δημοκρατία», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

«Όταν εκδίδονται εντάλματα σύλληψης σε βάρος των σωματοφυλάκων μου ερήμην (...) στις ΗΠΑ, όπου είχα πάει προσκεκλημένος, με συγχωρείτε αλλά θα πω ότι αυτή δεν είναι μια πολιτισμένη χώρα», συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Δικαστήριο των ΗΠΑ απήγγειλε τον Αύγουστο κατηγορίες σε βάρος 15 στελεχών των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας για το επεισόδιο ανάμεσα σε διαδηλωτές και τη φρουρά του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον τον Μάιο. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Άγκυρα δεν θεωρεί δεσμευτική τη δίωξη αυτή από μέρους της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κλιμακώθηκε όταν οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο τούρκους προξενικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ. Κατηγορούνται αμφότεροι ότι συνδέονταν με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ανυπόστατες.

 

 

Δειτε Επισης

Ζελενσκι: Θα πάω την Πέμπτη στην Τουρκία, περιμένουμε πλήρη και γενική κατάπαυση πυρός
ΗΠΑ: Το Πεκίνο πρόθυμο για τον επαναπροσδιορισμό διμερών εμπορικών σχέσεων
Διαφωνίες για Γάζα και Ιράν δυσκολεύουν την σχέση του Τραμπ με τον Νετανιάχου
ΒΒC: O Πούτιν ίσως ζήτησε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία για να διασπάσει το μέτωπο ΗΠΑ και Ευρώπης
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για το φάσμα ενός παγκόσμιου πολέμου
Πλήρης αποδοχή του σχεδίου Τραμπ για αποστολή βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ
Μερτς: Πολύ ανεπαρκής η πρόταση του Πούτιν για συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας
Περιμένει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με Ουκρανία ο Ερντογάν-«Παράθυρο ευκαιρίας για ειρήνη»
Ερντογάν σε Μακρόν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Ένας από τους τελευταίους εν ζωή κρατούμενους του Αλκατράζ θυμάται όσα έζησε-Δεν θέλει να ξανανοίξει