Οι αναφορές Τσίπρα για Τουρκία και Κυπριακό από τον Κήπο των Ρόδων

Στον Λευκό Οίκο συναντήθηκαν χθες Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερη από μιάμιση ώρα και περιλάμβανε μεταξύ άλλων, κατ’ ιδίαν 20λεπτη συνομιλία των δύο ηγετών στο Οβάλ Όφις και γεύμα εργασίας με συμμετοχή από 10 ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών και συμβούλων κάθε πλευράς.
 
Στις κοινές δηλώσεις τύπου στον Κήπο των Ρόδων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στο Κυπριακό, την Τουρκία και το Αιγαίο.
 
Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία, παρ΄ όλες τις δυσκολίες και πολλές φορές προκλήσεις , γνωρίζοντας, όμως, τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
 
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αναφορά στην τοποθέτησή του προς τις ομογενειακές οργανώσεις, πως η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας μόνο εάν απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
 
«Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στο ζήτημα αυτό, τόσο στον διπλωματικό, όσο και στον αμυντικό τομέα. Προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, που θα δώσει μια νέα προοπτική σε ολόκληρη την περιοχή».
 
Παράλληλα ζήτησε τον τερματισμό της επικίνδυνης παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο. «Υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο Νατοϊκών συμμάχων, σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θέλω να είμαι σαφής, θα προστατεύει και πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων».
 

Δειτε Επισης

«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας