Όλα ανοιχτά για τις παρουσίες στη Γενεύη

Μέχρι την τελευταία στιγμή θα παραμείνει ανοιχτό το θέμα της Εκπροσώπησης Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας στη Σύνοδο για την Κύπρο.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει πως θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο ΥΠΕΞ από τον Μπόρις Τζόνσον. Η κύρια Μέι έχει προετοιμαστεί για να ταξιδέψει στη Γενεύη εφόσον οι συνομιλίες βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας ή αν θεωρηθεί πως η παρουσία της θα βοηθούσε για να υπάρξει συμφωνία.
 

Ανάλογα με τις προθέσεις του Ερντογάν
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση μη συμμετοχής του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, άφησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84

 «Η μη παρουσία Ερντογάν στη Διάσκεψη της Γενεύης αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, για μία βιώσιμη λύση. Πιο αναλυτικά, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι παρών στη Διάσκεψη και ότι θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Από τη δική μας μεριά έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά η μη παρουσία Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα».

Επιπροσθέτως, «ο κ. Ερντογάν παίζει έναν κομβικότατο πολιτικό ρόλο και εμείς με δεδομένο αυτό που άφησε να εννοηθεί η τουρκική πλευρά, θα εξετάσουμε τη θέση μας».

Καμία ενημέρωση από την Άγκυρα

Αλαλούμ επικρατεί με την ενημέρωση για τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Το Υπουργείο Εξωτερικών παραπέμπει τους δημοσιογράφους στο Γραφείο του Τούρκου Προέδρου. Από την πλευρά του το γραφείο του Ερντογάν ρίχνει το μπαλάκι στο ΥΠΕΞ. Η ενημέρωση ωστόσο θα υπάρξει εντός των επόμενων ωρών, από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρών» ο Γιουνκερ
Ασχέτως με το τι θα πράξει τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα παραστεί στη Γενεύη.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ, θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη» δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η επανενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, οπότε η εξαιρετική σημασία της συμμετοχής του Προέδρου Γιούνκερ είναι προφανής, καθώς αυτός βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δύο ηγέτες όλο το τελευταίο διάστημα».

Σημειώνεται πως τουρκική πλευρά μέχρι χθες επέμενε ο ρόλος της ΕΕ να είναι ως παρατηρητής, ωστόσο τελικά υπήρξε συμφωνία ούτως ώστε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα έχει λόγο και ρόλο.

Καμία επιβεβαίωση από τον ΟΗΕ 

Τη ίδια ώρα δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση κατά πόσο ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα παραστεί στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου, την Πέμπτη. Σχετική ανακοίνωση για την έλευση του κ. Γκουτέρες ή όχι στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να γίνει στη σημερινή ενημέρωση του Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση για το επίπεδο εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, στη Διάσκεψη. Σχετική ενημέρωση θα γίνει όταν τα ΗΕ ενημερωθούν επισήμως από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις των τριών χωρών για το ποιος θα τις εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στη Γενεύη εδώ 
  

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας