Η ιστορία μιας απαγωγής και το ατιμώρητο έγκλημα
14:48 - 13 Οκτωβρίου 2017
Τέλος καλό όλα καλά! Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο τέλος στο δράμα των 166 ημερών που πέρασε η μητέρα αλλά και ολόκληρη η οικογένεια της τετράχρονης Μαρίε Ελένης που για έξι μήνες στερήθηκε την αγκαλιά της μητέρας της αφού έπεσε θύμα απαγωγής από τον ίδιο της τον πατέρα.
Σε αυτή την δραματική πορεία των έξι μηνών σύσσωμη η κυπριακή κοινωνία κινητοποιήθηκε ώστε το κοριτσάκι να βρεθεί μια ώρα αρχύτερα στην μητρική αγκαλιά. Οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες αφού το καλοδουλεμένο σχέδιο του πατέρα- απαγωγέα Leif Torkel Grimsrud αποτυπώθηκε άψογα από τη θεωρία στην πράξη και παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας, αυτός βρισκόταν πάντα ένα βήμα πιο μπροστά με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να καταφέρει να εκθέσει τις αρχές με την αδυναμία τους να τον εντοπίσουν.
Αν και ήταν καταζητούμενος και εκδόθηκε διεθνές και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο 48χρονος και το τετράχρονο αγγελούδι διέσχισαν ολόκληρη την Ευρώπη για να φτάσουν στη Νορβηγία.
Ο άπιαστος Νορβηγός πατέρας
Παρά την μεγάλη κινητοποίηση ειδικότερα από την Αστυνομία ο πατέρας αμέσως μετά την απαγωγή έδρασε κάτω από τη μύτη των αρχών και κατάφερε να διαφύγει. Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν συνολικά 8 συλλήψεις προσώπων που φέρονται να σχετίζονται με την απαγωγή. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στοιχεία, όπως η αστυνομία τα παρουσίαζε, εναντίων τους, (κάμερες ασφαλείας, dna κτλ) που απεδείκνυαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, κρατώντας το στόμα τους ερμητικά κλειστό και χωρίς μέχρι σήμερα να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Η αστυνομία παρά την προσπάθεια της δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να ανταπεξέλθει και πάντα βρισκόταν ένα βήμα πίσω από τον Νορβηγό απαγωγέα.
Ο Leif Torkel Grimsrud κατόρθωσε να διασχίσει, με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο, πάνω από 3 χιλιάδες χιλιόμετρα όντας στην κορυφή της λίστας Interpol και Europol, ταξίδεψε τουλάχιστον δια μέσου τεσσάρων χωρών ωστόσο ούτε τα συστήματα της Europol ούτε οι τοπικές αστυνομικές αρχές κατάφεραν να τον εντοπίσουν.
Η παράδοση του παιδιού έγινε κατορθωτή μόνο όταν ο ίδιος το θέλησε αφού ένιωσε τον κλοιό γύρω του να στενεύει από τότε που επέστρεψε στη Νορβηγία και οι Νορβηγικές αρχές μπλόκαραν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Οι ελπίδες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια
Από την πρώτη στιγμή η Αστυνομία και ο πολιτικός της προϊστάμενος Ιωνάς Νικολάου δήλωνε με κάθε ευκαιρία πως οι αρχές βρίσκονται κοντά στον πατέρα και σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, δίνοντας ελπίδες στην οικογένεια ότι θα τελειώσει το δράμα της. Αλλά οι μήνες περνούσαν…
«Βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο, τα πράγματα οδηγούνται προς το καλύτερο και πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις. Μέσα από τις ανακρίσεις προκύπτουν νέα στοιχεία που βοηθούν στην υπόθεση» δήλωνε στις 3 Μαΐου στους δημοσιογράφους.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και των εκπροσώπων τύπου της Αστυνομίας. Η κυπριακή κοινωνία παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και τα δημοσιεύματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν ευσταθούσαν και αφορούσαν πληροφορίες - ράδιο αρβύλα στην ουσία - περί ευρέσεως της μικρής και του πατέρα της στην Τουρκία.
Πριν την απαγωγή
Στον Leif Torkel είχε γίνει εμμονή πως το παιδί θα έπρεπε να είναι μαζί του. Κατηγορούσε τη μητέρα πως αυτή απήγαγε το παιδί. Συγκεκριμένα τον Οκτωβρίου του 2015, η μητέρα και η μικρή Marie μετέβησαν στην Νορβηγία για 4 ημέρες (27 Οκτωβρίου και με εισιτήρια επιστροφής στις 31 Οκτωβρίου) προκειμένου να επισκεφθούν ένα θεματικό πάρκο, όπως ο ίδιος τους είχε πει, και ταυτόχρονα να γιορτάσουν τα γενέθλια του πατέρα.
Αυτός κατά τη διάρκεια ταξιδιού της μητέρας και της Marie στην Νορβηγία, πήρε τα διαβατήρια των δύο και δεν τις άφηνε να επιστρέψουν στην Κύπρο.
Τότε η μητέρα εξασφάλισε διάταγμα επιστροφής στην Κύπρο μέσω πρεσβείας. Από τότε ξεκίνησε μια διαμάχη δίχως τέλος με αποκορύφωμα την απαγωγή. Ο Torkel κατέφυγε στα νορβηγικά δικαστήρια πέντε φορές ζητώντας την κηδεμονία του παιδιού. Και τις πέντε φορές η απάντηση του δικαστηρίου ήταν αρνητική.
Τελευταία φορά που ο πατέρας κατέφυγε στο δικαστήριο για την κηδεμονία της Marie ήταν λίγους μήνες πριν την απαγωγή, τον Φεβρουάριο του 2017.
Έστειλε Νορβηγούς εγκληματίες
Τον Φεβρουάριο του 2016 ωστόσο ο πατέρας είχε φανερώσει τις προθέσεις του και μέχρι που μπορούσε να φτάσει. Έστειλε στην Κύπρο τρεις πραγματικούς γκάνγκστερ με εγκληματικό παρελθόν που παρακολουθούσαν τις κινήσεις της οικογένειας. Ωστόσο η Europol σήμανε συναγερμό και έτσι η απαγωγή απετράπη στο παρά πέντε.
Οι τρεις, ισχυρίστηκαν ότι έφθασαν στην Κύπρο προκειμένου να παραλάβουν το αυτοκίνητο του 48χρονου πατέρα της 4χρονης, το οποίο διέθετε στην Κύπρο.
Ωστόσο στην κατοχή τους βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία που ουδεμία σχέση δεν είχαν με το αυτοκίνητο του πατέρα, όπως διευθύνσεις της οικίας του παιδιού και του νηπιαγωγείου όπου φοιτούσε, χάρτες της περιοχής που διέμενε και χάρτες από την εργασία της μητέρας.
Η αστυνομία δεν κατάφερε να στήσει υπόθεση εναντίον των υπόπτων και στη συνέχεια κρίθηκαν επικίνδυνοι για την Δημοκρατία και απελάθηκαν.
27 Απριλίου: Η απαγωγή (περιγιηθείτε με το βελάκι προς τα δεξιά)
«Συνδέθηκαν» αλλά ελευθέριοι και οι 8 συλληφθέντες
Για την υπόθεση από την πρώτη στιγμή αρκετά πρόσωπα πέρασαν από τα γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας για κατάθεση. Η Αστυνομία προχώρησε σε 8 συλλήψεις που για μερικούς εξ αυτών αν και υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία για τη συμμετοχή τους (όπως παρουσίαζε τα γεγονότα η αστυνομία στο δικαστήριο), αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την αστυνομία για αδράνεια και σε κάποια στιγμή αποφασίστηκε η μεταβίβαση της υπόθεσης από το ΤΑΕ Λευκωσίας στο ΤΑΕ Αρχηγείου. Παρόλαυτα και πάλι για έξι μήνες η μικρή βρισκόταν στα χέρια του απαγωγέα πατέρα της και μακριά από την αγκαλιά της μητέρας της.
Από τους 8 συλληφθέντες θεωρείται σίγουρο πως 44χρονος από το Τσέρι ήταν ο οδηγός του τρίτου οχήματος που παρέλαβε την 4χρονη και άλλο ένα πρόσωπο από το όχημα ταξί στην κτηνοτροφική περιοχή Τσερίου και η εμπλοκή του κλείδωσε αφού το DNA της μικρής Marie συσχετίστηκε με το όχημα του.
Ο οδηγός ταξί από τη Λεμεσό παραδέχτηκε πως μετέφερε την μικρή Marie από την Ακρόπολη προς το Τσέρι όπου τους παρέλαβε ο 44χρονος από το Τσέρι. Στο ταξί μαζί με την Marie επιβαίνει και ο πατέρας της, γεγονός που κατέγραψαν και κάμερες σε πολυκατοικία στην Ακρόπολη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ταξιτζής ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για την απαγωγή και ενημερώθηκε όταν είδε τη φωτογραφία του πατέρα και της 4χρονης στα ΜΜΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ταξιτζής ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για την απαγωγή και ενημερώθηκε όταν είδε τη φωτογραφία του πατέρα και της 4χρονης στα ΜΜΕ.
Η Ολλανδή φαίνεται να είχε ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση της απαγωγής αφού ήταν αυτή που έκλεισε την κούρσα απαγωγής και πρότεινε στον οδηγό ταξί από τη Λεμεσό να έρθει στη Λευκωσία, ενώ διαπιστώθηκε ότι έψαχνε το προηγούμενο βράδυ μέσω του κινητού του διευθύνσεις και διαδρομές. Επίσης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της εντοπίστηκαν δημοσιεύματα απαγωγών χάρτες από τις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές καθώς και ταυτότητα ανήλικου παιδιού από την Ολλανδία με ημερομηνία γέννησης 2014.
Ο 46χρονος Παφίτης φαίνεται να ήταν ο οδηγός του μαύρου Hyundai της απαγωγής ενώ κάμερες τον δείχνουν δύο μέρες πριν την απαγωγή σε καφετέρια μαζί με τον Leif Torkel Grimsrud, πατέρα της Marie.
Το ατιμώρητο έγκλημα
Έξι μήνες μετά όλοι οι πιο πάνω κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Κύπρο την ίδια ώρα που στην Νορβηγία κυκλοφορεί ελεύθερος και ο Leif Torkel Grimsrud. Για αυτόν διερευνά την υπόθεση η νορβηγική αστυνομία ενώ το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από την Κυπριακή Αστυνομία παραμένει ανεκτέλεστο.
Κι αν σήμερα η Marie βρίσκεται πίσω στο σπίτι και το δωμάτιο της κοντά στη μαμά της είναι μεγάλη ιστορία. Ευχή όλων μας οι τελευταίοι έξι δραματικοί μήνες που πέρασε στα χέρια του Torkel να μην την πλήγωσαν ανεπανόρθωτα.