Εκστρατεία επιρροής στις προεδρικές των ΗΠΑ διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για διεξαγωγή "μιας εκστρατείας επιρροής" των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ με στόχο την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας και τη δυσφήμηση της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
 
"Με βάση την περαιτέρω αξιολόγηση μας, ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση ανέπτυξαν μια ξεκάθαρη προτίμηση για τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τραμπ", αναφέρει η έκθεση. "Επίσης, αξιολογούμε ότι ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση επιδίωξαν να αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής του Τραμπ, εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατή ευκαιρία, δυσφημίζοντας την πρώην Υπουργό Κλίντον, κάνοντάς την δημοσίως ανεπιθύμητη σε σύγκριση με τον Τραμπ".
 
Τα συμπεράσματα της έκθεσης βασίστηκαν σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), την υπηρεσία κατασκοπείας (CIA) και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA). Η έκθεση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) που συντονίζει τις 17 υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που έδωσε την εντολή για την κατάρτιση της έκθεσης, ενημερώθηκε την Πέμπτη για το περιεχόμενο της.
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ενημέρωση που είχε χθες από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI, FBI, CIA και NSA), δήλωσε ότι καμία κυβερνοεπίθεση δεν επηρέασε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η έκθεση αποσαφηνίζει ότι η "εκστρατεία επιρροής" της Μόσχας ήταν μέρος μιας "επικοινωνιακής στρατηγικής", εμπνευσμένης από σοβιετικές μεθόδους, που περιελάμβανε "μυστικές επιχειρήσεις, κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμμετοχή τρίτων και πληρωμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή τρολ".
 
Ο εκλεγμένος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε πως ο Τραμπ θα αναλάβει επιθετική δράση ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης του.
 
Με ανακοίνωση του, ο ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε ότι ο "Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε αυτές τις εκλογές πέρα για πέρα δίκαια, επειδή άκουσε τις φωνές των Αμερικανών πολιτών που αισθάνθηκαν ξεχασμένοι".

Δειτε Επισης

Έστειλε μηνύματα ενότητας ενόψει των βουλευτικών ο Πρόεδρος-«Να συμπεριφερόμαστε νούσιμα»
Οι ΗΠΑ απειλούν με τρομερές συνέπειες το Ιράν εάν στοχεύσει Αμερικανούς πολίτες και βάσεις
Λακωνικός ο Πρόεδρος για τη συνομιλία με Φιντάν-«Όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα»
Ακυρώθηκαν πάνω από δέκα πτήσεις προς και από τη Λάρνακα λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή
Διαχώρισε τη θέση του από Αστυνομία ο ΠτΔ για κλήτευση δημοσιογράφων-«Δεν εμπλεκόμαστε, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι εκπομπές αν ήθελαν»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΚΔ δεν εμπλέκεται στον πόλεμο, έγινε βολιδοσκόπηση από χώρες για παροχή βοήθειας για εκκενώσεις
Ορατοί και από τα κατεχόμενα οι πύραυλοι του Ιράν-Συστήνει ηρεμία ο Τατάρ
Άθικτο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν-Η εκτίμηση των NY Times σε περίπτωση επίσπευσης εμπλουτισμού ουρανίου
ΒΒC: Στόχος του Ισραήλ η ανατροπή του καθεστώτος στην Τεχεράνη-Γιατί είναι ριψοκίνδυνη ζαριά
Αστακός η εβραϊκή συναγωγή στη Λάρνακα-Αυξημένα τα μέτρα στις πόλεις