Μ. Σκανδάλης: Αυστηρό, αλλά ενισχύεται το πλαίσιο για το compliance

Σε αλματώδη βήματα έχει προχωρήσει η Κύπρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά την κατάρρευση της οικονομίας το 2013, με στόχο την αναβάθμιση του συνολικού πλαισίου συμμόρφωσης, τόσο όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο των ρυθμιστικών αρχών όσο και τις διαδικασίες, πολιτικές και μέτρα παρακολούθησης, τα οποία εφαρμόζουν οι διάφορες εποπτευόμενες επιχειρήσεις.
Όπως ανέφερε ο Προεδρεύων του 3rd International Compliance Forum, Μάριος Σκανδάλης, οι ενέργειες των τελευταίων ετών αποτελούν ένα πλέγμα των σοβαρών βημάτων που έγιναν για εξυγίανση του τομέα πάταξης οικονομικού εγκλήματος, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της Κύπρου να αλλάξει τυχόν κενά που προϋπήρχαν.

Διαβάστε ακόμα: Αυξάνονται και πληθύνονται τα Airbnb ακίνητα στην Κύπρο

Τι έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια
Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2013 η Κύπρος υιοθέτησε ένα ίσως από τα πιο αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια για πάταξη οικονομικού εγκλήματος ανά το παγκόσμιο.
 
Όπως είπε ο κ. Σκανδάλης, «οι κύριες πρόνοιες του ρυθμιστικού πλαισίου είναι οι ίδιες που προωθούνται μέσω της τέταρτης ευρωπαϊκής οδηγίας που θα υιοθετηθεί από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ».
 
Εξάλλου, τον Ιανουάριο του 2015 η Κύπρος εφάρμοσε όλες τις πρόνοιες και συμμορφώθηκε με το πλαίσιο FATCA (Foreign Account Tax Compliance), για ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ.
 
Τον Οκτώβριο του 2015 ο ΟΟΣΑ είχε αναγνωρίσει τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της Κύπρου και ανήγαγε την Κύπρο στην κατηγορία largely compliant της λεγόμενης Άσπρης Λίστας, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 η Κύπρος ήταν από τα πρώτα κράτη μέλη που είχαν υιοθετήσει το common reporting standard του ΟΟΣΑ. Επίσης, όπως τόνισε ο Μάριος Σκανδάλης, «τον Μάρτιο του 2016, το μεγαλύτερο επίτευγμα της Κύπρου ήταν η επιτυχής έξοδος από το μνημόνιο με την Τρόικα, την ώρα που τον Απρίλιο του 2016, παρόλο που είχε ήδη υιοθετήσει ένα από τα πιο αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια, η χώρα εισήγαγε επιπρόσθετες πιο αυστηρές πρόνοιες, που βασικά καθιστούσαν το ήδη αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο ακόμα πιο συμπαγές».

Κάποια παραδείγματα αυτών των νέων αυστηρών προνοιών ήταν ότι ανεξαρτήτως πελάτη όλες οι τράπεζες έπρεπε να έχουν προσωπική επαφή με τον πελάτη. «Αν η συνάντηση με τον τελικό δικαιούχο ή το φυσικό πρόσωπο δεν γινόταν στους πρώτους τρεις μήνες της συνεργασίας, τότε η τραπεζική σχέση τερματιζόταν», εξήγησε ο Προεδρεύων του 3rd International Compliance Forum και Director, Group Compliance Division του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.
 
Σημειώνεται ακόμα ότι το 2017 η Κύπρος για πρώτη φόρα δεν αποτελούσε μέλος του International Narcotics Control Strategy Report που εκδίδεται σε ετήσια βάση από το Department of State των ΗΠΑ. 

Παράλληλα, φέτος, σε έρευνα που έτρεξε από τη Διεθνή Διαφάνεια στο Βερολίνο, η Κύπρος κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, για την ποιότητα των στοιχείων που σχετίζονται με θέματα πάταξης οικονομικού εγκλήματος και την ετοιμότητα ανταλλαγής των στοιχείων μεταξύ των διαφόρων χωρών και αρχών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδάλης, «αν συνεχίζουν και υπάρχουν διάφορα κουτσομπολιά ή καταγγελίες εναντίον της Κύπρου για τα συγκεκριμένα δεδομένα και επιτεύγματα της χώρας, τα οποία δεν προβάλλει μόνο η Κύπρος αλλά αποτελούν αναγνώριση τρίτων αρχών, τότε αυτά αποτελούν μέρος ανταγωνιστικής λάσπης που προέρχονται κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένες χώρες που ανταγωνίζονται την Κύπρο στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».  

Τόνισε ακόμα ότι η Κύπρος ως ένα αξιόπιστο κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και για να βεβαιώσει την ελκυστικότητα αυτού του κέντρου σε όλους τους επενδυτές είναι δεσμευμένη για να συνεχίσει όχι μόνο τη διατήρηση του συμπαγούς πλαισίου συμμόρφωσης αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωση του.
 
Διαβάστε ακόμα: Ενιαία ανάπτυξη στο παλιό τσιμεντοποιείο της Μονής