Καταλονία ώρα μηδέν - Λήγει η προθεσμία της Μαδρίτης

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της επαρχίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, αν η Μαδρίτη αρνηθεί τον διάλογο με την Καταλονία.

«Αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να εμποδίζει τον διάλογο και συνεχίσει την καταστολή, το καταλανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει, αν κριθεί σωστό, στην ψηφοφορία για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας», ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε επιστολή που απέστειλε στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κάνει επίσημη ανακοίνωση για την κρίση με την Καταλονία στις 10:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Κύπρου).

Σύμφωνα με πηγές, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα προχωρήσει το Σάββατο στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος μετά την επιστολή του Πουτζντεμόν.
 
Εξάλλου, σε μία συνάντηση του κόμματός του, ο πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε ότι θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της επαρχίας, αν η Μαδρίτη ξεκινήσει την διαδικασία της πλήρους αναστολής της αυτονομίας της επαρχίας, όπως ανέφερε χθες μια πηγή της καταλανικής κυβέρνησης.  
 
Να θυμίσουμε ότι η Μαδρίτη είχε δώσει προθεσμία έως σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Κύπρου) στην περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας να κάνει πίσω στην απόφασή της να κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας.
 
Σε μία άλλη εξέλιξη, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε χθες βράδυ από τις ισπανικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα δύο αυτονομιστές ηγέτες που τελούν υπό κράτηση και κατηγορούνται για "στάση".  
 
Ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) τέθηκαν την Δευτέρα υπό κράτηση με κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας  
 
"Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τις κατηγορίες για στάση ενάντια στον Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες υπερβολικές", ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση με ανακοίνωσή της.  
 
Οι δύο άνδρες φέρονται πως ενεθάρρυναν εκατοντάδες ανθρώπους να αποκλείσουν την 20ή Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη την έξοδο ενός κτιρίου όπου διεξήγαγαν έρευνες και ανακρίσεις αστυνομικοί σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος. Οι χωροφύλακες παρέμειναν αποκλεισμένοι στο κτίριο όλη τη νύχτα.  

Δειτε Επισης

Φρίκη στη Φλόριντα... Υιοθέτησαν παιδιά και τα έκλεισαν σε κλουβιά-Τα τιμωρούσαν με ψεκασμούς ξυδιού
Έντεκα κιλά ναρκωτικών σε μπουρνούζι, καπελάκια basseball και σακάκι εντόπισε το Τμήμα Τελωνείων
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα-Ενεργά μέτωπα σε Κύθηρα και Μεσσηνία, μετρούν τις πληγές τους Αττική και Εύβοια
Ξεκάθαρο μήνυμα Κυβέρνησης-«Δεν θα επιτρέψουμε στην κατοχή να γίνει κανονικότητα»
Έκκληση Επαρχιακής Διοίκησης να ενημερώσουν όσοι δεν το έπραξαν για να αποζημιωθούν-«Πραγματική τραγωδία»
Τσακίζει κόκκαλα πατέρας δύο ανήλικων που έχασε το σπίτι του στη φονική πυρκαγιά-«Δεν επιάμεντε ούτε ρούχο»
Κατέληξε 63χρονος επτά μήνες μετά από τροχαίο-Είχε παρασυρθεί από φορτηγό που οδηγούσε 49χρονος
«Πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατρέψουμε επιδιώξεις Τουρκίας»
Αυξάνονται τα περιστατικά θερμοπληξίας-Τέσσερις στο νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση 61χρονος
Στόχος ο εντοπισμός όλων των αγνοουμένων-«Καμία άλλη μάνα να μην χαθεί με τον καημό του παιδιού της»