Αδειάζει η κλεψύδρα για την Καταλονία-Ώρα των μεγάλων απαντήσεων
11:40 - 13 Οκτωβρίου 2017
Εν αναμονή της εκπνοής, την προσεχή Δευτέρα, της διορίας που έχει δώσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στον πρόεδρο της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν να αποσαφηνίσει εάν κήρυξε, ή όχι, την ανεξαρτησία της περιοχής, η πίεση και οι διχογνωμίες έχουν επιστρέψει στο στρατόπεδο των αυτονομιστών.
Στο Παλάου της Τζενεραλιτάτ μέσα στις επόμενες ώρες θα συναντηθούν οι παράγοντες της process (διαδικασίας) της ανεξαρτησίας για να συσκεφθούν σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η απάντηση που θα δοθεί στην κυβέρνηση, που με τη σειρά της σήμερα στο τακτικό υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα εξετάσει το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που ο Καταλανός ηγέτης επιβεβαιώσει πως κηρύχθηκε ανεξαρτησία.
Οι γνώμες στο καταλανικό στρατόπεδο διχάζονται, όμως την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι πιέσεις από κάποιους παράγοντες της διαδικασίας. Εξόν από τους αντικαπιταλιστές της CUP, που έχουν εκφράσει ευθέως τη συνέχεια της διαδικασίας και η οργάνωση Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC) ζήτησε σε έκτακτη χθεσινοβραδινή σύσκεψή της να αρθεί η αναστολή της διακήρυξης της ανεξαρτησίας. «Δεδομένης της άρνησης του ισπανικού κράτους σε οποιαδήποτε πρόταση διαλόγου, πλέον δεν έχει νόημα» η αναστολή, τονίζεται στο ανακοινωθέν της , που επιπλέον προτρέπει την τοπική κυβέρνηση να εφαρμόσει τον Νόμο Δικαϊκής Μετάβασης, όπως έχει ζητήσει και η αντικαπιταλιστική παράταξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σύμβουλος (υπουργός) Εργασίας, Κοινωνικών και Οικογενειακών Υποθέσεων Ντολόρς Μπάσα, στέλεχος του συγκυβερνώντος ERC που τάχθηκε υπέρ μίας απάντησης που θα επιβεβαιώνει την κήρυξη της ανεξαρτησίας και υπέρ της αποστολής του τετρασέλιδου κειμένου της που υπογράφηκε κατόπιν πιέσεων της CUP από την κυβερνητική συμμαχία ‘Μαζύ για το Ναι’ (Junts pel Si) πριν τη θυελλώδη ολομέλεια του Parlament στις 10 Οκτωβρίου. Η Μπάσα τάσσεται υπέρ μιας άμεσης απάντησης, τονίζοντας πως «όσο συντομότερα γίνει, τόσο το καλλίτερο».
Μολαταύτα, η δεξιά πλειοψηφία της PDeCat στο στρατόπεδο του JxSi, τηρεί μία προσεκτική στάση και επιμείνει στη γραμμή ενός διαλόγου με την ισπανική κυβέρνηση με τη διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας, μολονότι η πρόσφατη στάση της ισπανικής Βουλής δεν εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία. Ενδεικτικό είναι πως ο βουλευτής της PDeCat στην ισπανική Βουλή Τζόρδι Τσουκλά, όταν ερωτήθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero εάν κηρύχθηκε ανεξαρτησία, απάντησε «όχι, γιατί ο Πουτζντεμόν αποδέχθηκε τα αποτελέσματα (του δημοψηφίσματος) και αποφάσισε πως η καλλίτερη οδός για να οδηγηθούμε στη λύση είναι ο διάλογος».
Ωστόσο, η ERC θεωρεί πως και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ραχόι και του επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ για να υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση, αποτελεί απλώς μία παρελκυστική στρατηγική της ισπανικής κυβέρνησης κι ως τέχνασμα για να φανεί στους Ευρωπαίους πως προτείνει έναν διάλογο στην Καταλωνία.
Από την πλευρά της, η CUP επιμένει στην άμεση απάντηση προς την ισπανική κυβέρνηση και διαψεύδει τις φήμες πως υπήρξε συμφωνία για αναστολή δύο εβδομάδων για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. «Μας είχαν πει πως εξεταζόταν αυτή η πιθανότητα, αλλά ποτέ δεν συμφωνήθηκε», τόνισε ο βουλευτής της CUP Μπένετ Σαλέλιας. Για την CUP ο κόσμος και ο αγώνας στους δρόμους αποτελεί πάντοτε τον καλλίτερο μοχλό για την επίλυση του αδιεξόδου.
Της ίδιας γνώμης είναι και η κοινωνική οργάνωση Òmnium Cultural, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί και νέα «γενική απεργία στη χώρα», όπως εκείνη που παρέλυσε την Καταλωνία στις 3 Οκτωβρίου. Παράλληλα, μία τέτοια κίνηση «θα ασκούσε πιέσεις στις κυβερνήσεις να αποδεχθούν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας», ενώ «θα προκαλούσε και αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο και την διεθνή κοινότητα», όπως τόνισε ο πρόεδρός της Τζόρδι Κουτσάρτ. Σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική συχνότητα RAC1, ο ίδιος τόνισε πως «εγώ θα έστελνα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στον Μαριάνο Ραχόι και θα του ζητούσα να αποσαφηνίσει εάν θα εφαρμόσει το άρθρο 155, ή όχι».
Πηγή: El Pais, La Vanguardia, El Periodico, ΑΠΕ-ΜΠΕ