Ουζμπέκος τζιχαντιστής ο δράστης σε κλαμπ της Κων/πολης

Ο δράστης της επίθεσης με 39 νεκρούς σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης την παραμονή της πρωτοχρονιάς ταυτοποιήθηκε και είναι ένας Ουζμπέκος τζιχαντιστής και μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
 
Υπήρξε σύγχυση ως προς την ταυτότητα του δράστη, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος, με δημοσιεύματα να αναφέρουν αρχικά ότι ήταν Κιργίζιος και στη συνέχεια Ουιγούρος από την Κίνα. Αλλά οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας τελικά ταυτοποίησαν τον δράστη και όπως αναφέρει η Hurriyet και άλλες τουρκικές εφημερίδες πρόκειται για έναν 34χρονο Ουζμπέκο, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα της Κεντρικής Ασίας του ΙSIS.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους κόλπους της οργάνωσης ο δράστης είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Εμπού Μοχάμεντ Χορασάνι. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος.
 
Ο άνθρωπος αυτός εισέβαλε στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης μόλις 75 λεπτά μετά την έλευση του 2017 και άνοιξε πυρ αδιακρίτως σκοτώνοντας 27 ξένους και 12 Τούρκους που διασκέδαζαν στο κλαμπ.
 
Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε παραμένει ασύλληπτος με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται ακόμη στην Κωνσταντινούπολη.
 
Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη περιλαμβανομένου ενός βίντεο χωρίς ήχο που φέρεται να τράβηξε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με selfie stick.
 
Το Ουζμπεκιστάν διεξάγει μία σκληρή εκστρατεία καταστολής ενάντια στους ακραίους ισλαμιστές. Περισσότεροι από 500 Ουζμπέκοι φέρεται ότι είναι ενταγμένοι στις τάξεις των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την Κεντρική Ασία, περιλαμβανομένων του Κιργιστάν και του Ουζμπεκιστάν, καθώς και από τις μουσουλμανικές περιοχές της Ρωσίας, το Νταγκεστάν και την Τσετσενία, πιστεύεται ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις επιθέσεις αυτοκτονίας με 47 νεκρούς στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο. Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Reina.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός-«Ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα παντού»
Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις στη Συρία με προεδρικό διάταγμα-Εξαιρούνται Άσαντ και στενοί συνεργάτες
Ξανά εναντίον του Τραμπ ο Μασκ-Κάνει λόγο για παράλογες δαπάνες
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ιράκ
ΒΙΝΤΕΟ: Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι σατιρικού περιοδικού στην Τουρκία που δημοσίευσε σκίτσο του Μωάμεθ
Στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου ο Νετανιάχου ως προσκεκλημένος του Τραμπ
Το Ιράν αποκλείει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
Λύθηκε υπόθεση βιασμού και φόνου 57 χρόνια μετά στη Βρετανία-Ένοχος ένας 92χρονος
Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα ζητά η αντιπολίτευση στο Ισραήλ-Στους 58 οι νεκροί από νέες επιθέσεις
Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε με κάτι σαν… κοστούμι και αναστάτωσε τις αγορές στοιχημάτων