Απόλλων: Τώρα δεν χαρίζεται κανενός!

Επειδή (και στο ποδόσφαιρο) τα χειρότερα λάθη γίνονται τις στιγμές της ύψιστης ευφορίας, το μεγαλύτερο «μπράβο» (πάνω και από την επικράτηση σε επίπεδο τακτικής επί του Πάμπου Χριστοδούλου) στον Σωφρόνη Αυγουστή πηγαίνει για την ψύχραιμη -και προσηλωμένη στη μεγάλη εικόνα- θεώρηση των πραγμάτων μετά το νικηφόρο ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΛ.
Ο Κύπριος τεχνικός χρειάστηκε δύο δάχτυλα για ν’ απαριθμήσει τα κέρδη της ομάδας του: οι τρεις βαθμοί και η χαρά στον κόσμο. Τέλος. Ούτε αποδείξεις σε δύσπιστους, ούτε διαψεύσεις των κακεντρεχών, ούτε επιστροφή στην κούρσα του τίτλου. Μοναχά το βλέμμα στραμμένο στην (επικείμενη εκτός έδρας αναμέτρηση με την) Ομόνοια.
 
Σε τεντωμένο σχοινί
Υπερβολική αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια από τον μοναδικό προπονητή που ανέλαβε μεσούσης της περιόδου κι έχει εκκινήσει με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια; Κάθε άλλο. Ο Αυγουστή δείχνει ν’ αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα σε πόσο λεπτό και τεντωμένο σχοινί πορευόταν (και συνεχίζει να πορεύεται) η ομάδα του.
Αρκεί ν’ αναλογιστεί κάποιος πού θα ευρισκόταν σήμερα ο Απόλλων, αν είχε χάσει ένα (μόνο ένα) από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του. Στο -11 από την κορυφή, αν η ήττα ερχόταν από τον Άρη, την ΑΕΖ ή την ΑΕΚ και στο -9, αν ερχόταν χθες απέναντι στην ΑΕΛ. Και στο -9 από την πρώτη θέση θα κινδυνεύει να βρεθεί, αν ηττηθεί από την Ομόνοια σε μια εβδομάδα και ο ΑΠΟΕΛ πάρει έξι βαθμούς στα παιχνίδια με Άρη (απόψε) και Δόξα (την επόμενη αγωνιστική) -ή αν τη μεθεπόμενη εβδομάδα ηττηθεί από τον Ερμή και ο ΑΠΟΕΛ νικήσει και την ΑΕΖ…
Για την ώρα, συνεπώς, ο κυπελλούχος με τις νίκες του αποτρέπει το πρόωρο νοκ άουτ του σε επίπεδο πρωταθλήματος, αγοράζει χρόνο και ανακτά αυτοπεποίθηση (εντός της ομάδας) και αξιοπιστία (στα μάτια φίλων και αντιπάλων). Προφανώς ουδόλως αμελητέα κέρδη, καταφανώς ωστόσο ανεπαρκείς λόγοι για θριαμβολογίες και μεγαλοστομίες.
 
Έδρα και προβάδισμα
Υπό τον Αυγουστή, που δεν έχει πρόβλημα να βγάλει από την ενδεκάδα τον (πολύ καλό απέναντι στην ΑΕΚ) Μάγκλιτσα βάζοντας τον (MVP κόντρα στην ΑΕΛ) Πίεχ, οι «γαλάζιοι» μετατρέπονται σε μια ομάδα που πριν και πάνω απ’ όλα σέβεται τον εαυτό της. Τον μόχθο της.
Στο χρονικό σημείο της αποδέσμευσης του Πέδρο Εμάνουελ ο Απόλλων κατείχε δύο θλιβερές πρωτιές. Μεταξύ των Top5 ήταν αυτός που είχε πετάξει τους περισσότερους βαθμούς στην έδρα του (9) και σε παιχνίδια που είχε ανοίξει το σκορ (επίσης 9). Εξακολουθεί να τις κατέχει, αλλά πλέον έχει σταματήσει τη διεύρυνση των βαθμολογικών του απωλειών. Όταν ανοίγει το σκορ, κερδίζει. Όταν παίζει στην έδρα του, κερδίζει. Τόσο απλό, τόσο σημαντικό.
 
Ρεβάνς και ισοβαθμίες
Παράπλευρη, αλλά μείζονος σημασίας ωφέλεια (ιδίως αν επιτευχθεί πλήρως η κάλυψη του χαμένου εδάφους) είναι ότι ο κυπελλούχος διορθώνει τα στραβοπατήματα του α’ γύρου. Το 0-1 από την ΑΕΚ στο «Τσίρειο» υπερκαλύφθηκε από το 3-1 στην «ΑΕΚ-Αρένα», το 1-2 από την ΑΕΛ υπερκαλύφθηκε από το χθεσινό 2-0. Ο Απόλλων παίρνει ρεβάνς και ταυτόχρονα το πλεονέκτημα σε πιθανή ισοβαθμία με τους ανταγωνιστές του στο τέλος της α’ φάσης.
Επιπροσθέτως έχει γίνει, μεταξύ των Top5, η μοναδική ομάδα με διαδοχικές (εντός τριών ημερών) νίκες σε ντέρμπι. Έχει ισοφαρίσει και το νικηφόρο σερί τεσσάρων αγωνιστικών που είχε τρέξει από την όγδοη ως την ενδέκατη στροφή του πρωταθλήματος (με Δερύνεια, Δόξα, Εθνικό και Καρμιώτισσα) -τούτη τη φορά όμως με πιο δύσκολο πρόγραμμα (Άρης, ΑΕΖ, ΑΕΚ, ΑΕΛ) και πιο πειστικές εμφανίσεις…