Προκατάληψη, φόβο και στιγματισμό αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί στην Κύπρο
16:20 - 02 Οκτωβρίου 2017

Τα προβλήματα διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα οροθετικά άτομα εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την Πρόεδρο της Επιτροπής Στέλλας Κυριακίδου να κάνει λόγο για «τεράστια προκατάληψη, φόβο, διακρίσεις και στιγματισμό» των ατόμων αυτών στο χώρο εργασίας και στην κοινωνία λιγότερο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γρηγόρειου Κλινικής του Νοσοκομείου της Λάρνακας, παρακολουθούνται σήμερα 533 άτομα εκ των οποίων 447 άντρες και 86 γυναίκες. Συνολικά, 519 από αυτά τα άτομα λαμβάνουν θεραπεία.
Η κ. Κυριακίδου έκανε λόγο για αύξηση των οροθετικών ατόμων αναφέροντας ότι το 85% των διαγνωσθέντων αφορά ομοφυλόφιλα άτομα. «Αυτή είναι πραγματική αύξηση, δεν παρατηρείται απλά επειδή περισσότερα άτομα προσέρχονται για εξέταση» διευκρίνισε, εξηγώντας πως ως εκ τούτου η Εθνική Επιτροπή για το AIDS έχει ξεκινήσει μια στοχευμένη προσπάθεια ενημέρωσης των ομοφυλόφιλων ατόμων για θέματα πρόληψης, προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και η οργάνωση ACCEPT – ΛΟΑΤ Κύπρου.
Η κ. Κυριακίδου απηύθυνε έκκληση προς τα ΜΜΕ να συμβάλουν στην προσπάθεια τερματισμού των διακρίσεων και της προκατάληψης που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί. «Δεν είναι δυνατό το 2017 στην Κύπρο να υπάρχει ακόμα τόση προκατάληψη λόγω λανθασμένης πληροφόρησης για τα θέματα των οροθετικών. Τόση προκατάληψη που οι ίδιοι να φοβούνται να μιλήσουν και να φοβούνται να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους» σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι «θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτή τη σιωπή και να γίνει μια εκστρατεία η οποία δεν θα αφορά μόνο την 1η του Δεκέμβρη».
Η κ. Κυριακίδου εξήγησε ότι σήμερα ο οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα μπορεί ανοιχτά να εξωτερικεύσει το πρόβλημα του και να αναζητήσει και στήριξη, σε αντίθεση με τους οροθετικούς οι οποίοι, όπως ανέφερε, εν έτει 2017 κρύβονται. «Αυτή η ομάδα συμπολιτών μας κρύβεται. Και κρύβεται το 2017» είπε, υποδεικνύοντας ότι είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν πριν από 20-25 χρόνια.
Η κ. Κυριακίδου έκανε ακόμη λόγο για μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί, καθώς δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά και εξήγησε πως ως εκ τούτου η Επιτροπή με επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας θα ζητήσει τη θέσπιση ειδικού επιδόματος για τα οροθετικά άτομα όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς «από μόνη της η διάγνωση τα εντάσσει σε μια ευάλωτη ομάδα συμπολιτών μας».
Σημείωσε τέλος ότι η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα γίνει μαζί με την Εθνική Επιτροπή για το AIDS για να εξεταστεί ακριβώς το πώς προχωρεί το όλο θέμα.
Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης για στήριξη αυτών των ατόμων με το κράτος και την Πολιτεία να αναμένει από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να στηρίζουν τις ανάγκες για επιβίωση των ανθρώπων αυτών.
«Δυστυχώς από μέρους τους κράτους δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για να βρει τους τρόπους, είτε τροποποιώντας τα κριτήρια του ΕΕΕ για να είναι δικαιούχοι και οι οροθετικοί είτε μέσα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης να δημιουργήσει τη σχετική ομάδα για να μπορούν να έχουν ένα επίδομα», είπε, εξηγώντας πως αυτοί οι άνθρωποι είναι στην κυριολεξία στους δρόμους.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας οροθετικού ατόμου του οποίου η αίτηση για ΕΕΕ απορρίφθηκε. «Ευτυχώς οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έτρεξαν και τον πρόλαβαν» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι «δεν μπορούμε να οδηγούμε αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν, που ο στιγματισμός τους έχει προκαλέσει τόσα πολλά και πολύπλευρα προβλήματα, να τους οδηγούμε σε αυτές τις πράξεις».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
