Μάχη για τα πορίσματα στη δίκη Κυριάκου – Δεν κάλεσαν την Ειρήνη για κατάθεση
11:53 - 17 Οκτωβρίου 2017
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, οδηγήθηκε ο τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου όπου κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στις οποίες όμως δεν παραδέχθηκε ενοχή, ενώ ακολούθησε «μάχη» σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες των αδικημάτων και στην άρνηση της κατηγορούσας αρχής να παραδώσει το πόρισμα των ποινικών ανακριτών και τις δύο διοικητικές έρευνες που σχετίζονται με τις διαρροές στα ΜΜΕ.
Η υπεράσπιση του τέως υπαρχηγού μελέτησε τις θέσεις της άλλης πλευράς σε σχέση με τις τροποποιήσεις του κατηγορητηρίου ζητώντας περισσότερες διευκρινήσεις και λεπτομέρειες. Ο Άντρος Πελεκάνος, δικηγόρος του τέως υπαρχηγού, αναφέρθηκε στο άγνωστο πρόσωπο που έδωσε τα έγγραφα ως «μεσάζοντας] στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου καθώς και στο REPORTER και την εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος».
«Από τη στιγμή που είναι άγνωστό πρόσωπο, γιατί να μην είναι άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας» διερωτήθηκε ο Άντρος Πελεκάνος.
Διερωτήθηκε επίσης πως γίνεται ο «μεσάζοντας» να είναι άγνωστος και να γνωρίζουμε ότι τα έγγραφα του τα έδωσε ο τέως Υπαρχηγός και αν το έκανε επί σκοπού.
Αφού ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις ο δικηγόρος του κ. Κυριάκου, τον λόγο πήρε η κατηγορούσα αρχή για να απαντήσει.«Αποτελούν ζητήματα ουσίας και θα απαντηθούν στην πορεία. Δεν θα δώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες αφού θα εξεταστούν στην ακροαματική διαδικασία» σημείωσε η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής.
Ο Δικαστής ανέφερε ότι δεν είναι θέμα λεπτομερειών αλλά ουσίας. Με βάση τα όσα έχουν τεθεί ενώπιων του μπορεί να απαντήσεις στις κατηγορίες. Ως εκ τούτου στη συνέχεια απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στον τέως υπαρχηγό.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο τέως υπαρχηγός
Ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούν τα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.
Ο τέως υπαρχηγός απάντησε «όχι» σε όλες τις κατηγορίες και δεν παραδέχθηκε ότι διέπραξε τα αδικήματα.
Δεν κάλεσαν την Ειρήνη για κατάθεση
Αφού απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Κυριάκου αγόρευσε επί της άρνησης της κατηγορούσας αρχής να παραδώσει τα πορίσματα, ενώ αναφέρθηκε σε πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίες.
Ο δικηγόρος του τέως Υπαρχηγού σημείωσε πως από το μαρτυρικό υλικό προκύπτει πως η Ειρήνη Χαραλαμπίδου της οποίας άγνωστος παρέδωσε την έκθεση για τη διαφθορά και πίσω από τον οποίο κρυβόταν (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) ο τέως υπαρχηγός ο οποίος κατηγορείτε για αυτό, δεν κλήθηκε για κατάθεση ενώπιον των ποινικών ανακριτών.
Η κατηγορούσα αρχή αναφορικά με το μαρτυρικό υλικό που ζήτησε η πλευρά του τέως υπαρχηγού ανέφερε ότι είναι στη διάθεση της υπεράσπισης για επιθεώρηση ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν μπορούν να της δοθούν.
Σχετικά με τα πορίσματα η κατηγορούσα αρχή σημείωσε πως δεν θα τα δώσει υποστηρίζοντας πως είναι μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα εξήγησε πως όλες οι καταθέσεις έχουν δοθεί και στην υπεράσπιση, με τον κύριο Πελεκάνο όμως να διερωτάται σε κάποια στιγμή πως μπορεί να ξέρει αν δόθηκαν όλες οι καταθέσεις αφού δεν του δόθηκαν τα πορίσματα.
Επιμένει η πλευρά του τέως Υπαρχηγού
Η κατηγορούσα αρχή εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν δίνονται στον συνήγορο υπεράσπισης τα πορίσματα παραπέμποντας στο πόρισμα Καλλή κατά του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ενώ διερωτήθηκε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη επιμονή για να δοθούν.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ξανά ο συνήγορος υπεράσπισης ο οποίος επανέλαβε πως τα πορίσματα πρέπει να του δοθούν κι αν όχι να εξηγηθούν οι λόγοι της άρνησης. «Αυτό που ζητούμε» σημείωσε «είναι τα τρία πορίσματα των ποινικών ανακριτών και οι διοικητικές έρευνες της Αστυνομίας ούτως ώστε να διαπιστώσουμε ποια άτομα έχουν εμπλακεί και κατά πόσον συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στις διαρροές, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε αν προκύπτουν ευθύνες σε οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης» σημείωσε. Για να συνεχίσει τονίζοντας πως «τα ονόματα είναι μάρτυρες κατηγορίας και θα αντεξεταστούν. Άρα είναι σημαντικό να έχουμε τα πορίσματα».
Ο δικηγόρος πρόσθεσε πως η δίωξη του τέως υπαρχηγού είναι μια πολιτική δίωξη από πρόσωπα που έχουν αλλότρια συμφέροντα .
Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας ότι η διαρροή του περιεχομένου των σημάτων της Interpol προς τα ΜΜΕ η οποία αναφέρεται στα δύο πορίσματα των διοικητικών ερευνών της Αστυνομίας ότι καμία δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα ως προς το πρόσωπο που διέρρευσε τα έγγραφα. Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η ενδελεχής διερεύνηση από τους ποινικούς ανακριτές οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να τα διαρρεύσει είναι ο Υπαρχηγός Αστυνομίας.
Ο κύριος Πελεκάνος υπέδειξε στο δικαστήριο πως υπήρχε μια επιμονή στην ενοχή του πελάτη του.
Ο δικηγόρος αναφέρθηκε και στην επιστολή παύσης του τέως υπαρχηγού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη οποία ο Πρόεδρος επικαλείται το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών ως τον λόγο για την παύση του. «Άρα δεν μπορείτε να μας λέτε πως το πόρισμα δεν είναι σχετικό» σημείωσε ο κ. Πελεκάνος.
Τέλος ο δικηγόρος του κ. Κυριάκου ανέφερε ότι είναι στην κατοχή της κατηγορούσας αρχής τα πορίσματα ενώ αυτός δεν μπορεί να τα έχει και διερωτήθηκε πως θα αντεξετάσει τους ποινικούς ανακριτές αφού δεν έχει το πόρισμα τους. «Η μόνη απαγόρευση για να μην δοθούν έχει να κάνει με το αν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή για προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Όμως δεν πρόκειται για απόρρητα έγγραφα, αλλά για πορίσματα» σημείωσε.
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 24 Οκτωβρίου όπου ο δικαστής θα ανακοινώσει την απόφαση του σχετικά με το αν θα δοθούν τα πορίσματα στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού.