Αλέξης Τσίπρας: Λύση «γιοκ» με τουρκικές εγγυήσεις για την Κύπρο

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε μια ενωμένη Κύπρο της οποίας η ασφάλεια να είναι εγγυημένη από την Τουρκία, υπό την απειλή στρατιωτικής επέμβασης», διαμήνυσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμή του, στην Ουάσιγκτον, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις AHEPA και AHI.
 
Ο κ. Τσίπρας έφθασε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας ένα διήμερο επαφών στο Σικάγο, και σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Πριν από την εκδήλωση συναντήθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
 
«Έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια δραστήρια πολιτική για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα καθίσει ξανά στο τραπέζι να συνεχίσει τις συνομιλίες σ’ αυτή τη βάση.
 
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να συζητήσει το κρίσιμο αυτό θέμα με τον Πρόεδρο Τραμπ και με την αμερικανική πολιτική ηγεσία.
 
«Για αυτό και επικοινώνησα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», πρόσθεσε. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να καταστεί σαφές σε συμμάχους και φίλους ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, μόνον αν απαντηθούν οι θεμελιώδεις της ανησυχίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Ως πρώτη παρέθεσε το Κυπριακό και ως δεύτερη τα ελληνοτουρκικά.
 
«Έχουμε μια ενεργή πολιτικού διαλόγου και εμπλοκής με την Τουρκία, με στόχο να επιλύσουμε προβλήματα και να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συνεχίσει τις διερευνητικές συνομιλίες, ή να συζητήσει ΜΟΕ.
 
«Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι θα προστατεύσουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
 

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει με δράσεις τον αγροτικό κόσμο
Τουλάχιστον 38 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Σε συμμετοχή όλων για επίλυση του υδατικού καλεί η Παναγιώτου
Απαντά ο Οδυσσέας για την έρευνα σε βάρος του για καταφρόνηση Δικαστηρίου-«Δεν υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει καθεστώς»
Πρωτοβουλία για ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο συνυπέγραψε η Κύπρος
ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγκο στη Γουατεμάλα-700 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν
Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να κλείσει το υπουργείο Παιδείας
Τραγωδία στην Σκιάθο-Νεκρή τουρίστρια ανήμερα των γενεθλίων της
Άρνηση του ψευδοκράτους να δώσει άδεια στο Δήμο Αμμοχώστου για τους εορτασμούς του κατακλυσμού
ΥΠΕΞ: Η Κύπρος επαναβεβαιώνει ισχυρή υποστήριξη προς FAO για εξάλειψη της πείνας