Δύο άγριες δολοφονίες που σόκαραν την ελληνική κοινωνία
09:48 - 21 Οκτωβρίου 2017
Σοκ έχουν προκαλέσει στο πανελλήνιο δύο υποθέσεις άγριας δολοφονίας που σημειώθηκαν μέσα στον Οκτώβριο και διακρίνονται για τη ιδιαίτερη σκληρότητά τους αλλά και για το μυστήριο που εξακολουθεί να τις περιβάλει, λόγω του γεγονότος ότι οι δράστες παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτούς αδιευκρίνιστα.
Η πρώτη υπόθεση αφορά την εν ψυχρώ εκτέλεση του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στις 12 Οκτωβρίου μέσα στο ίδιο του το γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας, δύο άνδρες έκλεισαν ραντεβού με τον δικηγόρο, υποδυόμενοι τους πελάτες. Αφού εισήλθαν στο γραφείο του, και περίμεναν στο χώρο υποδοχής, μπήκαν στο γραφείο του δικηγόρου με έναν συνεργάτη του, ο οποίος λίγο αργότερα αποχώρησε. Στα τελευταία πέντε λεπτά της συνάντησης οι δράστες αποκάλυψαν τα πραγματικά κίνητρα της επίσκεψής τους. Σε αυτό το διάστημα, οι δράστες βρήκαν την ευκαιρία ενδεχομένως να του ασκήσουν πίεση, να τον απειλήσουν και να τον εκβιάσουν, ωστόσο ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν υπέκυψε και τελικά τον πυροβόλησαν. Και οι δύο είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπα και δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το αν θα αφήσουν ίχνη ή αποτυπώματα. Αφού μάζεψαν τον κάλυκα της σφαίρας που έκοψε το νήμα της ζωής του δικηγόρου αποχώρησαν από το γραφείο. Η υπόθεση έχει συγκλονίσει στην κυριολεξία τον νομικό κόσμο της χώρας, καθώς για πρώτη φορά στα σύγχρονα αθηναϊκά χρονικά ένας δικηγόρος δολοφονείται εν ψυχρώ μέσα στο ίδιο του το γραφείο.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον ιδιαίτερα σκληρό φόνο της 32χρονου εφοριακού Δώρας Ζέμπερη μέσα στο Β' Νεκροταφείο το Γαλάτσι. Η άτυχη κοπέλα, που είχε πάει στον συγκεκριμένο χώρο για να επισκεφθεί τον τάφο παιδικού της φίλου, δέχθηκε από άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο 14 μαχαιριές, στο στήθος, την πλάτη, την κοιλιακή χώρα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στις αρχές το μένος του δράστη ο οποίος φέρεται να έσυρε την άτυχη κοπέλα σε απόσταση 80 μέτρων από το σημείο της αρχικής επίθεσης. H εφοριακός έφερε αμυντικά τραύματα στα χέρια, ακόμη και το πρόσωπο, ενώ φαίνεται να κάλεσε και σε βοήθεια, λίγο πριν πεθάνει. Εκείνη τη στιγμή φέρεται να έσπευσε δίπλα της ένας πολίτης και ο ιερέας του νεκροταφείου, ο οποίος την γνώριζε από τις τακτικές επισκέψεις που είχε εκεί για να φροντίζει τον τάφο του φίλου της. Kαι στην περίπτωση αυτή, το έγκλημα, λόγω της βιαιότητάς του, σόκαρε. Η κηδεία της 32χρονης τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής μέσα σε πολύ έντονο και φορτισμένο κλίμα που εκφράστηκε και μέσα από αλληλοκατηγορίες μελών της οικογένειας.
Τα πέντε δεδομένα της υπόθεσης Ζαφειρόπουλου
Πέντε είναι τα βασικά δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα στην υπόθεση της δολοφονίας του δικηγόρου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
α) Οι δράστες ήταν προετοιμασμένοι και διαβασμένοι για... καθυστέρηση, προκειμένου να βρουν την ευκαιρία να εκφράσουν τον πραγματικό λόγο της επίσκεψής τους και τις απαιτήσεις τους.
β) Το πρόσχημα της υπόθεσης με τη σύλληψη συγγενικού τους προσώπου για ποινική υπόθεση, ήταν το πρώτο "δόλωμα" για να κλείσουν το ραντεβού εξαιτίας του άμεσου χαρακτήρα και να ξεκινήσουν τη συζήτηση στο γραφείο. Ωστόσο, αναφέρθηκαν και σε υπόθεση στην οποία είχε εμπλοκή ο γνωστός ποινικολόγος. Οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν “συστημένοι” καθώς έκαναν αναφορά σε πρόσωπο από κάποια υπόθεση που είχε χειριστεί ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.
γ) Οι δράστες έπιασαν συζήτηση για υποθέσεις με τις οποίες ασχολείτο ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος έως ότου βρουν την ευκαιρία να ασκήσουν πίεση, να απειλήσουν ενδεχομένως και να εκβιάσουν τον γνωστό ποινικολόγο.
δ) Οι σημειώσεις του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και του συνεργάτη του «μίλησαν» και φαίνεται να έχουν αναδείξει τα στοιχεία ταυτότητας υπόπτων. Την ίδια ώρα σημαντικά θεωρούνται και τα μελλοντικά ευρήματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, στα οποία έχουν σταλεί τα αποτυπώματα και γεννητικό υλικό που άφησαν πίσω τους οι δράστες. Οι αρχές σαρώνουν επίσης και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον δικηγόρο.
ε) Το έγκλημα δεν θεωρείται προμελετημένο ή “συμβόλαιο θανάτου”, λόγω της παραμονής των δραστών στο γραφείο του δικηγόρου, του ενός πυροβολισμού, της αφαίρεσης χρημάτων από τον 32χρονο συνεργάτη του και της μη κάλυψης των ιχνών τους. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν είχε εκφράσει ποτέ φόβους για τη ζωή του ενώ δεν είχε προσωπική ασφάλεια, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν φίλοι, συγγενείς αλλά και οι στενοί του συνεργάτες.
Τα βασικά στοιχεία της υπόθεσης 32χρονης εφοριακού
α) Τρία είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζουν οι αρχές: Πρώτον, προσωπικά κίνητρα, δεύτερον, επίθεση ψυχοπαθούς και τρίτον, το ενδεχόμενο της ληστείας μετά φόνου.
β) Τα στοιχεία συνηγορούν σε ιδιαίτερο μένος του δράση. Η άτυχη κοπέλα έχει δεχθεί τουλάχιστον 14 μαχαιριές, στο στήθος, την πλάτη, την κοιλιακή χώρα, αμυντικά τραύματα στα χέρια, ακόμη και το πρόσωπο, κάτι που αναδεικνύει προσωπικό μένος ή διαταραγμένη προσωπικότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση. Η πρώτη επίθεση φαίνεται να σημειώθηκε δίπλα στον τάφο παιδικού της φίλου, Γιάννη Καυκιά, με τον οποίο διατηρούσε προσωπική σχέση, που έχασε τη ζωή του πριν από μερικούς μήνες σε εργατικό ατύχημα. Εκεί φαίνεται να υπάρχουν ίχνη πάλης και άμυνας του θύματος, όπου έπεσαν τα λουλούδια που ήθελε να βάλει στον τάφο και το μπουφάν που κρατούσε. Οι αστυνομικοί δεν εντόπισαν τα προσωπικά αντικείμενα της 32χρονης, τα οποία φέρεται να είχε πάρει μαζί της, φεύγοντας από το σπίτι της. Η άτυχη κοπέλα φαίνεται να καταδιώχθηκε από τον δράστη ή εκείνος την έσυρε σε μια απόσταση τουλάχιστον 80 μέτρων από το σημείο της αρχικής επίθεσης, όπως φανερώνεται από την... διαδρομή του αίματος. Εκεί φαίνεται να κάλεσε σε βοήθεια, και ήρθε δίπλα της ένας πολίτης και ο ιερέας του νεκροταφείου, ο οποίος την γνώριζε από τις τακτικές επισκέψεις που είχε εκεί για να φροντίζει τον τάφο του φίλου της. Η άτυχη κοπέλα ξεψύχησε λίγο αργότερα.
γ) Φύλο και φτερό το κινητό και τα social media. Τα αρμόδια στελέχη της αστυνομίας από την άρση απορρήτου θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τις τελευταίες επικοινωνίες της, SMS, emails και περιήγηση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας υπόπτους μέσα από αυτές.
Πηγή: Τhe Toc