Καμπάνα σε Λιλλήκα για SMS χωρίς άδεια –Θα ακολουθήσουν κι άλλοι

Κάτι περισσότερο από τρεις μήνες μας χωρίζουν από την πρώτη Κυριακή των Προεδρικών Εκλογών και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων άρχισε να μοιράζει διοικητικά πρόστιμα στα επιτελεία των υποψηφίων για τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα που στέλνουν σε τηλέφωνα πολιτών.
 
Τον χορό άνοιξε το επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα στο οποίο επιβλήθηκε από την Επίτροπο διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.
 
Το επιτελείο του Γιώργου Λιλληκα κάλεσε τηλεφωνικά δύο φορές  πολίτη για εκδήλωση στο Κίτι της Επαρχίας Λάρνακας ενώ την ίδια μέρα έστειλε και μήνυμα για υπενθύμιση χωρίς σε αυτό να αναγράφεται οποιοσδήποτε αριθμός που ο πολίτης θα μπορούσε να καλέσει για να σταματήσει να παίρνει μηνύματα.
 
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου το Επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις τις οποίες η ίδια έκανε πριν την έναρξη της προεκλογικής Περιόδου.
 
Όπως εξήγησε η ίδια εξετάζει όλες τις καταγγελίες που έρχονται στο γραφείο της, είτε μετά από παράπονα πολιτών είτε αυτεπάγγελτα και αφού δίνει μια χρονική περίοδο λίγων ημερών στα επιτελεία για να αποδείξουν πως έχουν γραπτή συγκατάθεση από τον πολίτη για την αποστολή μηνυμάτων στη συνέχεια πράττει ανάλογα. Όσοι δεν παρουσιάζουν τη συγκατάθεση τότε τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.
 
Επιτελείο Λιλλήκα: Σεβόμαστε την απόφαση
 
Μιλώντας στην «Πρωινή Ενημέρωση» στο ΡΙΚ ο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών Αντρέας Αποστόλου σημείωσε πως ως επιτελείο σέβονται την απόφαση της Επιτρόπου και θα γίνει προσπάθεια να γίνει απόλυτα σεβαστή η νομοθεσία.
«Υπήρχε μια παρερμηνεία του νόμου νομίζω θα μπούμε σε μια διαδικασία να συμμορφωθούμε» κατέληξε.
 
Έρχονται καμπάνες και σε άλλους
 
Σύμφωνα με την κυρία Λοϊζίδου ενώπιον της αυτή τη στιγμή βρίσκονται δύο καταγγελίες για δύο άλλα επιτελεία κι αν δεν αποδείξουν πως έχουν τη συγκατάθεση πολιτών για την αποστολή μηνυμάτων, τότε θα επιβληθεί και σε αυτούς διοικητικό πρόστιμο.
 
Η Επίτροπος υπενθύμισε πως πρόσφατα τον περασμένο Μάιο επιβλήθηκε και στη φοιτητική παράταξη του ΔΗΣΥ, την Πρωτοπορία διοικητικό πρόστιμο 1000 ευρώ μετά από παράπονο από άτομο που έλαβε μήνυμα sms πολιτικού περιεχομένου, χωρίς τη συγκατάθεση του (και χωρίς να ήταν μέλος της παράταξης), και χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα να σταματήσει να τα λαμβάνει ατελώς και με εύκολο τρόπο.
 
Ο ίδιος παραπονούμενος είχε υποβάλει παράπονα κατά της ίδιας παράταξης και στο παρελθόν και το Γραφείο είχε ενημερώσει την παράταξη σχετικά με τις πρόνοιες της νομοθεσίας και την είχε καλέσει να διαγράψει τον αριθμό του παραπονούμενου και να σταματήσει να του αποστέλλει μηνύματα. Η παράταξη είχε απαντήσει ότι ο αριθμός του παραπονούμενου έχει διαγραφεί και ότι δεν θα επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό. Παρ’ όλα αυτά ο παραπονούμενος έλαβε ξανά μήνυμα από την παράταξη το οποίο καλούσε τους παραλήπτες να στηρίξουν την παράταξη σε φοιτητικές εκλογές.
 
Η αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων περιλαμβανομένων και των μηνυμάτων πολιτικού, θρησκευτικού ή φιλανθρωπικού περιεχόμενου, επιτρέπεται μόνο με την εκ των προτέρων συγκατάθεση των παραληπτών.
 

Δειτε Επισης

GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ
Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ
Αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Δευτέρα η συνάντηση με Γκουτέρες
Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»