Ομόφωνα Αναστασιάδη αποφάσισε το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ

Ομόφωνη απόφαση για την παρουσίαση πρότασης στήριξης του Νίκου Αναστασιάδη στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, έλαβε σε απογευματινή του συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

H ομιλία του Αβέρωβ Νεοφύτου


Σε ομιλία του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «το 2013, όταν κερδίσαμε τις εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε μπροστά σε μια τρομακτική κατάσταση. Η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με τα ρευστά διαθέσιμα στα ταμεία του κράτους να φτάνουν μόλις για ένα μήνα. Το τραπεζικό σύστημα βαθιά διαβρωμένο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Ο κόσμος ανήσυχος, φοβισμένος, να αγωνιά αφού δεν ήξερε τι θα φέρει το αύριο».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, «μέσα σε πραγματικά δραματικές συνθήκες, είχε την αποφασιστικότητα και την ευθυκρισία να σηκώσει το βάρος και να πάρει αποφάσεις που χρειάζονταν. Έκλεισε τα αυτιά του στο λαϊκισμό και σε φωνές που έφταναν μέχρι και σε εισήγηση να εγκαταλείψει η Κύπρος το Ευρώ και την Ε.Ε. - κάποιοι μάλιστα έκαναν και μελέτη για να επιστρέψουμε στη λίρα».
 
«Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ», συνέχισε, « η Κύπρος ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και βγήκε από το Μνημόνιο. Και πριν ακόμα ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η χώρα μας παρουσίαζε ανάπτυξη από το 2015. Σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την καταστροφή, διανύουμε στην Κύπρο την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης».

Παράλληλα με την αποκατάσταση της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού. Στη συνέχεια και όταν οι συνθήκες στην τουρκοκυπριακή πλευρά έγιναν ευνοϊκές, έδωσε στη διαπραγματευτική διαδικασία έναν έντονο και παραγωγικό ρυθμό που οδήγησε σε σημαντικές συγκλίσεις, κατοχυρώνοντας σημαντικές αρχές που θέλουμε να δούμε να ισχύουν μέσα από μια συμφωνία».
 
«Η αποφασιστικότητα και η μεθοδική διαπραγμάτευση του Προέδρου», όπως είπε, « αποδείχτηκαν όμως στην πράξη όταν οδήγησε τα πράγματα σε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών όπου, με την παρουσία και της Ε.Ε., έφερε την Τουρκία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η Τουρκία βρέθηκε να συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατάργηση των εγγυήσεων, την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και για μια συμφωνία για την ασφάλεια των Κυπρίων μετά τη Λύση, χωρίς ξένες επεμβάσεις».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «μπορεί τελικά και παρά τις προσδοκίες μας, η διαπραγμάτευση να μην κατέληξε εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία αφήνει ως κεκτημένο το ‘πλαίσιο Γκουτέρες’ και τη σαφή τοποθέτηση των Η.Ε., για πρώτη φορά στα χρονικά, ότι το σύστημα των εγγυήσεων ‘δεν είναι βιώσιμο’».
 
«Για να συνεχίσουμε και να διεκδικήσουμε αυτό το κεκτημένο που δημιουργήθηκε μέσα από μια διαδικασία που η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως ‘μεγάλη εθνική επιτυχία για την Κύπρο’, πρέπει να συνεχίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όπως ακριβώς έχει ήδη καταθέσει και στον Γενικό Γραμματέα και στη διεθνή κοινότητα την άμεση ετοιμότητά του για συνέχεια της διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε ότι «δεν πρέπει και ούτε πρόκειται να εγκαταλείψουμε μία προσπάθεια που, κατά γενική ομολογία, έφερε το Κυπριακό ‘στο πιο προχωρημένο σημείο’. Αλλά θα συνεχίσουμε και μετά τον Φεβρουάριο. Με όραμα να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται χωρίς στρατό κατοχής.».

 «Σήμερα», πρόσθεσε, «μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είμαστε περήφανοι. Προχωράμε στις προεδρικές εκλογές και το μήνυμα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη είναι η Κύπρος της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια μιας πορείας που δίνει ξανά ελπίδα στον τόπο και όραμα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους».
 
«Η απόφασή μας είναι σήμερα ότι συνεχίζουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Σε μια πορεία διεκδίκησης μιας συμφωνίας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας. Συνεχίζουμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε συνεργασία και με όλες τις άλλες κοινωνικές δυνάμεις και τις ομάδες πολιτών που κινητοποιούνται, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την πορεία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανεκλογή», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 

 

 

 

 

 

Κατά τη σημερινή του συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ προέβη και σε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας της προεκλογικής εκστρατείας, και συγκεκριμένα των επαφών των στελεχών και αξιωματούχων της παράταξης με την κοινωνία.
 

 

 

 

Δειτε Επισης

Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ