FT: «Δίλημμα» για την Αθήνα η έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Ως «δίλημμα» για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιγράφει ανταπόκριση των Financial Times από την Αθήνα το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ερντογάν.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας έχει πει πως «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει σκληρή κριτική στο εσωτερικό και από την Ευρώπη αν η έκδοση των οκτώ προχωρήσει, μία έκδοση την οποία μπορεί να διατάξει η κυβέρνηση ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης της δικαιοσύνης. Η υπόθεση θα εξεταστεί από τον Άρειο Πάγο αυτή την εβδομάδα.
 
Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία απαγορεύουν την έκδοση κατηγορουμένων σε χώρα όπου διατρέχουν τον κίνδυνο βασανιστηρίων. Στην περίπτωση της Τουρκίας, γράφουν οι Financial Times, καταγγελίες για ανοχή βασανισμών, ξυλοδαρμών και παρεμπόδισης πρόσβασης σε δικηγόρους έχουν κάνει διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία. Οι τουρκικές Αρχές απορρίπτουν τις καταγγελίες αυτές.
 
Κατά την εφημερίδα, η υπόθεση των οκτώ αξιωματικών υπεισέρχεται στον πυρήνα των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων, που έχουν δοκιμαστεί από το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα στο Αιγαίο.
 
«Ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι εάν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Άγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την ΕΕ για περιορισμό της ροής προσφύγων και θα επιτρέψει ένα νέο κύμα αναζητούντων άσυλο να κατευθυνθεί στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Συμπληρώνει ότι παρά το γεγονός πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαμήνυσε πως θα γίνει σεβαστή η απόφαση της δικαιοσύνης, ορισμένοι φοβούνται ότι η πολιτική θα παίξει το ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν από την Αθήνα.
 
Ο συνήγορος τω οκτώ Τούρκων Χρήστος Μυλωνόπουλος δηλώνει στην εφημερίδα ότι το αίτημα έκδοσης στερείται αποδεικτικών στοιχείων συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος και ότι οι πελάτες του δεν θα τύχουν αμερόληπτης δίκης στην Τουρκία. Ένας εκ των κατηγορουμένων αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο πραξικόπημα, μιλώντας στους FT.


ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 24χρονος ξεφεύγει από τους απαγωγείς-Γεμάτος αυτοκίνητα ο δρόμος
Εικόνες από τη στιγμή της απαγωγής του 24χρονου γιου επιχειρηματία-Ακολουθεί ο Ivan Greko με μοτοσικλέτα
Τα σημάδια στο σώμα του 24χρονου από τα βασανιστήρια που του έκαναν οι απαγωγείς-Το «βιογραφικό» των συλληφθέντων
ΒΙΝΤΕΟ: Σε διαθεσιμότητα στρατιωτικός stalker που είχε γίνει εφιάλτης σε δύο γυναίκες στην Ελλάδα
Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα του γιου του επιχειρηματία ο Ivan Greko και οι άλλοι απαγωγείς
Όποιος μπήκε μέσα στο σπίτι ήταν γνωστός της λέει γειτόνισσα της 48χρονης που βρέθηκε νεκρή στη Νέα Χαλκηδόνα
Στο Αυτόφωρο πέντε γυναίκες για pole dancing στα Ανάκτορα στην Κέρκυρα
Γνωστός τράπερ εμπλέκεται σε υπόθεση απαγωγής γιου επιχειρηματία στην Ελλάδα
Στο κάδρο της Αστυνομίας ο σύντροφος της νεκρής γυναίκας στη Νέα Χαλκηδόνα-«Την εκβίαζε και την πίεζε»
Αντιφάσεις, σκιές και νέα πρόσωπα κλειδιά στο θρίλερ με τους τρεις θανάτους στο Ελληνικό