powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Γολγοθάς για τους εγκλωβισμένους μετά την απόφαση "δασμών" από ψευδοκράτος

Ένα Γολγοθά ανεβαίνουν τις τελευταίες μέρες οι εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα, μετά και την απόφαση των αρχών του ψευδοκράτους να επιβάλλουν δασμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται από τις ελεύθερες περιοχές μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Παιδιά και ηλικιωμένοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα αυτής της κατάστασης, αφού προιόντα άμεσης ανάγκης έχουν οδηγήσει σε απόγνωση ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα το ολοήμερο σχολείο του Ριζοκαρπάσου, έβαλε λουκέτο.
 
Σε δηλώσεις του, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου είπε πως για αύριο, έχει καλέσει στο γραφείο του την εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ανθρωπιστικά θέματα, ώστε να θέσει ενώπιον της δύναμης εκ νέου τα σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα που προκλήθηκαν με την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει «δασμούς» στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους ηλικιωμένους, κατά κύριο λόγο, που παρουσιάζουν προβλήματα διακίνησης και χρήζουν ειδικής διατροφής.

Ο κ. Φωτίου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, ως έχει υποχρέωση, να πιέσει την Τουρκία, ώστε να ανακαλέσει την απάνθρωπη και απαράδεκτη στάση της, η οποία δημιουργεί προβλήματα, τόσο στους ηλικιωμένους, όσο και στα βρέφη και στο ολοήμερο σχολείο του Ριζοκαρπάσου.
Είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να διακινηθούν και έχουν ανάγκη την κατ΄  οίκον διανομή της βοήθειας. Επεσήμανε ότι κάποιοι εγκλωβισμένοι χρειάζονται ειδική διατροφή όπως το μαύρο ψωμί που δεν μπορούν να προμηθευτούν από τα κατεχόμενα, πάνες και ειδικό γάλα για τα βρέφη.

Ο Επίτροπος, ανέφερε, περαιτέρω, πως το ολοήμερο σχολείο του Ριζοκαρπάσου δεν άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα όπως είχε προγραμματιστεί επειδή λόγω της στάσης του κατοχικού καθεστώτος δεν κατέστη δυνατό να παρασχεθεί σίτιση στους μαθητές ώστε να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο. Πρόσθεσε πως έγιναν κάποιες διευθετήσεις και το σχολείο θα λειτουργήσει τη Δευτέρα.

Ο κ. Φωτίου διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η ΟΥΝΦΚΥΠ την περασμένη Τετάρτη όφειλε να ήταν στις κρατικές αποθήκες για να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο δεν μετέβη, ενώ πήρε μόνο τα φάρμακα από τον Ερυθρό Σταυρό. Τοποθετήθηκε επίσης επί της ανακοίνωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ  με την οποία καλούσε τις δύο πλευρές να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση και διερωτήθηκε ποια μπορεί να είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ανθρωπιστικά θέμα.

Ξεκαθάρισε περαιτέρω ότι  η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να πληρώσει «δασμούς» σε ένα κατοχικό καθεστώς. Επεσήμανε παράλληλα, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όπως το θέμα της παρεμπόδισης της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας  στους εγκλωβισμένους τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας κατά τη διάρκεια του δείπνου κατά  οποίο θα εξετασθούν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Περαιτέρω ο κ. Φωτίου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει το θέμα στον ίδιο το ΓΓ του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη και αργότερα με επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και  σε σημαντικούς ηγέτες της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας.

Ανέφερε ακόμα πως η Κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις προθέσεις του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει «δασμούς» στην ανθρωπιστική βοήθεια, εντός Σεπτεμβρίου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν γνωρίζει από πότε τα Ηνωμένα `Εθνη είχαν ενημέρωση για τις προθέσεις των κατοχικών αρχών. Είπε πάντως, ότι αυτή η απαράδεκτη  και απάνθρωπη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος, εντάσσεται στο πλαίσιο των σχεδιασμών για το σχέδιο Β΄.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ είπε στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να εγκρίνει κονδύλια προς υλοποίηση των αποφάσεων για τους εγκλωβισμένους. Οι κοινοτικές αρχές των κατεχομένων χωριών στα οποία διαμένουν οι εγκλωβισμένοι ανέφεραν ότι το πρόβλημα κυρίως στους ηλικιωμένους είναι οξύ και πρόσθεσαν ότι βρίσκονται σε επαφή και συνεννόηση με τον Επίτροπο Προεδρίας ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αναμένεται αύριο να μεταφέρει μόνο προμήθειες ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Σιντίκ είπε πως «δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε περαιτέρω εξελίξεις από την τελευταία ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα.
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ