Οι αναφορές Τσίπρα για Τουρκία και Κυπριακό από τον Κήπο των Ρόδων

Στον Λευκό Οίκο συναντήθηκαν χθες Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερη από μιάμιση ώρα και περιλάμβανε μεταξύ άλλων, κατ’ ιδίαν 20λεπτη συνομιλία των δύο ηγετών στο Οβάλ Όφις και γεύμα εργασίας με συμμετοχή από 10 ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών και συμβούλων κάθε πλευράς.
 
Στις κοινές δηλώσεις τύπου στον Κήπο των Ρόδων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στο Κυπριακό, την Τουρκία και το Αιγαίο.
 
Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία, παρ΄ όλες τις δυσκολίες και πολλές φορές προκλήσεις , γνωρίζοντας, όμως, τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
 
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αναφορά στην τοποθέτησή του προς τις ομογενειακές οργανώσεις, πως η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας μόνο εάν απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
 
«Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στο ζήτημα αυτό, τόσο στον διπλωματικό, όσο και στον αμυντικό τομέα. Προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, που θα δώσει μια νέα προοπτική σε ολόκληρη την περιοχή».
 
Παράλληλα ζήτησε τον τερματισμό της επικίνδυνης παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο. «Υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο Νατοϊκών συμμάχων, σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θέλω να είμαι σαφής, θα προστατεύει και πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων».
 

Δειτε Επισης

Στα χέρια των μελών της Επιτροπής για ΤΑΚΑΤΑ στοιχεία για το τροχαίο του 2023-Πάνω από 90.000 οι ανακλήσεις
Δημοσκόπηση REPORTER: Διπλή μάχη για πρωτιά και τρίτη θέση ενόψει Βουλευτικών-Ανατροπές στο υφιστάμενο σκηνικό
Αρνητική πρωτιά στις καταχωρήσεις υποθέσεων στα Δικαστήρια για την Κύπρο-Μειώθηκε ο χρόνος διεκπαιρέωσης
Η επικίνδυνη αμάθεια που πλήττει την Κυπριακή Δημοκρατία και ο Φειδίας που παθαίνει αλλά δε μαθαίνει
Δημοσκόπηση REPORTER: Ανταγωνίζονται τον κανένα και τη δυσπιστία αντί μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις
Είδε Ολγκίν ο Κόστα και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης
Παίρνει θέση ο Παγκύπριος Δικηγορικός για Βαρωσιώτου- «Ισοπεδωτική, ατεκμηρίωτη και πρόωρη κριτική που ασκείται»
Συγκάλεσαν επίσημα την νέα πολυμερή τα Ηνωμένα Έθνη για τις 16 και 17 Ιουλίου
Ξέσπασε ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα για τον δολοφόνο της κόρης του-«Ήταν πανούργος, χειριστικός και τη ζήλευε»
Τέταρτη σύλληψη 14χρονου για την επίθεση και ληστεία εναντίον ζεύγους σε παραλία στην Πάφο