Σε θέσεις μάχης για το απαγορευμένο δημοψήφισμα στην Καταλονία
09:04 - 01 Οκτωβρίου 2017
Την ίδια ώρα μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγάκια της εθνοφρουράς, φορτηγάκια χωρίς διακριτικά και ένα φορτηγό γεμάτο αστυνομικούς αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελόνης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.
Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00) και να κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00).
Οι πρώτες ουρές στα εκλογικά τμήματα
Στον αποκλεισμό 1.300 εκ των 2.315 σχολείων που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία προχώρησε η ισπανική κυβέρνηση.
Το απαγορευμένο δημοψήφισμα
Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.
Κάποιοι κοιμήθηκαν όλο το βράδυ έξω από τα εκλογικά τμήματα.
Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.
Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».
«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.
Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελόνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».
Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.
Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.
Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…
Η αστυνομία της Καταλονίας πάντως πρόκειται να μεταβεί το αργότερο ως τις 07:00 (ώρα Ελλάδας) στα εκλογικά κέντρα για να ζητήσει από τους καταληψίες να τα εγκαταλείψουν και για να αποκλείσει την είσοδο σε αυτά.
Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές να ενεργούν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.
Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας στην Ισπανία
Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες όπου βρίσκεται η δημαρχία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έπειτα από έκκληση μιας συντηρητικής οργάνωσης, του Ιδρύματος για την υπεράσπιστη του ισπανικού έθνους (Denaes), διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κρατώντας την εθνική κόκκινη-κίτρινη-κόκκινη σημαία ή φορώντας την σαν κάπα στους ώμους, φώναζαν «η Καταλονία είναι μέρος της Ισπανίας» και ποδοσφαιρικά ρεφρέν όπως «είμαι Ισπανός, Ισπανός, Ισπανός».
Μερικοί φώναζαν μάλιστα «ο Πουτζεμόντ στη φυλακή». Ο Κάρλες Πουτζεμόντ προεδρεύει της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία αψηφά την κυβέρνηση και την ισπανική δικαιοσύνη διεξάγοντας αύριο αυτό το απαγορευμένο ως αντισυνταγματικό δημοψήφισμα.
Στη Βαρκελόνη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν ισπανικές σημαίες διαδήλωσαν το πρωί μπροστά από το μέγαρο της Ζενεραλιτάτ, της καταλανικής κυβέρνησης που οργάνωσε το δημοψήφισμα.
«Δεν κάνουμε τίποτα και θα βρεθούμε με ένα μεγάλο πρόβλημα, επειδή ανεβαίνει αληθινά η δύναμη των εθνικιστών (Καταλανών). (...) Το κράτος πρέπει να κάνει πολιτική, να πείσει για τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο να μείνουμε ενωμένοι, αντί να περνάει τον χρόνο του επαναλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηγέτης στην Ισπανία», λέει ο Ραφαέλ Καστίγιο, ένας 59χρονος μηχανικός που φοράει γύρω από τον λαιμό του ένα κασκόλ με τα χρώματα της Ισπανίας και συμμετέχει στη συγκέντρωση της Μαδρίτης.
«Δεν έπρεπε να φθάσουμε εδώ. Φθάσαμε σ' ένα σημείο χωρίς επιστροφή», λέει δίπλα του ο Φερνάντο Θεπέντα, 58 ετών, μηχανικός, ο οποίος φοράει ένα μπλουζάκι που έχει τυπωμένο το άρθρο 1.2 του ισπανικού Συντάγματος: «Η εθνική κυριαρχία ανήκει στον ισπανικό λαό, από τον οποίο πηγάζουν οι εξουσίες του κράτους».
Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη νότια Ισπανία, στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, το Αλικάντε και τη Βαλένθια (νοτιοανατολικά), το Σανταντέρ και το Βαγιαδολίδ (βόρεια) και στη Γαλικία, στο Σαντγιάγκο ντε Κομποστέλα και τη Λα Κορούνια (βορειοδυτικά). Σ' αυτή την τελευταία περιοχή πραγματοποιήθηκαν επίσης μικρές συγκεντρώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος, όπως και στη Μαδρίτη.