Μη παραδοχή από τους "4" στην υπόθεση Λαϊκής
13:30 - 12 Οκτωβρίου 2017
Μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, δήλωσαν σήμερα τα τέσσερα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Λαϊκής τράπεζας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.
Οι Κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.
Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, χειραγώγησαν την αγορά. Δηλαδή, ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, διέδωσαν πληροφορίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο κοινό που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις. Δηλαδή, ενώ γνώριζαν ότι υπήρξε απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα(Marfin Egnatia Bank), η οποία ανερχόταν στα €330 εκ. τουλάχιστον, παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.
Κατηγορούνται, επίσης, ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, και ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προέβησαν σε παραπλανητική ανακοίνωση. Δηλαδή, στις 29/11/11 δημοσιοποίησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, αποκρύβοντας την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον.
Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, το Κακουργιοδικείο, με ομόφωνη ενδιάμεση απόφαση του, απέρριψε την προδικαστική ένσταση που ήγειραν, μέσω του δικηγόρου τους, οι Μπουλούτα και Φόρος με την οποία υποστήριζαν ότι η πρώτη κατηγορία δεν αποκαλύπτει ποινικό αδίκημα και επομένως αυτή έπρεπε να καταργηθεί.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων προέβαλε τη θέση πως ο Ν.116(Ι)/05, στον οποίο βασίζεται η πρώτη κατηγορία, έχει καταργηθεί με τον Ν.102(Ι)/16 ο οποίος κατάργησε την ποινική ευθύνη δυνάμει του παλαιού Νόμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ποινικό αδίκημα. Θέση με την οποία διαφώνησε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής.
Το δικαστήριο, αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, αποφάσισε πως η κατάργηση του Ν.116(Ι)/05 από τον Ν.102(Ι)/16 δεν επηρεάζει την ποινική ευθύνη για όποια ποινικά αδικήματα διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ισχύος του και μέχρι και την κατάργηση αυτού, δηλαδή στις 14.10.16.
Ως εκ τούτου, το δικαστήριο κατέληξε πως η πρώτη κατηγορία αποκαλύπτει ποινικό αδίκημα και η προδικαστική ένσταση δεν γίνεται δεκτή και απορρίπτεται.
Ακολούθως, ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων υπέβαλε νέα προδικαστική ένσταση με την οποία αμφισβητούσε αυτή τη φορά την επάρκεια και ακρίβεια των λεπτομερειών των κατηγοριών και η οποία επίσης απορρίφθηκε από το δικαστήριο, καλώντας τους κατηγορούμενους να απαντήσουν στις εις βάρος τους κατηγορίες, όπως και έπραξαν.
Το Δικαστήριο όρισε στη συνέχεια τις ημερομηνίες 21,23,27,28 και 30 Νοεμβρίου και 4,6,7,11,13 και 14 Δεκεμβρίου για ακρόαση της υπόθεσης με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, όπως αναφέρθηκε. Όλες οι δικάσιμοι αρχίζουν στις 9 το πρωί.
Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου πριν από περίπου ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 28/11/2016 μετά από καθυστέρηση λόγω της άρνησης των Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως, ως όφειλαν, στο δικαστήριο, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα.
Οι δυο κατηγορούμενοι επικαλούνταν, μεταξύ άλλων, απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία καλούσε τις κυπριακές αρχές να αναστείλουν την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους.
Ωστόσο, το Δικαστήριο στο Παρίσι αναθεώρησε στη συνέχεια την απόφαση του, μετά από σχετικό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους δύο κατηγορούμενους να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου για σκοπούς παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο. Οι Λυσάνδρου και Κουννής παρουσιάζονταν από την αρχή κανονικά στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους τους.
Για τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ