Wi-Fi: Τι ισχύει με την ακτινοβολία τελικά; (video)
08:25 - 10 Οκτωβρίου 2017

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την επίδραση της ακτινοβολίας του Wi-Fi στην υγεία μας και, κυρίως, στην υγεία των παιδιών.
Άτομα με ανεξήγητους και επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, ζάλη και ερεθισμό του δέρματος φέρεται πως έχουν αυτά τα προβλήματα λόγω ευαισθησίας στις πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Telegrapgh:
Πρόκειται για μια ασθένεια που ονομάζεται και Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία (ΗΜΥ), σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
Πριν λίγα χρόνια η Γαλλία γνωστοποίησε ότι απαγορεύει την χρήση του W-Fi στους παιδικούς σταθμούς της χώρας.
Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους από τη νέα τεχνολογία.
Διαβάστε:Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αλλεργία στο WIFI
Πολλές από αυτές τις ανησυχίες, όμως, οφείλονται σε υπερβολές και παραπλάνηση.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Ian Douglas, αρχισυντάκτης σε θέματα τεχνολογίας στην βρετανική Telegraph. Δείτε τι έχει να πει για όλα αυτά:
Το Wi-Fi ενέχει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου;
Όχι, δεν είναι αλήθεια αυτό.
Αυτό που είναι αλήθεια είναι πως η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (τμήμα του Π.Ο.Υ.) έχει κατατάξει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων -συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τα ασύρματα τηλέφωνα- ως κατηγορίας “2b”.
Διαβάστε: ΠΡΟΣΟΧΗ στην χρήση κινητού στα σχολεία
Είναι η σχετική αξιολόγηση επί των πιθανών καρκινογόνων κινδύνων για τον άνθρωπο.
Αλλά αυτό δεν είναι με κανένα τρόπο κάποια απόδειξη κινδύνου για καρκίνο. Βλέπετε, τα 2b είναι “πιθανώς καρκινογόνες” πηγές και, μαζί με το Wi-Fi, η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει επίσης τον καφέ που πίνετε, την ξυλουργεία και τα λαχανικά τουρσί! Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, αλλά η υπόθεση ότι το Wi-Fi προκαλεί καρκίνο δεν έχει αποδειχθεί.
Πράγματι κάποιοι υποφέρουν από πονοκεφάλους, ναυτία, κόπωση, θολή όραση κ.α. που θεωρούν ότι οφείλονται στο Wi-Fi. Δεν υπάρχει, όμως, καμία απόδειξη ότι αυτό οφείλεται στα ηλεκτρομαγνητικά σήματα από Wi-Fi router και κινητά τηλέφωνα.
Όλα τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε πάρα πολλές διαφορετικές αιτίες.
Υπάρχει επίσης μια μικρής έκτασης μελέτης, στην οποία δήθεν “ηλεκτροευαίσθητοι” άνθρωποι ήταν σε θέση να καταλάβουν το πότε ένα κινητό τηλέφωνο είναι απενεργοποιημένο.
Είναι αδύνατο να αποδείξει κανείς ότι αυτά τα υποκειμενικά αισθήματα δεν προκαλούνται από τα κύματα που εκπέμπονται από ηλεκτρονικές συσκευές.
Διαβάστε: Άνδρες, ποτέ το κινητό στην μπροστινή τσέπη
Εντούτοις δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι όντως προκαλούνται από αυτές.
Το Wi-Fi καταλαμβάνει το ίδιο τμήμα του φάσματος, όπως ένας φούρνος μικροκυμάτων.
Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομερά ανησυχητικό.
Αν κάτι μπορεί να βράσει το νερό, σίγουρα είναι κακό και για τον άνθρωπο, σωστά; Λοιπόν, όχι!
Όχι σε τόσο χαμηλή ισχύ. Μιλάμε για ισχύ που είναι ανάλογη της κοσμικής ακτινοβολίας, ή της ηχούς από το big bang που διαχέεται ακόμα στο διάστημα!
Δηλαδή, κυριολεκτικά, δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στο σύμπαν που να μην έχει κάποιο επίπεδο μικροκυμάτων.
Διαβάστε: Τι γίνεται με το wifi στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στην Κύπρο;
Οι γονείς είναι, πολύ σωστά, πολύ ανήσυχοι για το πώς κάθε νέο πράγμα γύρω τους μπορεί θεωρητικά να επηρεάσει την υγεία των παιδιών τους.
Μερικά πράγματα είναι δύσκολο να μετρηθούν και δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι ακριβώς θα γίνει μετά από αρκετά χρόνια. Αλλά το να λέμε ότι το Wi-Fi είναι αιτία καρκίνου ή ακόμα και πονοκεφάλου, δεν είναι σωστό.
Διότι όσες έρευνες έχουν γίνει δεν έχουν αποδείξει κάτι τέτοιο.
Πηγή: www.telegraph.co.uk
EXTRA INFO:
Η ακτινοβολία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την ενέργεια που μεταφέρει: την ιοντίζουσα και μη-ιοντίζουσα.
Η ιοντίζουσα έχει μεγάλη ενέργεια και την ικανότητα να προκαλέσει ιοντισμό, να διασπάσει δηλαδή τους χημικούς δεσμούς προκαλώντας αλλοίωση του βιολογικού ιστού και του γενετικού υλικού (π.χ. οι ακτίνες Χ και οι ραδιενεργές α, β, γ).
Παρόλη την μεγάλη επικινδυνότητα τους, οι ιοντίζουσες ακτινοβολίες εντούτοις χρησιμοποιούνται στην Ιατρική για την διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.
Η μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία στην οποία περιλαμβάνεται η Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία μεταφέρει μικρότερη και δεν προκαλεί ιοντισμό. Μπορεί όμως να προκαλέσει κυρίως θερμικές επιδράσεις στον άνθρωπο.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά πεδία (π.χ. γραμμές μεταφοράς ρεύματος κ.α.) και οι υψηλής συχνότητας ακτινοβολίες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, το ορατό φως και τα ραδιοκύματα στα οποία βασίζεται η λειτουργία των ασύρματων συστημάτων.
Η ενδεχόμενη επίδραση της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στον άνθρωπο έχει γίνει αντικείμενο μελέτης κυρίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Ο IARC ταξινομεί τους πιθανούς κινδύνους σε 5 κατηγορίες: 1-Καρκινογενή, 2Α-Πιθανότατα Καρκινογενή, 2Β-Πιθανώς Καρκινογενή, 3-Μη ταξινομήσιμο και 4-Πιθανότατα μη καρκινονογενή.
Πώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει τον οργανισμό
Η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί την κύρια βιολογική επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Αυτό το φαινόμενο αξιοποιείται στους φούρνους μικροκυμάτων και επιτρέπει να ζεσταίνουμε γρήγορα το φαγητό.
Τα επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.
Κάποιες απλές οδηγίες που αν τις ακολουθήσουμε μπορεί να σώσουν την υγεία μας είναι οι εξής:
Αποφύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε περιοχές με χαμηλό σήμα (γιατί τότε η ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία έχει υψηλότερη ένταση) και σε κλειστούς χώρους με πολλές μεταλλικές επιφάνειες: π.χ. αυτοκίνητο, ασανσέρ (αντανάκλαση της ακτινοβολίας)
Ο καλύτερος τρόπος για να μιλάτε στο κινητό είναι να το έχετε στο μεγάφωνο και να υπάρχει μία απόσταση από τον εγκέφαλο. Διαφορετικά να προτιμάτε να μιλάτε με ενσύρματα ακουστικά. Αν και εκπέμπεται κάποια ακτινοβολία είναι καλύτερα, γιατί απομακρύνεται το κινητό από το σώμα.
Προσπαθήστε να μειώσετε γενικά τις ώρες που μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο.
Μην έχετε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα γεννητικά όργανα.
Αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο του σπιτιού ή της δουλειάς με ένα ενσύρματο.
Αποφύγετε τις πολλές ασύρματες συσκευές στην κατοικία σας (π.χ. τηλέφωνα, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, δίκτυο internet, συσκευές Bluetooth, ηχεία κ.ά.)
Κλείνετε όλες τις συσκευές όταν πάτε για ύπνο (υπολογιστής, τηλέφωνο κλπ). Το ίδιο ισχύει και για το ασύρματο ρούτερ.
Το ασύρματο ρούτερ είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένο σε ένα δωμάτιο που δε χρησιμοποιείται πολύ.
Αποφύγετε να φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμάστε (προστατεύστε ιδίως το κεφάλι σας)
Απομακρυνθείτε από το φούρνο μικροκυμάτων όταν είναι ενεργός.
