Καθυστερήσεις στο νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit
13:59 - 13 Οκτωβρίου 2017
Η αναβολή αποδίδεται στην υποστήριξη που έχουν εκφράσει «αντάρτες» βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος σε τροπολογίες που έχει υποβάλει η αντιπολίτευση.
Το νομοσχέδιο ορίζει ότι το σύνολο των ευρωπαϊκών νόμων θα υιοθετηθούν αυτούσιοι από το βρετανικό δίκαιο, ώστε στη συνέχεια, μετά από το Brexit, να υπάρχει άνεση χρόνου για την τροποποίηση, κατάργηση ή διατήρηση των νόμων αυτών.
Ωστόσο, βουλευτές ακόμα και του Συντηρητικού Κόμματος έχουν προβάλει ενστάσεις για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στους υπουργούς να τροποποιούν ορισμένους νόμους χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση – πρόκειται για τις λεγόμενες «εξουσίες του Ερρίκου Η’».
Συνολικά έχουν κατατεθεί πάνω από 300 τροπολογίες στο σχέδιο νόμου, που αρχικά ήταν γνωστό ως Μεγάλο Ανακλητικό νομοσχέδιο. Εξ αυτών, θεωρείται ότι τουλάχιστον 13 έχουν στήριξη από Συντηρητικούς βουλευτές αρκετά μεγάλη για να υποστεί ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων η ήδη κλονισμένη Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές του πιο «σκληρού» Brexit καλούν την κα Μέι να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Ο κ. Χάμοντ, επικεφαλής της υπουργικής πτέρυγας υπέρ του ήπιου Brexit, εξόργισε τους εσωκομματικούς και ενδοκυβερνητικούς του αντιπάλους την Τετάρτη, όταν είπε ότι θα διαθέσει κονδύλια του προϋπολογισμού για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για το Brexit μόνο εάν ένα τέτοιο σενάριο αρχίσει να φαίνεται πολύ πιθανό.
Οι πιο ένθερμοι Brexiteers υποστηρίζουν ότι αυτή η θέση αποδυναμώνει τα διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Μάλιστα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών λόρδος Λώσον κατηγόρησε δημοσίως τον κ. Χάμοντ ως «σαμποτέρ».
Παρόλα αυτά, σχέδιο εσωτερικού κοινοτικού εγγράφου που επικαλείται το BBC από τις Βρυξέλλες φέρεται να υποδεικνύει πως οι υπόλοιποι 27 της ΕΕ προσανατολίζονται στο να ξεκινήσουν μεταξύ τους προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση με τη Βρετανία.
Το έγγραφο, που φέρεται να έχει υποβληθεί στους 27 από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει ότι οι εμπορικές συνομιλίες με τη Βρετανία θα μπορούσαν να αρχίσουν το Δεκέμβριο εφόσον η Πρωθυπουργός Μέι βελτιώσει την προσφορά της ως προς τον οικονομικό διακανονισμό.
Η Βρετανία πρέπει να δεσμευθεί να πληρώσει αυτά που χρωστάει στην ΕΕ πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την μελλοντική σχέση που θα έχει μετά το Brexit, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σε ομιλία του σε φοιτητές στο Λουξεμβούργο ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «οι Βρετανοί ανακαλύπτουν, όπως και εμείς, κάθε μέρα νέα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που η διαδικασία είναι μεγαλύτερης διάρκειας απ’ ότι αρχικά είχε θεωρηθεί».
«Δεν μπορούμε επί του παρόντος να βρούμε ένα πραγματικό συμβιβασμό σε ότι αφορά τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις του ΗΒ, οι οποίες εκκρεμούν», είπε. Πρόσθεσε ότι «αφού δεν μπορούμε να το πράξουμε αυτό, δεν θα είμαστε σε θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο να πούμε ότι μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων».
«Πρέπει να πληρώσουν», είπε. Πρέπει να πληρώσουν, σημείωσε, «όχι κατά τρόπο αδύνατο. Δεν έχω εκδικητική διάθεση. Δεν μισώ τους Βρετανούς».